Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στάση Μουσείο

Περπατώντας στην πόλη

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας είναι από τα σημαντικότερα μουσεία αρχαίας τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται επί της οδού Πατησίων, στο κέντρο της πόλης, εξ ου και η στάση "Μουσείο" δίπλα στο κτήριο του Πολυτεχνείου.

Ιδρύθηκε το 1829 από τον Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα και μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1866 σε χώρο που παραχωρήθηκε στο Δημόσιο από την Ελένη Τοσίτσα και σε αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λάνγκε και τροποποιήσεις των Παναγή Κάλκου, Αρμόδιου Βλάχου και Ερνστ Τσίλερ, με χρηματοδότηση της οικογένειας Βερναρδάκη από την Αγία Πετρούπολη.

Το κτήριο που στεγάζει το Μουσείο, σε νεοκλασικό σχέδιο, είναι λιτό, σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματα, και αφήνει την προσοχή του επισκέπτη προσηλωμένη στα πολύτιμα έργα τέχνης που εκθέτει.

Από την 28η Οκτωβρίου 1940 μέχρι και την υποχώρηση του αλβανικού μετώπου οι άνθρωποι του Μουσείου κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη σωτηρία των εκθεμάτων από την αρπαγή και την καταστροφή.

Μεγάλα γλυπτά θάφτηκαν σε μεγάλο βάθος στην ψηλή επιχωμάτωση των θεμελίων του Μουσείου, διακόσια κιβώτια με μικροτεχνήματα, αγγεία και η πολύτιμη συλλογή χαλκών στα ημιυπόγεια δωμάτια της Νέας Πτέρυγας, ενώ παχύ στρώμα στεγνής άμμου τα σκέπαζε όλα τα χρόνια του πολέμου. Μ' αυτόν τον τρόπο και με σακιά με άμμο στα παράθυρα των εσωτερικών αυλών προστατεύονταν και από βομβαρδισμούς. Τα χρυσά μυκηναϊκά και τα πολύτιμα ασφαλίστηκαν στα υπόγεια μεγάλου κρατικού κτηρίου.

Η ιδιαιτερότητα του Μουσείου έγκειται στο ότι τα περισσότερα από τα εκθέματά του είναι πρωτότυπα και όχι αντίγραφα. Έτσι το Μουσείο παρουσιάζει μια ξεχωριστή δυναμική. Προσφέρει στον επισκέπτη μια ζωντανή αφήγηση των ιστορικών περιόδων της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Το κτήριο υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 1999. Η τελευταία ανακαίνιση του Μουσείου έγινε στο διάστημα 2002 - 2004 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τη δεκαετία του 1980 το Μουσείο διοργανώνει θεματικές ή διαχρονικές περιοδικές εκθέσεις, μέρος των οποίων συχνά ταξιδεύει σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις