Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

H Αριστερά στη νέα εποχή

Tου Ανδρέα Πιλάλη* Οι πολίτες να έχουν λόγο και συμμετοχή στον κοινωνικό μετασχηματισμό μετά τα Mνημόνια, αλλάζοντας τους συσχετισμούς προς όφελός τους

Tου Ανδρέα Πιλάλη*

Παλέψαμε, πονέσαμε, συμβιβαστήκαμε, προσγειωθήκαμε, μάθαμε εν τέλει πώς είναι να κυβερνάς το κράτος που δεν έφτιαξε η Αριστερά, το κράτος που παραλάβαμε το 2015 χρεοκοπημένο, μέσα στη σήψη και τη διαφθορά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τρία χρόνια τώρα, το στοίχημα ήταν να μείνει η κοινωνία όρθια και ενωμένη. Στοίχημα που κερδήθηκε.

Ο πρώτος πολύ δύσκολος κύκλος έπειτα από οκτώ επώδυνα χρόνια θυσιών για την ελληνική κοινωνία κλείνει με την έξοδο από τα Μνημόνια και τη σφραγίδα της Αριστεράς. Ο δεύτερος όμως που ανοίγει είναι αυτός που θα βάλει τις βάσεις για τη νέα Ελλάδα, θα ανοίξει τους ορίζοντες για την επανίδρυση του κράτους με επίκεντρο τον πολίτη, τη δίκαιη κατανομή πλούτου, τη δημοκρατία.

Η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή θα αποδειχθεί καθοριστική και ως η μόνη κυβερνώσα Αριστερά στην Ευρώπη, αλλά και ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διεκδίκηση ιδεολογικής ηγεμονίας στην κοινωνία, αντιστοίχιση με τις ανάγκες της και αντίβαρο στην Ακροδεξιά και στις επελαύνουσες ρεβανσιστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει επανεκκίνηση, να γίνει μεγάλο κόμμα και στη νοοτροπία και στις συμπεριφορές, αφήνοντας πίσω του παθογένειες που το δυσκολεύουν στην περπατησιά του. Συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η λειτουργία των οργανώσεων που φθίνουν και υπολειτουργούν πρέπει να αλλάξει μορφή. Να εκσυγχρονιστούν οι μορφές δράσης στους, να ταυτοποιηθούν με τις τοπικές ανάγκες της κοινωνίας, να γίνουν εύπλαστες και δημιουργικές.

Το κόμμα που χρειαζόμαστε στις σημερινές συνθήκες πρέπει να είναι ένα με την κοινωνία, να είναι εκφραστής και συμπαραστάτης των δίκαιων αιτημάτων της και θεματοφύλακας του ήθους και των αξιών της Αριστεράς. Θα γίνει αγαπητό στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία όταν καταφέρει και συγχρονιστεί με τον παλμό τους, όταν γίνει μπροστάρης με τα μέλη και τα στελέχη του μέσα σε αυτοδιοικητικά σχήματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συλλόγους και κινήματα.

Σε δράσεις που έχουν σχέση με τη νεολαία, την ανεργία, την Κ.ΑΛ.Ο και τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., την ψηφιακή τεχνολογία, την καινοτομία, τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μέσα από αυτές τις δράσεις θα δημιουργήσουμε συμμάχους, συνοδοιπόρους, καινούργιους συντρόφους. Ας κάνουμε την υπέρβαση των παλαιών κομματικών οργανισμών και μηχανισμών που διαπιστώνουμε ότι ούτε ελκυστικοί είναι ούτε παραγωγικοί.

Χρειαζόμαστε κόμμα της Αριστεράς νέου τύπου, σύγχρονο, ιδεολογικό και κοινωνικό εργαστήρι ιδεών και δράσεων. Σχολείο σκέψης και γνώσης, ανάδειξης νέων στελεχών και νέων ανθρώπων, που θα οδηγήσουν την πατρίδα μας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ας πάρουμε τα καλά της δράσης του Σάντερς, του Κόρμπιν και των Podemos για αλλαγή της κομματικής δομής και αξιολόγησης συνεισφοράς των μελών μέσω του κοινωνικού δικτύου και όχι μόνο μέσω της φυσικής παρουσίας στις κομματικές συζητήσεις. Χρησιμοποιώντας τα social media ως τη νέα μορφή επικοινωνίας για προσέγγιση ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Να δημιουργήσουμε διαδικτυακή πλατφόρμα με κατάθεση απόψεων εν είδη tweet μελών, φίλων, ψηφοφόρων για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας, διαφθοράς, κάθαρσης, περιβάλλοντος, επίκαιρων θεμάτων, μετανάστευσης, ρατσισμού, σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας, συνταγματική αναθεώρηση.

Άνοιγμα σε νέες ιδέες και μεθόδους μέσω της τεχνολογίας που θα καταλήγουν σε τοπικά σχέδια, συνέδρια, δημοψηφίσματα, που θα βάλουν τις βάσεις για τη νέα Ελλάδα.

Ο λόγος μας πρέπει να περιέχει τα οραματικά στοιχεία της Αριστεράς που ταυτόχρονα θα γίνονται εθνικά, συμπορευόμενα με τα καθημερινά επίδικα της κοινωνίας. Αυτή είναι η δουλειά του νέου ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς στη νέα εποχή. Οι πολίτες να έχουν λόγο και συμμετοχή στον κοινωνικό μετασχηματισμό μετά τα Μνημόνια, αλλάζοντας τους συσχετισμούς προς όφελός τους.

Να λέμε αλήθειες στους πολίτες, λιγότερα για το παρελθόν και τις ευθύνες των προηγούμενων, περισσότερα για το μέλλον και το καινούργιο που ευαγγελιζόμαστε. Περισσότερες πράξεις και έργα και λιγότερα λόγια. Και οι νίκες θα έρθουν.

Η ζωή δικαιώνει τους τολμηρούς!

 

* Ο Ανδρέας Πιλάλης είναι συντονιστής της δημοτικής παράταξης Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια