Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ακροδεξιά κορωνο-ευκαιρία

«Η κρίση είναι ευκαιρία» κραύγαζαν κατά καιρούς διάφοροι επίδοξοι διαμορφωτές γνώμης, επιχειρώντας να φτιάξουν το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυσσόταν η δική τους «ιδιαίτερη» οπτική επί των ευκαιριών.

Χρησιμοποιώντας ένα τσιτάτο επιχειρούσαν να παρουσιάσουν τις επερχόμενες καταστροφές ως μια νέα αφετηρία. Αφετηρία όμως για πλουτισμό, για εκμετάλλευση, για ρεμούλα.

Η κυβέρνηση, ας μην αμφιβάλλουμε, και όσοι την περιτριγυρίζουν θα εμφανίσουν την επιδημιολογική κρίση του Covid-19 ως μια νέα ευκαιρία. Ήδη ορισμένοι δεν δίστασαν να πανηγυρίσουν όταν το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να ξηλώσει εν μια νυκτί όλες τις εργασιακές δικλίδες ασφαλείας για τη νομιμότητα στους χώρους δουλειάς.

Ο Βρούτσης κατάργησε χωρίς καμία διαβούλευση την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν πότε και πόσες ώρες δουλεύουν οι υπάλληλοι και οι εργάτες τους, με πρόσχημα την εξ αποστάσεων εργασία. Έθεσαν στο ίδιο επίπεδο τον εργοδότη, τον εργαζόμενο και το κράτος στην περίπτωση των αδειών ειδικού σκοπού, καθώς, στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος πρέπει να κρατήσει το παιδί του στο σπίτι, ένα μέρος της άδειας θα λογίζεται ως κανονική.

Και ακόμα χειρότερα, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως πρόνοια για το τι θα συμβεί με όσους εργαζόμενους υποχρεωθούν να μείνουν στο σπίτι βάσει των επιταγών ασφαλείας που υπέδειξε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Όλα στον αέρα «και βλέπουμε»...

Όταν λοιπόν με το καλό κοπάσει η έκτακτη κατάσταση με τον κορωνοϊό, είναι πολύ πιθανό οι αδηφάγοι νεοφιλελεύθεροι να καλλιεργήσουν την εντύπωση πως η «επιτυχία» των εργασιακών μέτρων πρέπει να διατηρηθεί. Να γίνει δηλαδή κανονικότητα η τηλεργασία, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η έλλειψη ελέγχων.

Δεν πρόκειται περί κάποιου σεναρίου επιστημονικής φαντασίας. Τα παραπάνω εφαρμόζονται ως νόμοι του κράτους σε αρκετές χώρες, με πιο «τολμηρή» την Ουγγαρία (τυχαίο είναι, νομίζετε, το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιμείται απόλυτα τον Βίκτωρ Όρμπαν;). Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης βρήκε ευκαιρία να ταχθεί υπέρ της κατάργησης των διαδηλώσεων, ως απάντηση σε όσους «άθεους» αμφισβητούν τις πρακτικές της Αρχιεπισκοπής.

Τραγική σύμπτωση, που επιβεβαιώνει τη στόχευση: Αυτές τις ημέρες η Βουλή λειτουργεί κανονικά και συζητείται το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό τού συνέρχεσθαι.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ψεύτης κ. Βρούτσης

Θα ήταν χρήσιμο να εξετάσει κάποιος συνολικά τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει ώς τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέναντι στην τεράστια κοινωνική κρίση που προκαλεί η πανδημία. Γιατί αυτό αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο