Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Παρασκηνιακή, κρυφή συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου μία μέρα πριν την ανακοίνωση συμφωνίας

EUROKINISSI

Παρασκηνιακή μυστική συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου της Ν.Δ., μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αίτημα του προέδρου της ΝΔ, και μάλιστα εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν πως ήταν η αιτία που καθυστέρησαν κατά μία ημέρα οι ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και το μισθολόγιο των ιερέων. 

Στην συνάντηση αυτή φέρεται ο Κ. Μητσοτάκης να υποστήριξε να μην προχωρήσει ο Αρχιεπίσκοπος στην συμφωνία με τον Πρωθυπουργό καθώς όταν θα γίνει εκείνος πρωθυπουργός θα επιλύσει όλα τα θέματα της Εκκλησίας. «Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος» υποστήριξε με αυτό το επιχείρημα τη θέση του αυτή. 

Μάλιστα η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 5 Νομεβρίου στην αρχιεπισκοπή μετά από αίτημα του Κ. Μητστάκη να συναντήσει εσπευσμένως τον αρχιεπίσκοπο, το οποίο υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο και φυσικά έγινε αποδεκτό. 

"Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος"

Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος και η πρόθεση συμφωνίας κράτους – Εκκλησίας με τον Κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει τον αρχιεπίσκοπο ότι μετά τις εκλογές, και από την θέση του πρωθυπουργού\, είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Εκκλησία να επιλύσει όλα τα θέματα που έχει με το κράτος. Η άποψη του προέδρου της ΝΔ ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρξει τώρα συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και ότι ο αρχιεπίσκοπος πρέπει να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα – υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει. «Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», φέρεται να επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξήγησε ότι η Εκκλησία συνδιαλέγεται με όλες τις κυβερνήσεις και διαβεβαίωσε τον Κ. Μητσοτάκη πως «αν με το καλό γίνει πρωθυπουργό θα συζητήσει και μαζί του». Ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται για δεκαετίες. Σημειώνεται ότι η αρχική αντίδραση της ΝΔ στην συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία ήταν θετική.

Επίσης ο Ιερώνυμος σημείωσε ότι είναι γνωστή η αρνητική θέση της Εκκλησίας για την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος, όμως αυτό είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και των κομμάτων.

Συντάκτης: Η ΑΥΓΗ

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια