Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το "Φυσικείο" της Αθήνας

Περπατώντας στην πόλη

Του Άγγελου Μανταδάκη

Το παλιό Χημείο, το ιστορικό νεοκλασικό στην οδό Σόλωνος και Μαυρομιχάλη, απέκτησε και πάλι ζωή. Το «Φυσικείο», όπως αλλιώς συνήθιζαν να το ονομάζουν, ήταν σταθμός για την εκπαίδευση, τους εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες των φοιτητών, αλλά και στολίδι για τα Εξάρχεια.

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ το 1887, ενώ τα μαθήματα άρχισαν να διδάσκονται από το 1890. Πρωτεργάτης για την ίδρυση του κτηρίου ήταν ο καθηγητής Χημείας Αναστάσιος Χρηστομάνος, ο οποίος αφιέρωσε σαράντα πέντε χρόνια από τη ζωή του για να κατασκευαστεί το κτήριο αλλά και για να προσφέρει τις γνώσεις του στους φοιτητές... Το εργαστήριο Χημείας του κτηρίου διατηρείται ακόμα. Από το Χημείο πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο καθηγητής Φυσικής Καίσαρ Αλεξόπουλος, ο Δημήτριος Χόνδρος και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Οι φοιτητές εκτίμησαν την παρουσία τους και γι’ αυτό έκαναν ουρές από νωρίς το πρωί προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις στο αμφιθέατρο.

Το 1905 αυξήθηκε πάρα πολύ ο αριθμός των φοιτητών και στην προσπάθεια να μπουν πρώτοι ποδοπατήθηκαν και δυο - τρεις φοιτητές. Το 1916 προστέθηκε ο δεύτερος όροφος, ενώ μια δεκαετία αργότερα χτίστηκε ο τρίτος. Στο Παλαιό Χημείο λειτουργούσε ο ραδιοσταθμός του Πανεπιστημίου και είχε δυο ασυρμάτους της εταιρείας Telefunken. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τον ασύρματο του Χημείου επικοινωνούσαν με την εξόριστη κυβέρνηση στην Αίγυπτο με σήματα μορς. Η κεραία του ασυρμάτου σώζεται μέχρι σήμερα στην ταράτσα του Χημείου. Οι Γερμανοί με ραδιογωνιόμετρο εντόπισαν ότι στο Χημείο γινόταν εκπομπή και λήψη σήματος και πήγαν να συλλάβουν τους δράστες. Ο καθηγητής Φυσικής Καίσαρ Αλεξόπουλος όμως είχε φροντίσει να αποσυναρμολογηθεί και να μπει στις βιτρίνες ως έκθεμα. Έτσι δεν βρήκαν τίποτα στο κτήριο που να αποδεικνύει εκείνο που υποψιάζονταν.

Αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου 1944, ένας από τους ασυρμάτους μεταφέρθηκε στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου για να μεταδοθεί το μήνυμα της απελευθέρωσης. Δεν μεταδόθηκε από το Χημείο, όπως πολλοί πιστεύουν, διότι στο Ζάππειο υπήρχαν ραδιοθάλαμοι και οι κατάλληλες κεραίες για να έχει πιο μεγάλη εμβέλεια, σε αντίθεση με το Χημείο, όπου η κεραία δεν ήταν τόσο ισχυρή.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις