Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το Δημόσιο Σήμα

Περπατώντας στην πόλη

του Άγγελου Μανταδάκη

Περιοχή της αρχαίας Αθήνας δίπλα από το Δίπυλο. Γνωστή από την κλασική εποχή σαν νεκροταφείο επιφανών, αφού οι Αθηναίοι έθαβαν εκεί δημοσία δαπάνη τους πολεμιστές τους αλλά και τους επιφανείς άνδρες της πόλης.

Το Δημόσιο Σήμα βρίσκεται κατά ένα μέρος του στο πλαϊνό τμήμα μιας πολυσύχναστης οδού που έξω από τα τείχη της αρχαίας Αθήνας είχε πλάτος σαράντα μέτρων. Εκεί γίνονταν δημόσιες συναθροίσεις όπως εκείνη το 430 π.Χ., κατά την οποία ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο επικήδειο λόγο του για τους νεκρούς Αθηναίους του πρώτου Πελοποννησιακού πολέμου (430 - 431 π.Χ.). Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ένα μικρό μέρος του αρχαίου νεκροταφείου. Το μεγαλύτερο μέρος, με τους εντυπωσιακούς τάφους γνωστών επιφανών Αθηναίων, που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας, βρίσκεται κάτω από την οδό Πειραιώς, στο ύψος της Πλαταιών, όπου εικάζεται ότι στα θεμέλια μιας πολυκατοικίας είναι και ο τάφος του Περικλή.

Αξίζει να κάνουμε μια βόλτα στους δρόμους γύρω από την Ιερά Οδό και να θαυμάσουμε τα μοναδικά ανάγλυφα, με τις υπερήφανες αλλά θλιμμένες μορφές, τις λιτές στήλες που ανέγραφαν τα ονόματα των νεκρών, καθώς και τα άλλα στολίσματα στην κορυφή των ορθογώνιων οικογενειακών περιβόλων.

Η περιήγησή μας όμως κάποτε τελειώνει και ανηφορίζουμε προς το Μουσείο, στις αίθουσες του οποίου, εκτίθενται σημαντικές επιτύμβιες στήλες.

Προτού όμως εξαντλήσουμε τις διάφορες όψεις του Δημόσιου Σήματος, ο νους μας πηγαίνει πίσω στον Εμφύλιο πόλεμο (1944), όταν δεκαεπτά αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εκτελέστηκαν από τους Χίτες για τη συμμετοχή τους στη μάχη του ΕΛΑΣ με τους ταγματασφαλίτες και τα εγγλέζικα τανκς. Οι δεκαεφτά τάφηκαν στην περιοχή του Δημόσιου Σήματος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις