Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ταραγμένη Μεσόγειος και η Ελλάδα

Του Πάνου Τριγάζη - Απαιτείται η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για τη Μεσόγειο που οφείλει να είναι πολυδιάστατο και περιεκτικό, όχι φιλοατλαντικό, βασισμένο στην ισορροπία συμφερόντων και στο αμοιβαίο όφελος

 

Του Πάνου Τριγάζη*

«Βαρόμετρο» του παγκόσμιου πολιτικού κλίματος έχει χαρακτηριστεί η Μεσόγειος παλαιόθεν. Θα πρόσθετα βαρόμετρο και της ικανότητας της Ε.Ε. να διαδραματίσει κεντρικό διεθνή ρόλο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

Δεν πρέπει να μας χαροποιεί η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν ποντάρει στις στρατιωτικές λύσεις των διεθνών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των δικών της με την Τουρκία. Η μετατροπή τής Μεσογείου σε πεδίο νέων ανταγωνισμών μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων δεν υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης, θα έλεγα ούτε της περιφερειακής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. Το «Mare Nostrum», είτε λέγεται από τον Μακρόν, είτε από τον Ερντογάν, παραπέμπει σε παρωχημένα δόγματα.

Ο εθνικός στόχος οριοθέτησης ΑΟΖ από την Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να είχε ενταχθεί σε μια ενεργητική ελληνική πολιτική ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στη Μεσόγειο προς όφελος και του Κυπριακού. Ωστόσο, η Δεξιά ουδέποτε πρωτοστάτησε σε σχετικές διεθνείς πρωτοβουλίες.

Υπενθυμίζω ότι οι συμφωνίες του Ελσίνκι για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνεργασία (ΔΑΣΕ), το 1975, είχαν παραμείνει για ένα διάστημα σε εκκρεμότητα επειδή η Μάλτα απαιτούσε και μεσογειακή διάσταση προκειμένου να συνυπογράψει. Αίτημα που ικανοποιήθηκε, ενώ μεταγενέστερα η Ισπανία, με σοσιαλιστές στην κυβέρνηση, πρότεινε ένα «μεσογειακό Ελσίνκι», δηλαδή μια διάσκεψη τύπου ΔΑΣΕ για τη Μεσόγειο, πρόταση που είχαν υποστηρίξει πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Σοβιετική  Ένωση.

Με τους σημερινούς μεγάλους κινδύνους στον ορίζοντα, αναρωτιέμαι μήπως πρέπει η πρωτοβουλία αυτή να επικαιροποιηθεί, αφού η Ισπανία έχει κυβέρνηση της ευρύτερης Αριστεράς. Αν στην Ελλάδα είχαμε κυβέρνηση Τσίπρα, πιστεύω ότι και η χώρα μας θα πρωτοστατούσε. Η πεποίθησή μου αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι το 2016 η κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συνεργασία των μεσογειακών κρατών - μελών της Ε.Ε. που στη συνέχεια καθιερώθηκε και μονιμοποιήθηκε ως επαναλαμβανόμενη διαδικασία, με αντίκτυπο στο σύνολο της Ε.Ε. Διαδικασία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φρόντισε να ενεργοποιήσει.

Προφανώς, η Μεσόγειος είναι Ευρώπη. Είναι όμως και Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, που σημαίνει ότι ιδιαίτερα η Ε.Ε. οφείλει να συμβάλει κατά προτεραιότητα στη γεφύρωση του χάσματος Βορρά - Νότου στην περιοχή, που, λόγω του προσφυγικού – μεταναστευτικού, μετατρέπεται συχνά σε υγρό τάφο για απελπισμένους συνανθρώπους μας τους οποίους εκμεταλλεύονται ποικίλα δίκτυα εγκληματικότητας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, απαιτείται η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για τη Μεσόγειο που οφείλει να είναι πολυδιάστατο και περιεκτικό, όχι φιλοατλαντικό, βασισμένο στην ισορροπία συμφερόντων και στο αμοιβαίο όφελος.

Συστατικό για ένα τέτοιο σχέδιο δράσης της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσει και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην περιοχή, που εκτιμάται πως θα είναι πολύ σοβαρές και καταστροφικές για πολλές παράκτιες χώρες. Από την άποψη αυτή, οφείλουμε να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο το Mediterranean Action Plan του UNEP (United Nations Environment Program), το οποίο έχει ζωή πολλών δεκαετιών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και του οποίου την ύπαρξη λίγοι γνωρίζουν στη χώρα μας, ενώ η σημερινή κυβέρνηση δεν αναφέρεται καν σ’ αυτό.

Καταλήγω με το εξής. Αν δούμε προσεκτικά τον παγκόσμιο χάρτη, η Ελλάδα μοιάζει σαν ένα απλωμένο χέρι προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Με την εικόνα αυτή πρέπει να αντιστοιχηθεί η πολιτικής της Ελλάδας για τη Μεσόγειο. Με άλλα λόγια, απαιτείται μια φιλειρηνική και αλληλέγγυα δράση τής χώρας μας, όπως και της Ε.Ε.

 

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις