Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα τεράστιο ιδιωτικό πάρτι με κρατικές δαπάνες

Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της υγείας

Τι έφταιξε και η Ελλάδα, μια ιστορική ευρωπαϊκή χώρα, με πανάρχαιο πολιτισμό, προικισμένη από τη φύση, οδηγήθηκε σε εκρηκτικά ελλείμματα, υπερχρέωση, ουσιαστική χρεοκοπία και στη συνέχεια σε κηδεμονία από τους δανειστές της και σε μνημονιακές συμφωνίες εσωτερικής υποτίμησης και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού;

 

5,3 δισ. ευρώ το 2009 η δαπάνη για το φάρμακο!

Εμείς που υπογράφουμε την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας υποστηρίζουμε ότι στις βασικές αιτίες για τα απίθανα ελλείμματα της εθνικής οικονομίας, για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καθώς και για την επακόλουθη υγειονομική τραγωδία και για τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ βρίσκεται και η πρωτοφανής διαπλοκή, διαφθορά, προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, φαρμάκων, εργαστηριακών εξετάσεων. Βρίσκεται το μεγάλο φαγοπότι στον χώρο της Υγείας, η αθλιότητα της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν αδικαιολόγητη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης επί πάρα πολλά χρόνια, προκλητικής, στο διάστημα που εξετάζουμε, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα (700 ευρώ κατά κεφαλή έφτασε η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, 270 ευρώ στη Βρετανία).

Σημειώνουμε ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 5,3 δισ. ευρώ το 2009 και συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2013, με 4,522 το 2010, 3,750 το 2011, 2,880 το 2012, 2,371 το 2013).

Ταυτόχρονα, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, η δαπάνη από τις τσέπες των πολιτών, εκτοξεύτηκε, στο διάστημα που ερευνούμε, στα 1,3 - 1,4 δισ. ευρώ περίπου και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη έφτασε στα 6,346 δισ. ευρώ το 2009.

 

Ξεζούμισμα των ασφαλιστικών ταμείων

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ακόμη ξεζούμισμα του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, τεράστιες υπερτιμολογήσεις υγειονομικού υλικού: βηματοδοτών, φαρμάκων, εμβολίων, καμερών ανίχνευσης γρίπης, βιοϊατρικού εξοπλισμού, υλικών αρθροπλαστικής και αγγειοπλαστικής, αιμοστατικών γαζών... Αποκαλύπτουν γενικευμένες συναλλαγές, υπέρογκες μίζες, φουσκωμένα φακελάκια... Αποκαλύπτουν την κατασπατάληση των δημόσιων πόρων, τη λεηλάτηση του δημόσιου χρήματος, την αμαρτωλή συμπεριφορά γιατρών, φαρμακοποιών, κρατικών λειτουργών.

Δεν το υποστηρίζουμε μόνο εμείς αυτό με τα στοιχεία που παραθέτουμε στην πρότασή μας. Η επερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 22.1.16, διαπιστώνει «τη διαχρονική απροθυμία των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ να συγκρουστούν με ομάδες πίεσης και συμφέροντα που λυμαίνονται χρόνια τον χώρο της Υγείας, να πατάξουν τις παθογένειες, τις συναλλαγές, τη διαφθορά, να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ώριμες μεταρρυθμίσεις που ακυρώθηκαν ακόμη και όταν επιχειρήθηκαν...».

Όμως και στις εκθέσεις του κ. Ρακιντζή και στις αναλύσεις πολλών ερευνητών για την υπερχρέωση της Ελλάδας, ακόμη και στις διαχρονικές τοποθετήσεις πολλών στελεχών της Ν.Δ. (π.χ. του κ. Σούρλα, του κ. Σαλμά, της κ. Μπακογιάννη), καθώς και του ΠΑΣΟΚ (π.χ. του πρώην υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου περί «πιράνχας», του κ. Ηλία Μόσιαλου για κερδοσκοπία με αντιδεοντολογική συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά ταμεία) επισημαίνονται σημαντικές πλευρές των σκανδάλων, που δεν δικαιολογούν τα τωρινά φληναφήματα του κειμένου της Ν.Δ. περί «πολιτικού αντιπερισπασμού της κυβέρνησης».

Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό καθήκον όλων μας να πέσει άπλετο φως στο καθεστώς που εξέθρεψε τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και σε όλες τις υποθέσεις που συγκροτούν το παζλ των σκανδάλων στην Υγεία προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις απονομής δικαιοσύνης από τα όργανά της σε όσους αποδεδειγμένα καταχράστηκαν εξουσία και δημόσιο χρήμα, «με ειλικρινή και αποτελεσματική αναζήτηση ευθυνών, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες» (όπως ζητάει και η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης).

Το κεντρικό καθήκον μας, όμως, είναι να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για τη μεγάλη προσπάθεια συνολικής εξυγίανσης στον χώρο της Υγείας, χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, στρατηγικής οργάνωσης ολοκληρωμένου, ποιοτικού, αποτελεσματικού, δωρεάν Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

 

Εγκληματική αντικοινωνική συμπεριφορά

Τα σκάνδαλα που διερευνούμε δεν είναι μόνο αυτά που έγιναν μέχρι τώρα πασιφανή, όπως εκείνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis, του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, της Depuy, της Siemens, του ΟΚΑΝΑ, αλλά και των πανομοιότυπων επιθεμάτων, των τριγωνικών συναλλαγών, των αδικαιολόγητων διαφημιστικών δαπανών, των εικονικών τιμολογίων, του τουρισμού αναψυχής για γιατρούς χωρίς να υπάρχουν ιατρικά συνέδρια... Είναι στην κυριολεξία μια εγκληματική αντικοινωνική συμπεριφορά που οφείλουμε να διερευνήσουμε σε βάθος, ένα τεράστιο ιδιωτικό πάρτι (των “πιράνχας” και όχι της κοινωνίας), που φούσκωνε τις κρατικές δαπάνες στην Υγεία και στο φάρμακο σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

 

Καταγγελίες για δωροδοκίες από τη Novartis για μια δεκαετία

Στην περίπτωση της Novartis, λαμβάνουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Υπάρχουν οι καταγγελίες για τραπεζικά εμβάσματα σε προσωπικούς λογαριασμούς, για δωροδοκία ύψους 28 εκατ. ευρώ σε άνω των 4.500 γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους επί 10 ολόκληρα χρόνια (2001 - 2010) για να ισχυροποιήσει η συγκεκριμένη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία τη θέση της στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, για να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις με κάθε τρόπο, εις βάρος και της δημόσιας δαπάνης, και των ανταγωνιστών της, μεταξύ των οποίων είναι και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Στη δικαστική έρευνα που διενεργήθηκε και με εφόδους παραμονές Πρωτοχρονιάς που οδήγησαν σε κατάσχεση μεγάλου όγκου υλικού και στοιχείων και συνεχίζεται με τη συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για πιθανό ξέπλυμα - δωροδοκία και φοροδιαφυγή, η ελβετική εταιρεία παραδέχεται ότι πλήρωνε μέσω τροφοδότη λογαριασμού τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες Ελλήνων επαγγελματιών Υγείας με απευθείας πληρωμές προς τρίτους.

Η Novartis και άλλες φαρμακοβιομηχανίες επωφελήθηκαν και από Υπουργική Απόφαση αλλαγής, την τελευταία στιγμή, της «ειδικής χονδρικής τιμής» στα φάρμακα υψηλού κόστους, με επιπλέον κέρδος 13%, καθώς αυτό όφειλε να αφαιρεθεί προκειμένου να υπολογιστεί η λιανική τιμή. Η Novartis φαίνεται να παράκαμψε και τις Αρχές Ορθής Κλινικής Πρακτικής στη μη παρεμβατική μελέτη για φάρμακο υψηλού κόστους (Gilenya για τη σκλήρυνση κατά πλάκας) χωρίς έγκριση του ΕΟΦ.

Οι αποκαλύψεις αυτές ερμηνεύουν την έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα στα χρόνια της κραιπάλης, καθώς η πρακτική της δωροδοκίας δεν αφορούσε μόνο τη Novartis αλλά και πολλές άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Σε επιστημονικές ημερίδες που οργανώνονται από τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ θεωρείται ορθόλογη μια φαρμακευτική δαπάνη του ύψους των 2,2 - 2,3 δισ. ευρώ με σωστή φαρμακευτική τιμολόγηση. Στη βάση αυτή υπολογίζεται ότι στη δεκαετία 2004 - 2013 η υπέρβαση - οικονομική αιμορραγία ανήλθε σε πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ στο διάστημα 1997 - 2014 υπολογίζεται σε πάνω από 12 δισ. ευρώ.

Γιατί η διερεύνηση γίνεται μέχρι το 2015; Απλώς επειδή μέχρι τότε, αντί για προοδευτικό εκσυγχρονισμό -επανίδρυση του κράτους- και σύγκρουση με τους νταβατζήδες, υπήρξαν ασυδοσία προς τα “πιράνχας”, αδιαφορία για την κακοδιαχείριση, ασύδοτη εμπορευματοποίηση, διάχυτη ανομία στη διοίκηση των υπηρεσιών Υγείας, ανορθολογική ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών και κυρίως συνωμοσία σιωπής για όλα τα σκάνδαλα, τα στοιχεία, το προανακριτικό υλικό, τις καταγγελίες, τις εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας...

Ο πολιτικός λόγος αφορά την πεποίθησή μας ότι μετά τις εκλογές του 2015 προέκυψε μια κυβέρνηση μηδενικής ανοχής στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Εάν έχετε διαφορετική εικόνα, θα ακούσουμε προσεκτικά και θα διερευνήσουμε και τα δεδομένα που θα παρουσιάσετε. Εμείς, πάντως, θα αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα του συνολικού έργου της Εξεταστικής Επιτροπής:

* Για να εξοικονομήσουμε πολύτιμους πόρους για τις ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (π.χ. για να αποδοθούν σε λειτουργία όλες οι έτοιμες κλίνες ΜΕΘ - ΜΑΦ - ΜΕΝΝ, για να στελεχώσουμε τα νησιά και τις δυσπρόσιτες περιοχές, για επαρκές σύστημα εφημεριών, για να οργανώσουμε αυτοτελή ΤΕΠ -τραυματολογικά κέντρα στις εθνικές οδούς, κέντρα χρονίως πασχόντων, κέντρα μεταμοσχεύσεων, για να αναπτύξουμε τις ΤΟΜΥ και τα δίκτυα ΠΦΥ, για να αναβαθμίσουμε το ΕΚΑΒ...).

* Για να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη στο νέο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Προμηθειών, στον νέο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.

* Για τις λίστες χειρουργείων που θεσμοθετήσαμε.

* Για τη νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική που πραγματοποιούμε στα νέα συστήματα αξιολόγησης της τεχνολογίας Υγείας, στην αναβάθμιση του ΙΦΕΤ, στην προώθηση των κλινικών μελετών, στον ποιοτικό έλεγχο των φαρμάκων, στη σωστή αδειοδότηση - τιμολόγηση των νέων καινοτόμων- ακριβών φαρμάκων και στην από κοινού με τις χώρες του Νότου διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων.

* Για τη δεοντολογική ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη βάση θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών.

* Για την αρμονική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

* Για την προώθηση των ποιοτικών ελληνικών γενόσημων φαρμάκων.

* Για τη συγκρότηση εθνικής λίστας φαρμάκων και την οργάνωση κρατικής φαρμακαποθήκης.

* Για τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για την επάρκεια φαρμάκων και την κάλυψη των αναγκών μας (το 77% της κατανάλωσης φαρμάκων καλύπτεται σήμερα από τις πολυεθνικές) και για τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους.

* Για την ανάπτυξη της καινοτόμου βιομηχανίας παραγωγής υγειονομικού υλικού, φίλτρων.

* Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθήκον για το οποίο θα αξιολογηθούμε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2019.

 

* Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε όλα τα σχόλια