Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βίλα ή κτήμα Δρακόπουλου

Πρόκειται για έκταση 9 στρεμμάτων, που περιβάλλεται από τις οδούς Πατησίων (αριθμός 356 - 358), Πορφύρα, Λασκαράτου και τη λεωφόρο Ηρακλείου. Το εργοστάσιο εριουργίας...

 

Του Αγγελου Μανταδάκη

 

Πρόκειται για έκταση 9 στρεμμάτων, που περιβάλλεται από τις οδούς Πατησίων (αριθμός 356 - 358), Πορφύρα, Λασκαράτου και τη λεωφόρο Ηρακλείου.

Το εργοστάσιο εριουργίας ιδρύθηκε το 1882 από την εταιρεία Σ. Βεζανής και Σελάς. Το 1922 η επιχείρηση πουλήθηκε στην εταιρεία που είχαν ιδρύσει οι αδερφοί Δρακόπουλοι. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 το εργοστάσιο διέκοψε τη λειτουργία του. Η βίλα Δρακόπουλου είχε οικοδομηθεί δίπλα ακριβώς από το εργοστάσιο. Στο διάστημα 1995-1998 στη βίλα εγκαταστάθηκε κέντρο περίθαλψης ασθενών με AIDS, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε και το 2007 υπέστη σοβαρές ζημιές έπειτα από πυρκαγιά αγνώστου αιτίας.

Όταν πέθανε ο Δρακόπουλος, το 1977, άφησε την ακίνητη περιουσία του ως κληροδότημα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για κοινωφελείς σκοπούς. Το 1981, με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας, το κτήμα χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστο πράσινο. Το μεγαλύτερο μέρος του αποδόθηκε στη δημόσια χρήση ως πάρκο. Το 1991 ο Ερυθρός Σταυρός πετυχαίνει τον αποχαρακτηρισμό των κτηρίων της εριουργίας από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη το 2003 αλλάζει ξανά το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, ακυρώνεται ο χαρακτηρισμός των κτηρίων ως χώρου πρασίνου. Τον Ιούλιο του 2009 ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Α. Μαρτίνι και προβλέπεται εντός του κτήματος να χτιστούν δύο κτήρια συνολικά 4.000 τετραγωνικών μέτρων και 5.000 τετραγωνικών μέτρων για τον κατασκευαστή.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 η επιτροπή κατοίκων με τη συμμετοχή της "Ανοιχτής Πόλης" και με κεντρικό σύνθημα μετά τις φωτιές "Ούτε μέτρο τσιμέντο", διοργάνωσε δενδροφύτευση. Φυτεύτηκαν εβδομήντα δέντρα στην έκταση που είχαν κατεδαφιστεί τα κτήρια. Στόχος των κατοίκων, να παραμείνει η συνολική έκταση χώρος πρασίνου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο