Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Quo vadis ΕΡΤ;

Της Τζίνας Πολίτη

 

Τον Μάρτιο του 2017 είχε δημοσιεύσει η "Αυγή" ένα άρθρο μου με τίτλο «ΕΡΤ και πάσης Ελλάδος», όπου υπερασπιζόμουν απέναντι στους επικριτές της την ΕΡΤ για την αντικειμενικότητα και ουδετερότητα στην κάλυψη όλων των πολιτικών απόψεων, για την ποιότητα των πολιτισμικών και άλλων εκπομπών της, για την τήρηση των κανόνων στα πάνελ έτσι ώστε να μην φωνασκούν οι συμμετέχοντες μιλώντας ο ένας πάνω στον άλλον, για την εξαίρετη κάλυψη των πολιτικών γεγονότων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για το ότι προτεραιότητα δεν είχαν οι ατέλειωτες «διαφημίσεις» αλλά η ψυχαγωγία και η διαπαιδαγώγηση του γούστου του τηλεοπτικού κοινού. Κοντολογίς, για τη μεγάλη ποιοτική διαφορά και σοβαρότητα της δημόσιας τηλεόρασης απέναντι στα εμπορικά κανάλια.

Η κρίση μου δεν ήταν υποκειμενική. Από φίλους και γνωστούς μάθαινα πως η ΕΡΤ κέρδιζε σιγά - σιγά την εμπιστοσύνη τους, επέλεγαν τώρα να ακούν τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα σίριαλ και τις ταινίες ποιότητας που πρόβαλλε. Ξάφνου, όλα αλλάξανε και η ΕΡΤ άρχισε να μεταμορφώνεται σε ΝΕΡΙΤ! Αναφέρω ενδεικτικά τα κάτωθι:

Ως είθισται, την παραμονή των Χριστουγέννων, όλα τα κανάλια δείχνουν σκηνές από τα κάλαντα που λένε στον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων διάφορες ομάδες. Φέτος, η ΕΡΤ πρωτοτύπησε! Για μερικά δευτερόλεπτα, μας έδειξε να ψέλνουν τα κάλαντα στον πρόεδρο της ΛΑΕ! Καμιά αντίρρηση δεν θα υπήρχε αν είχε παρθεί η απόφαση να προβάλλονται παρόμοια στιγμιότυπα, ωστόσο για όλα τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και όχι επιλεκτικά! Σε εκπομπή που αφορά στην Ευρώπη, παρακολούθησα δύο εκπομπές όπου οι συμμετέχοντες ευρωβουλευτές ήσαν μόνο τρεις: προέρχονταν από τη Ν.Δ, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπείτο και καμιά εξήγηση δεν δόθηκε στους ακροατές γι’ αυτή την απουσία.

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ παρουσιάζει φαινόμενα ακαταστασίας που θα δικαιολογούνταν μόνο σε ένα ερασιτεχνικό κανάλι. Παραδείγματος χάριν, ενώ είναι προγραμματισμένη η προβολή μιας ταινίας στις 10 το βράδυ, προβάλλονται για ένα δεκάλεπτο διαφημίσεις που αφορούν κυρίως σε εκπομπές του ίδιου του καναλιού! Για τηλεοπτικές σειρές που «έρχονται» και για άλλες που πλέον πλησιάζουν στο τέλος τους! Μετά την κουραστική, περιττή και συνεχή «αυτοδιαφήμιση”, ακολουθούν οι διαφημίσεις διαφόρων προϊόντων σούπερ μάρκετ, ανάκατα με σκηνές από πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη! Άντε, λες, τώρα θα αρχίσει η ταινία! Αμ πού! Αίφνης, εμφανίζεται κάποιος κύριος ο οποίος για ένα 20λεπτο μας ενημερώνει για τον μοντερνισμό στη σύγχρονη τέχνη! Όσοι και όσες δεν κλείνουν απαυδισμένοι την τηλεόραση, στις 10:40 θα δουν επιτέλους την ταινία!

Συχνά, το πρόγραμμα αλλάζει χωρίς να υπάρχει μια λεζάντα που να εξηγεί στους ακροατές το γιατί, αν η εκπομπή αναβλήθηκε ή θα προβληθεί αργότερα. Με άλλα λόγια, κανένας σεβασμός απέναντι στο τηλεοπτικό κοινό. Εξαίρετες ενημερωτικές εκπομπές έχουν μετατεθεί σε ώρες χαμηλής ακροαματικότητας, εξαίρετοι παρουσιαστές έχουν υποβαθμιστεί ή εξαφανιστεί! Ανούσιες, χαμηλής ποιότητας εκπομπές έχουν προστεθεί και γενικώς το επίπεδο έχει πέσει τόσο χαμηλά ώστε να μην ξέρω τι να απαντήσω στους γείτονές μου όταν μου είπαν: η ΕΡΤ σου έχει γίνει χειρότερη από τα τσοντοκάναλα!

Τελικά, διαπίστωσα πως η κρίση μου δεν είναι υποκειμενική. Διαβάζοντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών" την κάθετη πτώση σε ακροαματικότητα της ΕΡΤ μεταξύ 2017-2018, απόρησα γιατί οι υπεύθυνοι για τα ανεπίτρεπτα τεκταινόμενα στην κρατική τηλεόραση αγρόν αγοράζουν! Πάμε να φτιάξουμε κάτι και μετά το χαλάμε με τα ίδια μας τα χέρια. Κρίμα!

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο