Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο Π. Καμμένος ανέβαλε τη συνέντευξη στο Star - "Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της" διαμήνυσε η Μ. Χρυσοβελώνη, τονίζοντας ότι πρέπει να μελετηθεί το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ. "Δεν χρειάζεται να διχάσουμε την κοινωνία, αλλά να την ενώσουμε" τόνισε

Σήμερα διεξάγεται η κρίσιμη συνεδρίαση των οργάνων των ΑΝ.ΕΛΛ. στη σκιά των διαφορετικών θέσεων των στελεχών του κόμματος για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, αρκετά στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. αποφεύγουν να πάρουν θέση ή συνιστούν ψυχραιμία προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, όπως έκανε χθες η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξή του στο Star μετά την απόφαση για συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή.

Η Μ. Χρυσοβελώνη προχώρησε χθες σε μια σειρά συνεντεύξεων, ενώ εξέδωσε κι ανακοίνωση σχετικά με τις θέσεις της για το ζήτημα των σχέσεων ΑΝ.ΕΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, η Μ. Χρυσοβελώνη ζήτησε αναμονή ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ και στη συνέχεια, και με βάση το τελικό κείμενο, «να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των κομμάτων, στη Βουλή και την κοινωνία».

Η Μ. Χρυσοβελώνη τόνισε ότι «έχω διαφορετική θέση με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να μελετήσουν, όπως έχω διαφορετική θέση και με εκείνους που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «εκείνοι που βιάζονται να λασπολογήσουν είναι καλό να απομονώνονται. Δεν χρειάζεται να διχάσουμε την κοινωνία, αλλά να την ενώσουμε».

Η Μ. Χρυσοβελώνη θύμισε ότι το καλοκαίρι του 2015 ΑΝ.ΕΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ «άλλαξαν ρότα και ψήφισαν ένα 'Μνημόνιο' γιατί αυτό ήταν που συνέφερε τον τόπο και τους πολίτες του. Τον Αύγουστο του 2018 αποδείχτηκε ότι καλώς έπραξαν», παρατηρώντας ότι «σε κορυφαίες στιγμές, όταν μιλάμε με φανατισμό ή δογματισμό για κόκκινες γραμμές, δεν διαμορφώνουμε έναν ασφαλή τρόπο πολιτικής τοποθέτησης».

Η Μ. Χρυσοβελώνη υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της», παρατηρώντας ότι αυτό το οφείλουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα στους πολίτες που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται, αλλά και στα στελέχη τους. Η Μ. Χρυσοβελώνη θα βρίσκεται σε υπηρεσιακή επίσκεψη στην επαρχία και δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς, όπως είπε, «δεν είχα ενημερωθεί έγκαιρα. Όταν προσκλήθηκα τηλεφωνικά, δεν μου γνωστοποιήθηκε η ατζέντα και συνεπώς δεν θα έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω θετικά», ενώ εκτίμησε ότι «δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα που να επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων».

Τα εσωκομματικά «στρατόπεδα»

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των οργάνων των ΑΝ.ΕΛΛ. θα βρεθούν οι διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν με ένταση τις προηγούμενες μέρες, ενώ φαίνεται ότι σχηματίζονται τρία εσωκομματικά «στρατόπεδα». Εκτός από τη Μ. Χρυσοβελώνη, που δεν αντιμετωπίζει ούτε θετικά ούτε αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών πριν δει το τελικό κείμενο των αλλαγών στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ, υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί εδώ και καιρό ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. έχει υπερασπιστεί την ουσία της συμφωνίας και την αναγκαιότητα επίλυσης των διαφορών με την ΠΓΔΜ και έχει δηλώσει ότι, ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής, θα την υπερψηφίσει και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του στους ΑΝ.ΕΛΛ. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος έχει επίσης τονίσει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που θα οδηγήσει σε πρόωρη πτώση της κυβέρνησης, παρατηρώντας μάλιστα ότι δεν θα ρίξει «νερό στον μύλο της διαπλοκής».

Τυχόν παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα θα κάνει βουλευτή τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που βρίσκεται υπό διαγραφή από τους ΑΝ.ΕΛΛ. λόγω της στάσης του υπέρ της συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. Θοδωρής Τοσουνίδης έχει τονίσει ότι ο Τ. Κουίκ «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος», ενώ ο Π. Καμμένος έχει επικρίνει έντονα δημοσίως τον Τ. Κουίκ.

Αντίθετα, υποστηρικτές της γραμμής για άμεση αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία μόλις η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην Ελλάδα για κύρωση από τη Βουλή είναι η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης. Με δηλώσεις τους έχουν υιοθετήσει τη στάση που έχει κωδικοποιήσει ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Παναγιώτης Σγουρίδης, η οποία περιλαμβάνει άρνηση παροχής εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και άρνηση στήριξης πρότασης μομφής από τη μεριά της Ν.Δ.

Η Μ. Κόλλια-Τσαρουχά ξεκαθάρισε ότι θα είναι η τελευταία που «θα κλείσει την πόρτα» των ΑΝ.ΕΛΛ. επικαλούμενη τη στενή της σχέση με τον Π. Καμμένο. Ο Κ. Κατσίκης, ο οποίος έχει εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις με βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. και έχει διαφωνήσει με αρκετές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, κρατά σκληρή στάση, μιλώντας για απώλεια της δεδηλωμένης αν οι ΑΝ.ΕΛΛ. αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ να μη σπάσει το μορατόριουμ του Μαρτίου για την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης έχουν αποφύγει επιμελώς «να ανοίξουν τα χαρτιά τους» για το τι στάση θα κρατήσουν σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών και την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Η τελική τους στάση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, εκτός από υπουργοί, είναι και βουλευτές. Τέλος, ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει αντίθετος με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και απρόθυμος να συμβάλει σε πτώση της κυβέρνησης.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια