Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και χαρτών

Οι ειδικές βιβλιοθήκες αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία βιβλιοθηκών. Συνήθως βρίσκονται εντός ενός οργανισμού (επιχείρησης, ιδρύματος κ.λπ.) και συλλέγουν υλικό που αφορά στα ενδιαφέροντα του συγκεκριμένου οργανισμού. Έτσι συγκροτούνται ειδικές συλλογές με μεγάλη εξειδίκευση και μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον

Οι ειδικές βιβλιοθήκες αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία βιβλιοθηκών. Συνήθως βρίσκονται εντός ενός οργανισμού (επιχείρησης, ιδρύματος κ.λπ.) και συλλέγουν υλικό που αφορά στα ενδιαφέροντα του συγκεκριμένου οργανισμού. Έτσι συγκροτούνται ειδικές συλλογές με μεγάλη εξειδίκευση και μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον. Ειδικές συλλογές όμως μπορεί να έχουν και άλλου τύπου βιβλιοθήκες, όπως οι ακαδημαϊκές.

Τις δράσεις μιας ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης με ειδικές συλλογές θα παρουσιάσουμε σήμερα. Πρόκειται για τη Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ίσως τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη της χώρας.

"Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης ΑΠΘ εκδίδει από το 2017 μέχρι σήμερα (2020) σειρά εκδόσεων με χαρτογραφικό περιεχόμενο, με κύρια αναφορά στην πλούσια Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη της. Οι εκδόσεις ακολούθησαν τις ομότιτλες εκθέσεις που οργανώθηκαν με τη συνεργασία διάφορων φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τέσσερις τόμοι:

2017 - "Η Χάρτα του Ρήγα, τα δύο (συν) πρόσωπα: μια άλλη ανάγνωση του χάρτη", σελ. 120. Μια νέα ανάλυση της Χάρτας του Βελεστινλή, τοποθετημένη στο πλαίσιο της επανάστασης των εικονικών αναπαραστάσεων που χαρακτηρίζει το β΄ μισό του 18ου αιώνα, της ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας της περιόδου δημιουργίας της (1797) και της ευρωπαϊκής χαρτογραφίας της εποχής.

2018 - "Αρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ'", σελ. 132. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι γαλλικοί χειρόγραφοι χάρτες μεγάλης κλίμακας της περιόδου 1685-1687 που συντάχθηκαν με εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και απεικονίζουν τις Κυκλάδες. Η έκδοση αναδεικνύει μια άγνωστη, αλλά σημαντική, πτυχή της χαρτογραφίας του Αρχιπελάγους του Αιγαίου και της γαλλικής ισχυρής ναυτικής πολιτικής στη Μεσόγειο, στο περιθώριο του μακροχρόνιου πολέμου της Ιεράς Συμμαχίας εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας (1683-1699).

2019 - "Καθ’ ὁμοιότητα σελήνης μηνοειδοῦς: 14 μικρές ιστορίες με χάρτες για τη νήσο Θήρα/Σαντορίνη σε 30 πίνακες (από το 1500 π.Χ. μέχρι τον Μεσοπόλεμο)", σελ. 72. Ένα σπονδυλωτό αφήγημα 14 ιστοριών-ταξιδιών με χάρτες στη μακρά διαδρομή της Σαντορίνης στον χρόνο. Μικρές επιλεγμένες ιστορίες με χάρτες αναδεικνύουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες από την ιστορία και τη ζωή της νήσου Σαντορίνης, ιδωμένης μέσα από διαχρονική εξέλιξη της επώνυμης χαρτογραφικής απεικόνισης.

2020 - "Χώρας Χαρτών Γράφειν", σελ 122. Με αφορμή την επέτειο των 130 χρόνων (1889-2019) από την ίδρυση της σημαντικής για τη χώρα Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) παρουσιάζεται με πλούσιο χαρτογραφικό και φωτογραφικό υλικό η σύγχρονη χαρτογραφική ιστορία της Ελλάδας με έμφαση το β΄ μισό του 19ου αιώνα".

Η ειδική συλλογής μιας ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης μπορεί λοιπόν να έχει τεράστιο ενδιαφέρον και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ας ταξιδέψουμε με τους χάρτες!

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις