Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον Αλέξη Τσίπρα: Σοβαρό τίμημα για όποιον παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

ICON

Από το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης στην Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες ένα σαφές, αυστηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την ΕΛΔΥΚ, όχι επειδή η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο... ανέβηκε πίστα, αλλά επειδή ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κύπρο για την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια.

“Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει τίμημα σοβαρό” διεμήνυσε ο Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι “ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν μιλάει μόνος του. Μιλάει έχοντας στο πλευρό του την Ε.Ε., όλα τα κράτη της Ε.Ε., τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας”.

Ο Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία από την Κύπρο να απαντήσει στη ρητορεία του Τούρκου Προέδρου ότι “ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει τα δικά του, ας λέει ότι θέλει...”. Και φρόντισε να επισημάνει ότι δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης “αδιέξοδης και ατελέσφορης”. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, η τακτική αυτή “δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναμίας” -και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει εδώ τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, “διότι θα υπάρξει σοβαρό τίμημα σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία, που είναι στόχος μας και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή”.

Πάντως, μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να ρητορεύει, όπως το συνηθίζει, ωστόσο στην πράξη η Τουρκία αποφεύγει για την ώρα να τραβήξει περισσότερο το σχοινί στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Το “Γιαβούζ”, το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο που βγήκε σεργιάνι, έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας για εφοδιασμό χωρίς να σταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου, όπως έγραφαν τα χειρότερα σενάρια κλιμάκωσης. Και πιθανότατα τις επόμενες μέρες θα κατευθυνθεί εκεί ακριβώς που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, στα ανοιχτά της κατεχόμενης χερσονήσου της Καρπασίας στην Κύπρο.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας προφανώς είναι παράνομη, προφανώς δείχνει ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις αυστηρές παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, αλλά δεν αποτελεί κλιμάκωση σε σχέση με τις έρευνες του πρώτου γεωτρύπανου “Φατίχ”, εφόσον το “Γιαβούζ” δεν κατευθύνεται στα νότια της Κύπρου, εντός της ήδη αδειοδοτημένης κυπριακής ΑΟΖ. Αυτός είναι ο φόβος της Λευκωσίας -και της Αθήνας- αλλά, για την ώρα τουλάχιστον, δεν επαληθεύεται.

Αυτό που επαληθεύεται είναι ότι ο Ερντογάν προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασφαλίσει ότι δεν θα μείνει εκτός του ενεργειακού παιγνίου στην ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενος τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

“Μέχρι να διασφαλιστεί ο δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας”, είπε χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ενώ άνοιξε και πάλι μέτωπο με τη Γαλλία -την πιο “θερμή” σύμμαχο της Ελλάδας και της Κύπρου στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Γαλλία δεν δικαιούται να ομιλεί για το κυπριακό αέριο, καθώς δεν είναι εγγυήτρια χώρα.

Κάκη Μπαλή

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το μίσος τούς τραβάει στον πάτο

Αν η Ν.Δ. δεν είχε επενδύσει, ως αντιπολίτευση, τόσο μίσος στο προσφυγικό, αν δεν είχε αγκαλιάσει όλα τα έξαλλα ακροδεξιά στοιχεία, αν δεν είχε βγει στα κεραμίδια για τα ξέφραγα αμπέλια, δεν θα είχε προσαράξει τόσο δραματικά στο προσφυγικό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις