Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κώστας Σπαρτινός: Το αύριο της Πάτρας είναι ελπιδοφόρο

Η νέα, διευρυμένη δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ "Ώρα Πατρών", όπως και το πρόγραμμά της, θέλουμε να εκφράσει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Πάτρα Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατατάσσεται στις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η ανατροπή αυτού του αρνητικού δεδομένου πρέπει να είναι το κύριο διακύβευμα *Καθήκον για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, η αντίδραση σε αυτή τη διολίσθηση της Ν.Δ. σε δρόμους που δεν είχαμε γνωρίσει μετά τη δικτατορία

“Η νέα, διευρυμένη δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ “Ώρα Πατρών”, όπως και το πρόγραμμά της, θέλουμε να εκφράσει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Πάτρα” με τα σημαντικά έργα υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί ή προγραμματίζονται μετά από κινήσεις της κυβέρνησης, επισημαίνει στην “Αυγή” ο Κώστας Σπαρτινός. Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της “ΡΑΠ - Ανθρώπινη Πόλη”, που έδωσε τη “μάχη” των δημοτικών εκλογών στην Πάτρα το 2014 σχολιάζει ότι ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης και το ΚΚΕ “αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον περίκλειστο κομματικό δρόμο”.

Σε σχέση με την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ο Κ. Σπαρτινός παρατηρεί ότι “τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα καλής συνεργασίας της περιφερειακής αρχής με την κυβέρνηση, τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται” σε σχέση με την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής που περιλαμβάνεται στις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Όσον αφορά τη στρατηγική της πόλωσης από τη μεριά της Ν.Δ., ο Κ. Σπαρτινός τονίζει ότι η Ν.Δ. κινείται στον δρόμο των Κουρτς, Όρμπαν και Σαλβίνι, υπογραμμίζοντας ότι “πρώτιστο καθήκον για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και τα κόμματα που θέλουν να τους εκπροσωπούν πρέπει να είναι η αντίδραση σε αυτή τη διολίσθηση της Ν.Δ.”.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

 

* Η “ΡΑΠ - Ανθρώπινη Πόλη” στηρίζει ως υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Ρώρο. Ποια είναι τα βασικά ανοιχτά ζητήματα της Πάτρας που πρέπει να αναδειχτούν στη “μάχη” των δημοτικών εκλογών;

Η Πάτρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία. Ολοκληρώθηκαν η Ολυμπία και η Ιονία Οδός, οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες που την ενώνουν με την Αθήνα και την Ήπειρο. Το τρένο έρχεται. Εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις για την Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου και τα έργα ξεκινάνε. Ολοκληρώθηκε το φράγμα Πείρου - Παραπείρου για την υδροδότησή της και δύο ακόμα όμορων δήμων. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το φυσικό αέριο. Δρομολογήθηκε η δημιουργία Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις δημόσιων χώρων στον δήμο (το θαλάσσιο μέτωπο, το πλατανόδασος του Καστελόκαμπου, κτήρια του ΟΑΕΔ και της ΕΤΑΔ). Έχει εγκρίνει την επιχορήγηση ανάπλασης παλιών βιομηχανικών κτηρίων (αποθήκες του ΑΣΟ, εργοστάσιο του Λαδόπουλου) και τα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ας μην ξεχνάμε και την πολιτιστική ιστορία και παράδοση της πόλης με τα δικά της, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ανοίγονται λοιπόν προκλητικές δυνατότητες για ένα αύριο ελπιδοφόρο όσον αφορά την ποιότητα ζωής των Πατρινών, τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της περιοχής, την απασχόληση.

Θα χρειαστούν όμως σχέδιο, συνεργασία, ανοιχτό μυαλό. Ο τίτλος της νέας, διευρυμένης δημοτικής παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «Ώρα Πατρών», όπως και το πρόγραμμά της, θέλουμε να εκφράσει ακριβώς αυτή τη συγκυρία.

 

* Ως επικεφαλής της “ΡΑΠ - Ανθρώπινη Πόλη” πώς αποτιμάτε τη θητεία του δημάρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη;

Στηρίξαμε την παράταξη Πελετίδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2014 ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει συσπειρωτικά, ώστε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί και να δρομολογήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη. Αυτό ήταν και το μήνυμα της ψήφου των Πατρινών. Ο Κ. Πελετίδης και το κόμμα του, το ΚΚΕ, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον περίκλειστο κομματικό δρόμο. Έταξαν ως βασικό τους μέλημα μια τυφλή και συνήθως διαστρεβλωτική καταγγελτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα κρύβουν με μικροκομματική σκοπιμότητα αυτά που κάνει η κυβέρνηση για την πόλη, που δεν έχουν προηγούμενο. Πρόκειται για αντίληψη περιφρονητική τελικά για τους ίδιους τους δημότες, αναντίστοιχη με τον ρόλο του θεσμού.

 

* Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανεκλογή του Απόστολου Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην μεταμνημονιακή περίοδο τι πρέπει να προσεχτεί σε σχέση με τα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε περάσει από παλιότερα τη δική της κρίση, με κύριο χαρακτηριστικό την αποβιομηχάνιση και την απαξίωση της πρωτογενούς παραγωγής. Αποτέλεσμα ήταν να κατατάσσεται στις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η ανατροπή αυτού του αρνητικού δεδομένου πρέπει να είναι το κύριο διακύβευμα.

Τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα καλής συνεργασίας της περιφερειακής αρχής με την κυβέρνηση, τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Πολλές από τις υποδομές που προανάφερα και άλλες αφορούν όλη τη Δυτική Ελλάδα. Η αγροτική παραγωγή δείχνει θετικά δείγματα ανάπτυξης δυναμικών, εξαγωγικών καλλιεργειών, η δευτερογενής παραγωγή συχνά συναντά την οικονομία της γνώσης. Σημαντική είναι η παρουσία των ανώτατων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Η Περιφέρεια με επίκεντρο την Πάτρα μπορεί να αποτελέσει κόμβο συνδυασμένων μεταφορών αλλά και κόμβο ενός δικτύου τουριστικής ανάπτυξης, καθώς διαθέτει τοπικές προϋποθέσεις και ταυτόχρονα βρίσκεται στη διασταύρωση οδών που οδηγούν σε προορισμούς παγκόσμιας φήμης (Ολυμπία, Δελφοί, Επίδαυρος, Ιόνιο κ.λπ.).

Ο χώρος της ριζοσπαστικής - ανανεωτικής Αριστεράς, με βάση τα πορίσματα του αναπτυξιακού περιφερειακού συνεδρίου, δουλεύει συνεχώς για να συμβάλει ώστε η προγραμματική αιχμή της περιφερειακής παράταξης να στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης, του εισοδήματος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

* Πώς αξιολογείτε τη στρατηγική της πόλωσης που έχει επιλέξει η Ν.Δ.; Αισθάνεστε ότι είναι μια "προεκλογική" τακτική ή υπάρχει μια δομική στροφή στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η Δεξιά στην Ελλάδα;

Αλλεπάλληλα τα σκοτεινά μηνύματα από τη Ν.Δ. Ακούσαμε ύμνους για το ασφαλιστικό του Πινοσέτ, αναφορές στην «αρία ελληνική φυλή», προτροπές προς «μακεδονομάχους» να σπάσουν τα μαγαζιά των συριζαίων, πατριδοκάπηλες κορώνες για «εθνική προδοσία». Και βέβαια, δεν διανοήθηκαν να αποκρούσουν την προσφορά του Μιχαλολιάκου για στήριξη από τη Χρυσή Αυγή.

Όλα αυτά δεν είναι γκάφες κάποιων ανόητων ή εκτροχιασμοί κάποιων φανατικών. Κάποιοι εκτίμησαν -και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία έπεισαν τον Κ. Μητσοτάκη- ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει γι’ αυτούς: «Κάν’ το όπως ο Κουρτς, ο Όρμπαν, ο Σαλβίνι». Είναι η μόνη συνταγή επιτυχίας που εκτιμούν ότι τους οδηγεί στην εξουσία. Τα σχέδια για ένα κεντροδεξιό κόμμα που ίσως υπήρχαν στο μυαλό κάποιων όταν ο Κ. Μητσοτάκης εκλεγόταν στην αρχηγία του κόμματός του με την ευγενή στήριξη του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη, του κ. Σαμαρά και της ακροδεξιάς παρέας εγκαταλείφθηκαν μπροστά στη γοητεία μιας ακραίας Δεξιάς. Η ηγεσία της Ν.Δ. έχει βάλει το κόμμα της σε ένα «λούκι» από το οποίο δεν υπάρχει ομαλή επιστροφή.

Πρώτιστο λοιπόν καθήκον για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και τα κόμματα που θέλουν να τους εκπροσωπούν πρέπει να είναι η αποκάλυψη αυτού του γεγονότος και η αντίδραση σε αυτή τη διολίσθηση της Ν.Δ. σε δρόμους που δεν είχαμε γνωρίσει μετά τη δικτατορία.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια