Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το "μαχαίρι" του "Φιλελεύθερου"

Λαθροχειρία και "Φιλελεύθερος", είναι δύο έννοιες απόλυτα συμβατές.

Χθες η καλή εφημερίδα του "Μοσχάτου" είχε συνέντευξη του πρώην υπουργού Εργασίας και στελέχους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργου Κουτρουμάνη, με επίκεντρο τις μειώσεις στις συντάξεις που προβλέπονται από την 1.1.2019. Ο πυχαίος τίτλος ήταν "το μαχαίρι θα φτάσει το 30%"!

Ωστόσο στη συνέντευξη ο Γ. Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτά που έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Εργασίας για τη λεγόμενη "προσωπική διαφορά". Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και συνδικαλιστής, αναφέρει: "Περίπου 650.000 συνταξιούχοι θα βιώσουν τις μεγαλύτερες μειώσεις του 18%... αυτό το παραδέχθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος που υποστήριξε προ ημερών ότι η μείωση 18% θα αφορά περίπου το 25% από το σύνολο των σημερινών συνταξιούχων".

Αυτή η διαπίστωση του Γ. Κουτρουμάνη μάλλον δυσαρέστησε την εφημερίδα. Αποτέλεσμα η κουβέντα να πάει παρακάτω στις νέες συντάξεις αυτές που θα εκδοθούν με τον νέο νόμο. Η εκτίμηση εδώ είναι ότι ορισμένες κατηγορίες "θα βιώσουν με το καθεστώς (σ.σ.: τον νέο υπολογισμό) μεγαλύτερες μειώσεις που μπορεί να φτάσουν το 30%".

Πού είναι η λαθροχειρία;

Πρώτον η (πιθανή) μείωση της σύνταξης, λόγω "προσωπικής διαφοράς" από 18%, μεταφράζεται στον τίτλο "το μαχαίρι θα φτάσει το 30%"!

Δεύτερον, οι νέες συντάξεις που θα επανυπολογιστούν, θα είναι πράγματι μικρότερες, λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης, ωστόσο σε αυτές τις (χαμηλότερες) συντάξεις θα πρέπει να προστεθεί και η Εθνική Σύνταξη των 340 ευρώ. Οπότε μείωση 30% ή και 40% απλώς δεν υπάρχει, αλλά εφευρέθη για να σταθεί στο γνωστό αντιπολιτευτικό ύφος η συνέντευξη.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

151

Με την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε εχθές από τη Βουλή, η κυβέρνηση κέρδισε μια σημαντική πολιτική μάχη. Η προσπάθεια που καταβάλλει η αντιπολίτευση εδώ και επτά μήνες να αποσταθεροποιήσει τον...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο