Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εθελοντικός νεοφιλελευθερισμός

Κάθε πολιτικός οργανισμός, κάθε πολιτική δύναμη προσέρχεται σε μια μεγάλη κρίση με το ιδεολογικό και αναλυτικό φορτίο που διαθέτει. Στην περίπτωση του Covid-19, η επιστημονική κοινότητα επιβάλλει, ωστόσο, συγκεκριμένες συνθήκες και αναγκαιότητες.

Το σύνθημα «μένουμε σπίτι» ρίχνει, δηλαδή, βαριά τη σκιά του σε κάθε διαχείριση, ωστόσο είναι καθοριστικής σημασίας το ρητορικό, επικοινωνιακό και ουσιαστικά πολιτικό περίβλημα της έκκλησης για κινήσεις περιορισμού του νέου κορωνοϊού.

Τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «πολέμου με αόρατο εχθρό» διαδέχεται η μετάθεση της ευθύνης στον κάθε πολίτη. «Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βραδιά που ανακοίνωνε τον περιορισμό κυκλοφορίας.

Σε άλλο σημείο έλεγε μάλιστα πως «το κράτος απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού. Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη».

Πώς, αλήθεια, απέδειξε το κράτος ότι φροντίζει για τους πολίτες του; Με κανέναν τρόπο. Δεν προσέλαβε γιατρούς νοσηλευτές όταν τους χρειαζόταν το σύστημα, δεν προχώρησε σε προμήθειες αναλωσίμων, δεν επέβαλε διατίμηση στις τιμές τους, δεν προστάτευσε τους εργαζόμενους. Και τώρα, με ύφος επίδοξου «εθνάρχη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αδύναμος να επιλύσει τα βασικά προβλήματα, επιβάλλει απαγορεύσεις. Και το σύστημα μέσων ενημέρωσης που τον περιβάλλει επιβάλλει σιωπητήριο σε οποιαδήποτε φωνή μιλάει για το δημόσιο σύστημα Υγείας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το κράτος έκτακτης ανάγκης που θέλουν να χτίσουν οι κυβερνώντες με λεκτικές φιοριτούρες.

Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά χυδαία η πρακτική της κυβέρνησης να ζητάει εθελοντές για να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές Υγείας. Αν ήθελαν να προσλάβουν γιατρούς, θα το είχαν πράξει μέσα σε λίγες ημέρες. Γιατί όμως να προσληφθούν επιστήμονες που, με όπλο τις επιστημονικές τους γνώσεις, θα «γκρινιάζουν» για τα αυτονόητα; Η λύση είναι απλή: Θα προσπαθήσουν να κάνουν τη δωρεάν εργασία χωρίς προστασία «μόδα».

Προέχει λοιπόν τώρα να αρθρωθεί ένας αντιπολιτευτικός λόγος που θα εναντιωθεί στις πρακτικές του νεοφιλελευθερισμού σε καιρούς κρίσης. Γιατί η κρίση θα περάσει, αλλά μπορεί τα αυτονόητα να μοιάζουν πια παράλογα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ψεύτης κ. Βρούτσης

Θα ήταν χρήσιμο να εξετάσει κάποιος συνολικά τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει ώς τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέναντι στην τεράστια κοινωνική κρίση που προκαλεί η πανδημία. Γιατί αυτό αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο