Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον Μανώλη Γλέζο

Eurokinissi

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) «αποχαιρετά τον Μανόλη Γλέζο, που έφυγε χθες από τη ζωή, πλήρης ημερών και κυρίως έργων για την υπεράσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης από τα εφηβικά του χρόνια έως τα βαθιά του γεράματα».

Όπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, το όνομα του Μανόλη Γλέζου, «σύμβολο της αντίστασης κατά του φασισμού και της χιτλερικής κατοχής, συνδέεται με την Ακρόπολη, όταν τη νύχτα της 30ης Μαϊου 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασε τη σημαία του Γ΄ Ράιχ που βεβήλωνε τον ιερό βράχο».

«Μία ακόμη, εν πολλοίς άγνωστη πτυχή της πλούσιας σε δράση ζωής του αγωνιστή Μανόλη Γλέζου, υπήρξε η αγάπη και οι αγώνες του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Εξόριστος στο Παρθένι της Λέρου περισυλλέγει και παραδίδει στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία Δωδεκανήσου, τα μοναδικά έως τώρα γνωστά επιφανειακά προϊστορικά ευρήματα από το ανατολικό ακρωτήρι στο Παρθένι, ενώ σε δικές του πρωτοβουλίες οφείλονται η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, στη μνήμη του Απεραθίτη αγωνιστή της Αντίστασης Γιάννη Κατεινά και η επαναλειτουργία του γεωλογικού μουσείου στη γενέτειρά του, την Απείρανθο της Νάξου», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

«Ο Μανόλης Γλέζος είχε τοποθετηθεί με θέρμη και αγωνιστικότητα για την επιστροφή των αρπαγέντων αρχαιοτήτων στην Κατοχή στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στις 19 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο εκδήλωσης-ημερίδας με θέμα ‘Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους', η οποία οργανώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΟΓΕ) και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων», συμπληρώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ. Δηλώνει δε, πως αποχαιρετά με συγκίνηση τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», ο οποίος με τη μορφή του και «το καθαρό, πάντοτε νεανικό βλέμμα, θα μας εμπνέει και θα μας συντροφεύει σε κάθε κινητοποίηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την κοινωνική δικαιοσύνη». Ε.Μ.

 

 

 Σκίτσο Απόστολου Παπαδημητρίου, αρχαιολόγου στην ΕφΑ Κυκλάδων

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο