Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κρίσιμες ώρες

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΧΠΕΚΙΔΗ - Αντί να έχουμε στρατηγικό σχέδιο μακροπρόθεσμο, επί τη βάσει του οποίου να διαμορφώνουμε τις κινήσεις μας, εμείς εξαντλούμαστε σε διαπιστώσεις του τύπου «ο Ερντογάν είναι όλο και πιο απομονωμένος» (!), ενώ οι ειδήσεις και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο (όχι στα ελληνικά ΜΜΕ βέβαια) άλλα δείχνουν. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει...

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΧΠΕΚΙΔΗ

Ο πρόεδρος της γειτονικής Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί για τη χώρα του ρόλο μεγάλης περιφερειακής δύναμης, επιζητώντας θέση δίπλα στις μεγάλες δυνάμεις, και -δυστυχώς για εμάς- ως τέτοια περίπου δύναμη αντιμετωπίζεται από όλους. Η ελληνική κυβέρνηση παίζει και στην εξωτερική πολιτική της επικοινωνιακά παιχνίδια νομίζοντας ότι έτσι θα ξορκίσει το κακό. Αλλά αυτά δεν παράγουν αποτελέσματα, ενώ ο «σουλτάνος» συνεχίζει την επιθετική του πολιτική παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και προκαλώντας τη διεθνή κοινότητα.

Την ώρα που στη χώρα μας λέγεται από πολλές πλευρές ότι «σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής θα είμαστε μόνοι» (ποιος άλλωστε θα πολεμούσε για χάρη μας;), η Τουρκία έχει εξασφαλισμένη τουλάχιστον ευμενή ουδετερότητα τόσο των μεγάλων δυνάμεων όσο και των μικρών χωρών στην περιοχή μας, οι οποίες θα αδρανήσουν «είτε από συμφέρον, είτε από φόβο», όπως συμβαίνει πάντα από την εποχή του Θουκυδίδη. Οι οποιεσδήποτε φιλικές προς τη χώρα μας δηλώσεις γίνονται είτε από υποχρέωση εταιρικής συνθήκης, είτε αποβλέπουν σε οικονομικά οφέλη - π.χ. εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι μάλλον βέβαιο ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της για χάρη μας πέρα από ανέξοδες φραστικές εκδηλώσεις συμπαράστασης.

 

Νίκη η αποφυγή σύγκρουσης

Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι αν θα απαντήσουμε δυναμικά σε ενδεχόμενη ευθεία πολεμική πρόκληση, αλλά πώς δεν θα φτάσουμε έως εκεί. Αυτό είναι ευθύνη και της δικής μας πλευράς, μιας υπεύθυνης, ικανής και συνετής κυβέρνησης. Νίκη στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει αποφυγή πολεμικής αναμέτρησης (εννοείται δίχως παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων), γιατί, ακόμα και σε σύγκρουση μίας ώρας, το Αιγαίο θα γεμίσει με κουφάρια αεροπλάνων, πλοίων, αλλά προπαντός ανθρώπων. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα «νικήσουμε», τι νίκη θα είναι αυτή; Καταστροφή ανυπολόγιστη και, από άποψη οικονομίας και αμυντικού εξοπλισμού, θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω.

Όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα, ο Πούτιν απόκτησε έναν απροσδόκητο σύμμαχο και καλό πελάτη για την πολεμική του βιομηχανία και φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να μην ανταποκριθεί στην επίθεση φιλίας και συνεργασίας του Προέδρου της Τουρκίας. Ο Τραμπ, από την άλλη, δηλώνει, παρουσία του φιλοξενούμενού του πρωθυπουργού της Ελλάδας: «Ο Ερντογάν είναι φίλος μου».  Έχουν καταλάβει στο Μαξίμου γιατί έκανε αυτήν την τουλάχιστον αγενή -αν και δεν πρόκειται περί αυτού- δήλωση ο Αμερικανός Πρόεδρος; Κι αυτό γίνεται τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να τον διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος και προβλέψιμος (!), δηλαδή δεδομένος, σύμμαχος των ΗΠΑ. Τι άλλο να θέλει να διεκδικήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Ελλάδα όταν του την προσφέρουν δωρεάν ως προβλέψιμη;

 

Αίσθηση της Ιστορίας

Ο πολιτικός πρέπει να έχει αίσθηση της Ιστορίας. Τέτοιες κρίσιμες ώρες η αφροσύνη κοστίζει πολύ. Εκτός κι αν αυτοί που μας κυβερνούν νομίζουν πως και στις διεθνείς σχέσεις η επικοινωνία είναι το παν. Αντί να έχουμε στρατηγικό σχέδιο μακροπρόθεσμο, επί τη βάσει του οποίου να διαμορφώνουμε τις κινήσεις μας, εμείς εξαντλούμαστε σε διαπιστώσεις του τύπου «ο Ερντογάν είναι όλο και πιο απομονωμένος» (!), ενώ οι ειδήσεις και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (όχι στα ελληνικά ΜΜΕ βέβαια) άλλα δείχνουν. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει… Αλλά, όπως έχει λεχθεί, τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική είναι θόρυβος ανώφελος (ίσως και επικίνδυνος).

ΥΓ. 1:  Ήδη τα τελευταία 24ωρα ο Ερντογάν, εκτός από την Ελλάδα, απειλεί και τη Γαλλία και την Ευρώπη ανακηρύσσοντας μόνος τη χώρα του «μεγάλη περιφερειακή δύναμη»! Μάλλον έχει «ξεφύγει» εντελώς ο άνθρωπος...

ΥΓ. 2: Την ώρα που η ΕΡΤ μετέδιδε την είδηση της Διάσκεψης του Βερολίνου, από όπου απουσίαζε μόνο η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η εικόνα έδειχνε τον πρωθυπουργό μας σε «πηγαδάκια» τάχα με τους ηγέτες της Ευρώπης (από παλιότερη συνάντηση), πιστεύοντας ότι η εικόνα θα επισκίαζε την είδηση. Τόσο υποτιμούν τον ελληνικό λαό οι κατεργάρηδες. Το ζήτημα είναι για πόσο καιρό ακόμη θα μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις