Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η πανδημία ευκαιρία για ακόμα λιγότερα εργασιακά δικαιώματα

Της Κατερίνας Μενεγάτου - Τα διαγγέλματα τέσσερα τον αριθμό σε λιγότερο από έναν μήνα επιστράτευσε ο Κ. Μητσοτάκης για να εμπεδώσουμε ότι σε εμάς έγκειται αποκλειστικά η ευθύνη της προστασίας της ζωής της δικής μας και των συμπολιτών μας. Εκείνος έκανε όσα έπρεπε, ως επικεφαλής του κράτους, μας επέβαλε καραντίνα για να μας προστατεύσει. Μέχρις εκεί!

Και εξηγούμαστε στο επικοινωνιακό πεδίο που τόσο πολύ αρέσει στον Κ. Μητσοτάκη.

Η πανδημία που χτύπησε και τη χώρα μας, είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες που του δίνονται με την ελληνική κοινωνία τρομαγμένη και επί μέρες σε καραντίνα να φιλοτεχνήσει την εικόνα του «πατέρα του έθνους».

Ποια καταλληλότερη ευκαιρία να βρει ένας ηγέτης του διαμετρήματος του Κ. Μητσοτάκη να προτάξει την ατομική ευθύνη για να αποσιωπηθεί η κρατική ευθύνη.

Γιατί μέρος της κρατικής ευθύνης είναι η μη πρόσληψη γιατρών και νοσοκομειακού προσωπικού και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στα νοσοκομεία, παρά τις σχετικές καθημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για προσλήψεις, την ώρα που οι θάνατοι και τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται.

Ποια καλύτερη ευκαιρία να βρει να φορτώσει στις συνέπειες της πανδημίας τη "σφαγή" σε θέσεις εργασίας και την αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2020, πριν να ενσκήψει στη χώρα μας ο κορωνοϊός;

Η πανδημία, λύνει τα χέρια των κυβερνώντων για τη λήψη αντεργατικών μέτρων που βρίσκονται στον πυρήνα του ακραιφνούς νεοφιλελευθερισμού που πρεσβεύουν.

Μετά τη φαστ-τρακ διαδικασία των απολύσεων με τη βούλα της κυβέρνησης, είναι ήδη παρούσα η φαστ-τρακ διαδικασία της εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες. Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, δείχνουν ότι όσο διαρκέσει η πανδημία θα υπάρξει συνέχεια στα σχέδια της να συντρίψει όσα εργασιακά δικαιώματα επανακτήθηκαν μετά το τέλος των μνημονίων για τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι 10 χρόνια μετά τη λήξη των μνημονίων βρίσκονται ξανά στο κέντρο μίας μεγάλης καταιγίδας, καθώς δεν έχουν μόνο να αντιπαλέψουν την πανδημία, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης που στόχο έχει να τους κάνει να ζήσουν στο εξής σε καθεστώς εργοδοτικών εκβιασμών με το εργασιακό άγχος και την ανασφάλεια να αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ζωής.  

Η εχθρότητα που τρέφει απέναντι στους εργαζομένους η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα μέτρα που θέσπισε για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης είναι οφθαλμοφανής. Και μάλιστα πόρρω απέχουν από τα μέτρα που έλαβαν για τον ίδιο λόγο, χώρες ομοϊδεάτισσες  της ΝΔ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.  

Για πολλοστή φορά στους εννέα μήνες που κυβερνάει ο Κ. Μητσοτάκης πράττει τα εντελώς αντίθετα από αυτά που υποσχόταν προεκλογικά για να υποκλέψει την ψήφο των πολιτών.

Αντί να γίνει ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων που έταξε από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται ο πρωθυπουργός- εξυπηρετητής συμφερόντων της ολιγαρχίας του τόπου.

Περίτρανη απόδειξη πρόσφατα, το  δωράκι στους έξι μεγαλοκαναλάρχες με την αναστολή πληρωμής της δόσης του 2020 των 3,5 εκατ ευρώ για τις συχνότητες. Συν 11 εκατ ευρώ για την προβολή του διαφημιστικού σποτ «Μένουμε Σπίτι» που υποχρεούνται βάση της νομοθεσίας να προβάλουν τα ΜΜΕ δωρεάν και η κυβέρνηση δίνει μόνο στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αποκλείοντας όσα της ασκούν κριτική. 30 εκατ ευρώ στους κλινικάρχες, 11 εκατ ευρώ στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ, 30 εκατομμύρια ευρώ σε  ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, διπλασιασμός των μισθών των γαλάζιων στελεχών των ΔΕΚΟ. .

Ο άκρατος κυνισμός με την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη, την ώρα που η κοινωνία στενάζει υπό το βάρος της πανδημίας και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης που πρωτίστως θα πλήξει τους εργαζόμενους είναι εδώ!

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις