Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

N. Φίλης: Τώρα υπάρχουν νέες δυνατότητες να σταματήσει η λιτότητα (Video)

«Ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε μέτρα ελάφρυνσης για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη» τόνισε ο βουλευτής Α’ Αθήνας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στον ΑΝΤ1.

Όπως εξήγησε «είμαστε σε μια στιγμή που δημιουργούνται νέες δυνατότητες και τα ερωτήματα που τίθενται δεν είναι για να απαξιωθεί μια δύσκολη πορεία με επιτεύγματα τα τελευταία τρία χρόνια στην οποία βοήθησε ο Έλληνας πολίτης, αλλά αντιθέτως πρέπει τώρα, να θέσουμε ζητήματα που θα βελτιώσουν τη ζωή του».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είμαστε σε καλύτερη φάση από ότι πριν τρία χρόνια. Θα ήταν λάθος να μην αξιοποιήσουμε το θετικό σημείο της στιγμής προς όφελος των πολιτών».

Να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις για το 2019

«Υπάρχουν θετικές οικονομικές συγκυρίες καθώς είναι άλλο πράγμα όταν η οικονομία έχει ανάπτυξη είναι -0,2 και άλλο όταν είναι +2%. Θα πρέπει να αρθούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν για τη μείωση των συντάξεων για το 2019. Ενώ όπως είπε αίτημα της κοινωνίας είναι να διορθωθούν άμεσα και οι συντάξεις χηρείας.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους υποστηρίζοντας ότι «οι δανειστές θέλουν να τελειώνει τώρα το πρόγραμμα κάτι που μπορεί να διευκολύνει μια έξοδο με θετικές παραμέτρους. Κρίσιμο θέμα είναι το ζήτημα του χρέους. Αυτή την ώρα στην Ουάσιγκτον γίνονται συζητήσεις. Από πέρσι έχουν υπάρξει θετικές προτάσεις όμως δεν πρέπει να μείνουμε στα ελάχιστα. Πρέπει να ανοίξουμε το συνολικό πρόβλημα διότι και με τα καλύτερα μέτρα ελάφρυνσης του, δεν λύνεται το πρόβλημα του χρέους της χώρας».

Παραπέμποντας σε μελέτη του Ινστιτούτου Peterson για το χρέος της χώρας μας που σημειώνει ότι ακόμα και με τα καλύτερα μέτρα να πάρουν για το χρέος δεν αρκούν για να γίνει βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα.

Να βγούμε από την καταστροφολογία αλλά και την θριαμβολογία

Τέλος μιλώντας για τη μείωση του αφορολόγητου ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση με τη νομοθετική δέσμευση που έχει αναλάβει δεν συζητεί το ενδεχόμενο να έρθει σωρευτικά το 2019 η μείωση του αφορολόγητου τη στιγμή που πιάνουμε τους στόχους».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να βγούμε από το πλαίσιο της καταστροφολογίας που έχει δηλητηριάσει την πολιτική ζωή, αλλά και της εύκολης θριαμβολογίας» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τη σημαντική ευκαιρία που έχουμε να τεθούν τα κοινωνικά αιτήματα εκ νέου και τώρα που βγαίνουμε από το μνημονιακό νεοφιλελεύθερο κλοιό να αρχίσουμε να ξανασκεφτόμαστε όπως πριν τον Αύγουστο του 2015.

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τα μνημονιακά μέτρα που θα βρει η επόμενη κυβέρνηση ο κ. Φίλης σχολίασε: «Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη ούτε κυβέρνηση να γίνει, ούτε να βρει σκληρές μνημονιακές ρυθμίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κατ. Μπρέγιαννη

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο