Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στην πορεία υλοποίησης παρεμβάσεων για την κοινωνική προστασία

Παρά το υπάρχον δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον και τις προηγηθείσες εφαρμοζόμενες πολιτικές που οδήγησαν στη συνολική κατακρήμνιση των υποδομών του κοινωνικού κράτους, συνεχίζουμε να εντάσσουμε όσες περισσότερες δράσεις μπορούμε σε μια προοπτική μόνιμων κρατικών παρεμβάσεων και ενίσχυσης των δημόσιων φορέων που θα παρέχουν κοινωνική φροντίδα και προστασία

Η ενίσχυση δημόσιων δομών και υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους για την κοινωνική προστασία των οικογενειών που πλήττονται από την ανεργία και τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ειδικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παιδιά, ΑμεΑ, Ρομά, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται πολιτικές οι οποίες έχουν στόχο να υποστηρίξουν εισοδηματικά την καθημερινή διαβίωσή τους και να παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά. Ταυτόχρονα, καταβάλλεται μια προσπάθεια σχεδιασμού και υλοποίησης μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων δομών και υπηρεσιών, με στόχο να υπάρξουν δομικές αλλαγές συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής προστασίας στο σύνολό του.

 

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή του προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όλους τους δικαιούχους οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση και εγκρίθηκαν εντός Φεβρουαρίου 2017.

Διατέθηκαν 31.014.459,76 ευρώ σε 142.087 δικαιούχους (νοικοκυριά) του προγράμματος, δηλαδή σε 328.220 άτομα. Η συγκεκριμένη πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ πραγματοποιήθηκε κατ’ εξαίρεση με πίστωση όλου του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ το επόμενο διάστημα θα πρέπει να απευθύνονται στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται για τη διαδικασία έκδοσης και παραλαβής της προπληρωμένης τους κάρτας αγορών στην οποία θα πιστώνεται μέρος του ποσού που δικαιούνται.

 

Πρόσβαση των δικαιούχων του ΚΕΑ σε υπηρεσίες και θέσεις απασχόλησης

Το ΚΕΑ αποτελεί ένα από τα προγράμματα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμοδιότητας της κ. Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από 1.1.2017 έχει επεκταθεί σε όλους τους δήμους της χώρας και αφορά όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς από το πλαίσιο χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα και σε μια αντίληψη χάραξης κοινωνικής πολιτικής που δεν θα αναπαράγει διαρκώς την επιδοματική λογική, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΚΕΑ εκτός της εισοδηματικής ενίσχυσης ακόμα δύο πυλώνες στήριξης των οικογενειών.

Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ αποκτούν πρόσβαση και έχουν διασύνδεση σε συμπληρωματικές παροχές και υπηρεσίες, όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμμετοχή στις κοινωνικές δομές φτώχειας, συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ (δωρεάν διανομή τροφίμων, φρούτων και λαχανικών), επιδότηση (voucher) των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολικά γεύματα κ.λπ.

Επίσης, προωθεί υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης δικαιούχων σε δράσεις όπως κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας, συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και εμπειρίας και επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το 10% των ωφελούμενων ανέργων-δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπουν στην αγορά εργασίας με προγράμματα του ΟΑΕΔ και πιλοτικά προγράμματα απασχόλησης που έχει καταρτίσει ή σχεδιάζει το υπουργείο. 2.000 άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να εργάζονται μέσα από αυτή τη διαδικασία.

 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ

Στα πολύ θετικά σημεία για την τεχνική υποστήριξη τόσο του ίδιου του προγράμματος αλλά και των χρηστών του (τελικούς δικαιούχους ή μη) περιλαμβάνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ που στηρίζει το πρόγραμμα. Καθώς το πρόγραμμα δεν είναι κλειστό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους όποτε το επιθυμούν, καθώς λαμβάνεται υπόψη η μείωση εισοδήματος που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Εκτιμάται πως στην πορεία της δεύτερης πληρωμής θα προστίθενται δικαιούχοι και πιο συγκεκριμένα ότι θα καλυφθούν 173.000 νοικοκυριά δηλαδή 400.000 άτομα. Συνολικά εκτιμάται πως θα καλυφθούν 700.000 άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Επιπρόσθετα, η καινοτόμα κατασκευή του συστήματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνει τη δυνατότητα στους αιτούντες, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, να γνωρίζουν άμεσα αν είναι δικαιούχοι ή όχι αλλά και στο υπουργείο να καταγράψει για πρώτη φορά επίσημα στατιστικά (ποσοτικά και ποιοτικά) στοιχεία για τους ανθρώπους που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, καθώς και αξιοποίησης στον περαιτέρω σχεδιασμό κοινωνικών πολιτικών.

Στην περίπτωση, για παράδειγμα, των Ρομά, για τους οποίους το υπουργείο και η νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Ρομά έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο συνολικής αναδιαμόρφωσης των οικισμών και των υλικών συνθηκών διαβίωσής τους, γνωρίζουμε ήδη ότι σε ποσοστό 99-100% είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ.

 

Άλλα προγράμματα υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και στη Θεσσαλονίκη, που αφορά 11.000 παιδιά σε 54 σχολεία.

Ετοιμάζονται επίσης να λειτουργήσουν τα πρώτα Κέντρα Κοινότητας, καθώς σε πολλές περιοχές έχουν ήδη προσληφθεί οι πρώτοι εργαζόμενοι και εκπαιδεύονται.

Στόχος επίσης του υπουργείου είναι να καταβάλλονται όλα τα οικογενειακά επιδόματα από έναν φορέα, τον ΟΓΑ, μέσω μιας ορθότερης διαδικασίας, μειώνοντας τον χρόνο καταβολής και τη γραφειοκρατία. Αντίστοιχα, γίνονται επεξεργασίες για μια αναμόρφωση των ΚΕΠΑ και στη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας.

 

Νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή

Σε τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, αυτό της υιοθεσίας και αναδοχής. Στόχος είναι να υπάρξει μια αλλαγή στην αντίληψη της διαδικασίας και του ρόλου των υπηρεσιών που άπτονται της υιοθεσίας και αναδοχής. Ο σχεδιασμός αυτός θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην αποασυλοποίηση και αποϊδρυματοποίση βρεφών και παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ιδρύματα και κέντρα προστασίας δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, θα θέσει κοινούς κανόνες στη διαδικασία και θα εντάξει όλους του εμπλεκόμενους, παιδιά και υποψήφιους ενδιαφερόμενους γονείς, σε εθνικά μητρώα.

Οι θεσμικές αυτές παρεμβάσεις αποτελούν συνέχεια της δεδομένης και καταγεγραμμένης στήριξής μας σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο χώρο της κοινωνικής προστασίας. Παρά το υπάρχον δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον και τις προηγηθείσες εφαρμοζόμενες πολιτικές που οδήγησαν στη συνολική κατακρήμνιση των υποδομών του κοινωνικού κράτους, μέσω υποβάθμισης, συρρίκνωσης, υποχρηματοδότησης και σπατάλησης δημόσιου και ευρωπαϊκού χρήματος, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς όφελος του ευάλωτου πληθυσμού. Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε να εντάσσουμε όσες περισσότερες δράσεις μπορούμε σε μια προοπτική μόνιμων κρατικών παρεμβάσεων και ενίσχυσης των δημόσιων φορέων που θα παρέχουν κοινωνική φροντίδα και προστασία.

 

Μερόπη Τζούφη είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, συντονίστρια ΕΠΕΚΕ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παιδίατρος - παιδονευρολόγος

 

Δείτε όλα τα σχόλια