Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ο Μακρόν εμπιστεύθηκε ένα από τα σημαντικότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια σε έναν πολιτικό συνυφασμένο με το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

DW.COM

Το πολιτικό ποτ πουρί του Μακρόν

Με την πρώτη ματιά η νέα κυβέρνηση που παρουσίασε ο νεοεκλεγείς Γάλλος Πρόεδρος είναι μια πολυσυλλεκτική σύνθεση πολιτικών με κυβερνητική εμπειρία, δεξιών, αριστερών, ειδικών, ακτιβιστών, νέων και γηραιότερων -ακριβώς όπως είχε δεσμευθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτή η κυβέρνηση είναι κάτι εντελώς καινούργιο και ετερογενές. Μπορεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας να συνθέσει αυτά τα ετερόκλητα στοιχεία φτιάχνοντας μια ομάδα που να συνεργάζεται αποτελεσματικά και αφοσιωμένα;

Ο Μακρόν εμπιστεύθηκε ένα από τα σημαντικότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια σε έναν πολιτικό συνυφασμένο με το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Ο Μπρούνο Λεμέρ είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος μεταξύ άλλων για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αναδιαμόρφωση της Ευρωζώνης που επιδιώκει ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Λεμέρ ήταν υπουργός στο διάστημα της προεδρίας Σαρκοζί. [...]

Μόλις ένας υπουργός προέρχεται από την προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Ολάντ. Ο Ζαν-Υβ λε Ντριάν «μετακομίζει» από το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνοντας καθήκοντα υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών. [...]

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα συγκίνησης κατά την τελετή ανάληψης της προεδρίας από τον Μακρόν την Κυριακή. Ο δήμαρχος της Λυών και πρώην στέλεχος των Σοσιαλιστών ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του κινήματος En Marche του Εμανουέλ Μακρόν και πιστεύει ακράδαντα στις ικανότητες του νέου Γάλλου ηγέτη. Ο Κολόμπ καλείται να συνεχίσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και να επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις της δυσαρεστημένης αστυνομίας. Η επιτυχία του θα είναι καθοριστική για τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μακρόν.

Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού θα κληθεί ως νέος υπουργός Δικαιοσύνης να διαχειριστεί την κρίση του δικαστικού συστήματος. [...] Και ο Μπαϊρού συγκαταλέγεται στους πρώτους υποστηρικτές του Μακρόν, ωστόσο ο διορισμός του είναι προϊόν πολιτικού υπολογισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ψήφος των κεντρώων πολιτικών και συνακόλουθα η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μαζί με τους υφυπουργούς έχουν διοριστεί 11 γυναίκες στο σύνολο των 22 εκλεκτών. Τη σημαντικότερη θέση κατέχει η νέα υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ, η οποία αναμένεται να δώσει έμφαση στην ευρωπαϊκή συνεργασία.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Νικολά Ιλό στο γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Ιλό υπήρξε επί σειρά ετών ακτιβιστής οικολόγος που απέρριπτε σταθερά τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η επιλογή του θεωρείται ισχυρό μήνυμα για μια βαθμιαία απόσυρση της Γαλλίας από την πυρηνική ενέργεια.

Η νέα γαλλική κυβέρνηση είναι ένα πείραμα. Ο Μακρόν δεν συνέθεσε απλά ένα μείγμα γενεών και προσώπων με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό, αλλά επέλεξε και ειδικούς όπως και άτομα απευθείας από τον κλάδο της οικονομίας. Το κατά πόσον αυτό το πολιτικό ποτ πουρί μπορεί να εργαστεί από κοινού και με αφοσίωση προς τον νέο Γάλλο Πρόεδρο για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων απομένει να φανεί.

Μπάρμπαρα Βέζελ / Άρης Καλτιριμτζής

Δείτε όλα τα σχόλια