Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Χαρίτσης: Αυτοδιοικητικές εκλογές με απλή αναλογική παρέχουν ευκαιρία δημιουργίας «συνθέσεων και νέων συναινέσεων

Eurokinissi

Την άποψη ότι οι δυνάμεις με τις οποίες φιλοδοξεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να έχουν ταυτόσημες απόψεις σε ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπως το Μακεδονικό και το προσφυγικό, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση της δημοτικής παράταξης του Παλαιού Φαλήρου «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση», παρουσία του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές με την απλή αναλογική παρέχουν την ευκαιρία δημιουργίας «συνθέσεων και νέων συναινέσεων» γιατί «δίνουν τη δυνατότητα να συναντηθούν δυνάμεις που ξεπερνούν τα υφιστάμενα κομματικά όρια». «Αυτό όμως» πρόσθεσε ο υπουργός «δεν πρέπει να γίνει μόνο με συμφωνίες κορυφής μεταξύ κεντρικών αυτοδιοικητικών παραγόντων και μόνο για να αθροίσουμε εκλογικές δυνάμεις. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να καταλήξουμε σε σχήματα που θα δημιουργήσουν μια τέτοια δυναμική που θα υπερβαίνει τα υφιστάμενα σχήματα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια ειλικρινής συζήτηση στη βάση σαφών προγραμματικών θέσεων».

Επισήμανε ότι όπως στην κεντρική πολιτική σκηνή έτσι και στις δημοτικές εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι: «Από τη μία η λογική της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων των ΟΤΑ όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση και από την άλλη μια λογική περαιτέρω οικονομικής και στελεχιακής συρρίκνωσης και εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Εκτενή αναφορά έγινε από τον κ. Χαρίτση στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τονίζοντας ότι επιχειρεί να βάλει τέλος στον τρόπο συγκρότησης της αυτοδιοίκησης τις τελευταίες δεκαετίες ως κακέκτυπου της κεντρικής διοίκησης.

Υποστήριξε ότι «τελειώνει ένα μέχρι πρότινος καλπονοθευτικό σύστημα στο οποίο η εκάστοτε δημοτική αρχή είχε τη δυνατότητα να έχει μεγάλη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια χωρίς αυτή να αντανακλάται πάντα και στη δύναμή της στην τοπική κοινωνία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον «η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα έκφρασης των δυνάμεων που μέχρι σήμερα βρίσκονταν εκτός συμμετοχής και εκπροσώπησης».

Γ. Ραγκούσης: Ρεύμα δημοκρατικής προοδευτικής πλειοψηφίας κατά των μικρών Ελλήνων ορμπανιστών και σαλβινιστών

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «η αυτοδιοίκηση ως θεσμός ήταν πάντοτε και παραμένει η μέλισσα για την επικονίαση των προοδευτικών ιδεών».

«Στον δεύτερο γύρο πρέπει να σχηματιστεί ρεύμα δημοκρατικής προοδευτικής πλειοψηφίας κατά των μικρών Ελλήνων ορμπανιστών και σαλβινιστών» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «όποιος αρνηθεί να πάρει θέση από τώρα, πρέπει να καταψηφιστεί από τους προοδευτικούς πολίτες.»

«Απέναντι στους μικρούς Έλληνες ορμπανιστές και σαλβινιστές πρέπει να πάμε επιθετικά. Πρέπει να τους αφαιρέσουμε τη δημοσκοπική δυναμική του φαβορί από τώρα. Μετά θα είναι αργά. Πρέπει να τους απομονώσουμε  Αυτό είναι το σύγχρονο δημοκρατικό μας καθήκον» είπε ο Γ. Ραγκούσης.
Στη συνέχεια ανέφερε: «Στον Καλλικράτη η έννοια του ισχυρού δημάρχου και ισχυρού περιφερειάρχη δεν αναφέρεται σε ποσοτικά πληθυσμιακά και άλλα δεδομένα. Αποκτά νόημα μόνο από τον ισχυρό παρεμβατικό, πολιτικό ρόλο τους. Υπό αυτήν την έννοια, δεν νοείται, για παράδειγμα, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας ή υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής κι αντίστοιχα υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονιάς, που δεν θα πάρει καθαρή θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ιδίως εάν επιδιώκει να εκπροσωπήσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους ή και ισχυρίζεται πως εισηγείται μια προοδευτική ατζέντα. Μια συμφωνία στρατηγικής εθνικής σημασίας που αποτελεί κορυφαία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και τις υπερσυντηρητικές» είπε.

Τέλος τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ακόμη ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΡΑΚ Κώστας Μερκουράκης, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν να βγουν κι από πάνω...

Τέλεια λοιπόν. Οι βασικοί εκφραστές του κοινωνικού δαρβινισμού, οι πολέμιοι της κοινωνικής αλληλεγγύης, οι ταλιμπάν που έχουν ορίσει ως σκοπό της ζωής τους την ολοκληρωτική καταστροφή του κοινωνικού...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο