Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στον λόφο του Φιλοπάππου

Περπατώντας στην πόλη

Του Αγγελου Μανταδάκη

 

Ο πολύ γνωστός και αγαπητός στους Αθηναίους λόφος, με μια μακρά ιστορία και πολύ ενδιαφέροντα μνημεία. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στο ταφικό μνημείο του Φιλοπάππου που βρίσκεται στην κορυφή. Ο Φιλόπαππος ήταν πρίγκιπας του βασιλείου της Κομμαγηνής (Συρία) που καταλύθηκε από τους Ρωμαίους το 72 μ.Χ.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Μουσείον» από κάποιο ιερό των μουσών που υπήρχε εκεί.

Όταν ο Φιλόπαππος εκπατρίστηκε από τους Ρωμαίους, ήρθε στην Αθήνα, όπου έκανε σημαντικές παροχές στον δήμο της πόλης κι έτσι απέκτησε τα δικαιώματα του Αθηναίου πολίτη. Τέλος, αξιώθηκε τη μεγάλη τιμή να χτίσει το ταφικό του μνημείο σε περίοπτη θέση απέναντι από την Ακρόπολη.

Η μαρμάρινη πρόσοψη του μνημείου βρίσκεται πάνω σε πώρινη κρηπίδα που φτάνει τα δώδεκα μέτρα ύψος. Στην κορυφή του λόφου το 294 π.Χ. χτίστηκε ένα μικρό φρούριο για να στεγάσει τη μακεδονική φρουρά που είχε εγκατασταθεί εκεί από τον βασιλιά Δημήτριο τον Πολιορκητή.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’50 ο γνωστός αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης μαζί με τους σπουδαστές του κατασκεύασαν με μεράκι και δεξιοτεχνία το πλακόστρωτο που οδηγούσε στην είσοδο της Ακρόπολης, στους γύρω λόφους και στο μνημείο του Φιλοπάππου.

Ο ίδιος αρχιτέκτονας αναστήλωσε το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, μονόχωρης βασιλικής του 9ου αιώνα και έχτισε το γνωστό ομώνυμο καφενείο.

Στα νεότερα χρόνια, το 2002, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, το σχέδιο ήταν η περίφραξη του λόφου με σιδερένια κάγκελα και ενιαίο εισιτήριο που περιλάμβανε και την επίσκεψη στην Ακρόπολη. Χάρη στον ξεσηκωμό των κατοίκων το σχέδιο δεν προχώρησε και τερματίστηκε οριστικά το 2015 στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μας κρυμμένη κάπου», όπως τραγουδάει η Πόπη Αστεριάδη.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις