Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βαφτίζουν... κείμενο κατανόησης την "έγγραφη συμφωνία"

Ο Πέτσας διορθώνει στη... μετάφραση τον Κυρ. Μητσοτάκη - Γ. Κατρούγκαλος: "Γιατί δεν αποκαλύπτετε το περιεχόμενο της 'γραπτής συμφωνίας', κ. Μητσοτάκη;" - Και η Φ. Γεννηματά απαιτεί να δοθεί στα κόμματα η έγγραφη συμφωνία

Όσο περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται στο ζήτημα της περιβόητης "έγγραφης συμφωνίας" στην τριμερή του Βερολίνου με μισόλογα και χωρίς να διευκρινίζει -έστω προς τους πολιτικούς αρχηγούς, αν όχι δημοσίως- ακριβώς τι ισχύει, τι βαρύτητα είχε αυτό το κείμενο και τι δεσμεύσεις περιλάμβανε, τόσο περισσότερο εντείνει τη σύγχυση.

Ενώ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε προχθές πρώτη φορά σε "έγγραφη συμφωνία", και μάλιστα σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, με το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη γαλλική "Le Μonde", τη γερμανική "Frankfurter Allgemeine Zeitung" και τους αγγλικούς "Times", τώρα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μοιάζει να προσπαθεί να χαμηλώσει τον πήχη για τη θεσμική βαρύτητα αυτού του κειμένου λέγοντας λίγο - πολύ ότι δεν ήταν "συμφωνία", αλλά κείμενο κατανόησης.

Μια μέρα πριν, υπό το βάρος της κριτικής που δεχόταν από σύσσωμη την αντιπολίτευση -και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ- για το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ουδέποτε ενημερώθηκαν για ύπαρξη "έγγραφης συμφωνίας", ο Στ. Πέτσας όχι μόνο δεν αρνήθηκε την ύπαρξη αυτής της "έγγραφης συμφωνίας" ή αυτού του όρου, αλλά, κόντρα στις δηλώσεις όλων των αρχηγών, εκείνος ισχυριζόταν -και επιμένει- ότι είχαν ενημερωθεί.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να ελιχθεί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από τη μια να προσπαθεί να στήσει κόντρα αποκλειστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραβλέποντας συνειδητά τις δηλώσεις των άλλων αρχηγών, που, όπως και ο Αλ. Τσίπρας, δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη "έγγραφης συμφωνίας". Από την άλλη παρακάμπτοντας το επίμαχο ζήτημα που λέγεται "έγγραφη συμφωνία", λέγοντας ότι είχε ενημερωθεί ο διπλωματικός σύμβουλους του κ. Τσίπρα για τις διαδικασίες της τριμερούς του Βερολίνου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, άσχετα από τις επικοινωνιακές ακροβασίες της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και με όλες τις λεπτομέρειες απαντώντας στους σχετικούς ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ούτε ο Αλ. Τσίπρας ούτε ο διπλωματικός σύμβουλός του είχαν ποτέ οποιαδήποτε ενημέρωση είτε ότι υπήρξε "συμφωνία" είτε ότι υπήρξε "written understanding" μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Αλλά και η Φ. Γεννηματά επανήλθε χθες δηλώνοντας ότι "απαιτούμε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τώρα στα πολιτικά κόμματα την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία που μας απέκρυψε ακολουθώντας επικίνδυνη μυστική διπλωματία".

Στ. Πέτσας: "Συμφωνία εντός ή εκτός εισαγωγικών"...

Χθες λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι στο Βερολίνο "επήλθε μια συμφωνία, εντός ή εκτός εισαγωγικών -καταλαβαίνουμε τη βαρύτητα που έχει όταν μεταφράζεται η λέξη από τα αγγλικά στα ελληνικά-, σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να υπάρχει μια ομαλοποίηση και επανέναρξη των διερευνητικών επαφών" που είχαν διακοπεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας το 2016.

Πρόσθεσε ότι "αντικείμενό τους είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, αυτό είναι το αντικείμενο αυτής της ‘κατανόησης’ μεταξύ των δύο πλευρών".

Ο Στ. Πέτσας είπε ότι θα βγει κάποια στιγμή στη δημοσιότητα το κείμενο και πως "αν θέλει κανείς να δει αν εξυπηρετεί ή όχι τις ελληνικές θέσεις, θα πρέπει να δει γιατί ο Τούρκος ΥΠΕΞ βγήκε και έδωσε στη δημοσιότητα αυτή τη συνάντηση προκειμένου να την ‘κάψει’", "γιατί θεωρούμε ότι ήταν μια διαδικασία ομαλοποίησης προς την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών".

Τη διπλωματική ορολογία θύμισε ο Γ. Κατρούγκαλος

Σε συνέντευξή του (Alpha) ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι "γραπτή συμφωνία είναι η ανεπίσημη μετάφραση που ήδη η κυβέρνηση διέρρευσε και στην αγγλική εκδοχή, την επίσημη, μιλάει για ‘written understanding’. ‘Written" σημαίνει ότι γράφτηκε και υπογράφτηκε. Αυτό ισχύει στη διπλωματία" τόνισε.

Πρόσθεσε πως "όταν πρωτοανακοινώθηκε, υποβαθμίστηκε ως τάχα συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ προφανώς είχαμε συνομιλίες που κατέληξαν σε κείμενο και από διαρροές φαίνεται ότι υπήρξε κι ένα είδος οδικού χάρτη για το πώς θα προχωρήσουμε από εκεί και πέρα".

Επιμένει στα ψέματα μετά ενημέρωσης ο Στ. Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε και χθες ότι γι’ αυτή την "κατανόηση" είχε ενημερωθεί ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογραμμίσει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και όλους τους αρχηγούς κομμάτων δεν αναφέρθηκε σε καμία "συμφωνία ή διακανονισμό με την Τουρκία, όπως έγινε εμφανές από όλες τις σχετικές ανακοινώσεις αρχηγών".

Επίσης ότι "ουδεμία ενημέρωση υπήρξε του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε συμφωνία ή ‘written understanding’ Ελλάδας - Τουρκίας". Επισήμανε δε ότι "μόνο αφού η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο είχε αποκαλυφθεί από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τότε υπήρξε όντως ενημέρωση για ορισμένες από τις εξελίξεις στο Βερολίνο και για την προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση, με σαφή όμως διευκρίνιση ότι τίποτα δεν είχε υπογραφεί από καμία πλευρά και η Τουρκία δεν είχε έως εκείνη τη στιγμή συναινέσει σε τίποτα". Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμη ότι ούτε εκ των υστέρων υπήρξε κάποια ενημέρωση για συμφωνία επί οποιουδήποτε κειμένου.

"Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Υπάρχει κάτι παραπάνω;"

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χθες (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παραβιάζει το "καθήκον αλήθειας" προς τον λαό. Θύμισε ότι και στην περίπτωση του ΝΑΤΟ είχαμε αντιφατικές διαρροές και στο ποιος πήρε την πρωτοβουλία και στον εξωραϊσμό της κατάστασης με το "Oruc Reis", σχολιάζοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για κάτι δηλωτικό του κενού στρατηγικής.

"Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Μήπως υπάρχει κάτι παραπάνω;" υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος και ρώτησε "γιατί δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ. Μητσοτάκης, που ήταν μάλιστα γραπτή". Σημείωσε πως "οι ισχυρισμοί ότι είχε ενημερωθεί η αντιπολίτευση, και ειδικά μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στα όρια του φαιδρού".

"Ξέρουμε", τόνισε, "ότι κανένα από τα κόμματα δεν είχε ενημερωθεί στις συναντήσεις των αρχηγών με τον πρωθυπουργό ούτε εγώ είχα παρόμοια από τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια. Θα ήταν παράλογο να ισχύει ο ισχυρισμός της Ν.Δ. ότι αυτό έγινε μόνο στο επίπεδο διπλωματικών συμβούλων κυβέρνησης και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι παράλογο και δεν συνέβη ποτέ".

Ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε επίσης για μεγάλο πρόβλημα συντονισμού ανάμεσα στο ΥΠΕΞ και το Μαξίμου, καθώς "μιλούν πολλές φορές με αντιφατικό τρόπο, όπως και για το υπουργείο  Άμυνας".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις