Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σφοδρή τριπλή επίθεση κατά κυβέρνησης για πανδημία, οικονομία, ελληνοτουρκικά

Το σύνθημα για ανανέωση, αναδιάταξη δυνάμεων και ενότητα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ «να βάλει φραγμό στην επέλαση της βαρβαρότητας» και «να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο μιας προοδευτικής λύσης για τη χώρα» έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή τριπλή επίθεση στην κυβέρνηση για την «επιπολαιότητα και την απουσία συνεκτικής απάντησης στις προκλήσεις» της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και των προκλήσεων Ερντογάν.

Στηλίτευσε την υπονόμευση της ίδιας της δημοκρατίας μέσα από την «κατευθυνόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου προπαγάνδα» και υπογράμμισε ότι «η χώρα ζει μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί», για να τονίσει τελικά ότι το «επιτελικό κράτος» αποτελεί προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη «να ελέγχει τους αρμούς της εξουσίας και να τους χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος».

«Η επικοινωνία αλαλάζει, η κοινωνία στενάζει»

Αφού χαρακτήρισε «χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας» τους χειρισμούς της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζει αντί να χτίζει» και γυρίζει τη χώρα σε πολιτικές ΔΝΤ, οδηγώντας τη «στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει». «Η επικοινωνία αλαλάζει, ενώ η κοινωνία στενάζει» σημείωσε, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα στην οικονομία δεν οφείλονται σε λάθος, αλλά στην πολιτική επιλογή να επιτραπεί ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και εις βάρος των εργαζομένων.

Περήφανοι για το «μαξιλάρι»

Σε μια αναφορά με ιδιαίτερο εσωκομματικό βάρος, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το «μαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που απέτρεψε μια νέα κατεδάφιση και πλήρη χρεοκοπία. «Αν υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε ένα μέρος από αυτά να τα έχουμε αξιοποιήσει, όχι με όρους προεκλογικών παροχών, αλλά με όρους στήριξης της οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της αγοράς, να το συζητήσουμε» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι όμως «μόνο περήφανοι μπορούμε να είμαστε για το ‘μαξιλάρι’...».

Οξεία κριτική για ελληνοτουρκικά

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε έντονα την «έλλειψη εθνικής στρατηγικής» απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν, παρά τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει στον πρωθυπουργό. Στηλίτευσε την υποκριτική στάση τής κυβέρνησης και την προσπάθειά της να συσκοτίσει την αλήθεια με «αστείες δικαιολογίες». Κι αυτό καθώς μετά από έναν μήνα που το «Oruc Reis» όργωνε την περιοχή νότια του Καστελλόριζου «καταπατώντας προκλητικά κυριαρχικά δικαιώματά της», βρέθηκε μόλις 44 μίλια νότια του Καστελλόριζου σύμφωνα με την πληροφόρηση που μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή. Επισήμανε πως όποιος από την αντιπολίτευση λέει την αλήθεια κατηγορείται ως «Δούρειος  Ίππος» του Ερντογάν ή καρατομείται, όπως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού. Ως προς τις αιτιάσεις ότι κάνει έρευνες μακριά από τα χωρικά μας ύδατα, επισήμανε ότι η περιοχή ορίστηκε με τον Νόμο Μανιάτη ως περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας το 2011 και πως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2018 την προστάτευσε εμπράκτως.

Σχολίασε ότι αν άλλαξε η εθνική γραμμή, πρέπει να το πει η κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος πρέπει να έχει ως στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ κι αν αυτές δεν καταλήξουν, το διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Προειδοποίησε δε ότι «η έλλειψη στρατηγικής -ή οποιαδήποτε άλλη ανομολόγητη στρατηγική- θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες».

Αναδιάταξη δυνάμεων

Στέλνοντας μήνυμα ενότητας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να αποδείξουν στην κοινωνική πλειονότητα «ότι είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι να σταθούμε πλάι της» και πως «οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής δεν έχει θέση στον χώρο μας». Είπε ότι πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που απαιτεί η νέα κατάσταση «για να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα» και μίλησε για τη διαδικασία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης, μετασχηματισμού σε μαζικό, λαϊκό, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα της σύγχρονης εναλλακτικής Αριστεράς».

Πρότεινε την αναβολή του συνεδρίου «έως ότου η επιδημιολογική εξέλιξη να μας δώσει τη δυνατότητα να το διεξάγουμε όπως εμείς θέλουμε». Παράλληλα, να ληφθούν αποφάσεις «όχι αναστολής, αλλά ενίσχυσης» των πρωτοβουλιών και των διεργασιών «που αφορούν τον διακηρυγμένο στόχο για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος», επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις που είχε καταθέσει στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Σ’ αυτό πλαίσιο πρότεινε να αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα του κόμματος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ευχαριστώντας προσωπικά τον Πάνο Σκουρλέτη που «έδωσε σε πολύ δύσκολες συνθήκες αποφασιστικά τη μάχη», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα, αυτά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ευχαρίστησε τον Αλέξη Χαρίτση για τη συνεισφορά του στη θέση του εκπροσώπου και ευχήθηκε στον νέο εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο και στους αναπληρωτές Στ. Καλπάκη, Τ. Καραγιάννη και Αλ. Νικολαΐδη «να αποτελέσουν μια ομάδα που θα αναδείξει το σύγχρονο, ριζοσπαστικό, φρέσκο πρόσωπο του κόμματος στην ελληνική κοινωνία».

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις