Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο έλεος των πυρκαγιών...

Άμεση η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων συστημάτων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας για τις Μυκήνες και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους

Τoυ Γιάννη Γκιόλα*

 

Η πυρκαγιά των Μυκηνών ήταν η θρυαλλίδα που διέλυσε την επικοινωνιακή μυθοπλασία της μετάδοσης των ειδήσεων που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. ξεπερνώντας τεχνικές σκηνοθετικής αναπαράστασης. Πάντα με την επικουρία των πρόθυμων, «πετσωμένων» μιντιακών μέσων.

Έρχεται όμως η στιγμή που μια εικόνα είναι ικανή να γκρεμίσει τα είδωλα, το φτιαχτό, το ρετουσαρισμένο, το πειραγμένο.

Όπως την καταβολή των περικοπών των αναδρομικών, που εις μάτην θα περιμένει να δει στους λογαριασμούς της τον Οκτώβριο η πλειονότητα των συνταξιούχων, δηλαδή τα δύο τρίτα αυτών, με τις χαμηλότερες, μέχρι 1.000 ευρώ συντάξεις.

Όπως και η πικρή και μαύρη στιγμή που θα αναγκαστούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι μικροέμποροι να εξοφλήσουν τις φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις τους και δεν θα μπορούν, αντιμετωπίζοντας το φάσμα του κλεισίματος των καταστημάτων και επιχειρήσεών τους και την πτώχευση.

Αλλά ας επανέλθουμε στη φωτιά που πέρασε, έκαψε τις πέτρες των Μυκηνών και μαύρισε τις καρδιές μας.

Το μαύρο άσπρο

Το μέλημα της υπουργού Λ. Μενδώνη και της ακολουθίας της ήταν να υποβαθμίσει το ίδιο το γεγονός και το μέγεθος της καταστροφής με τις απίστευτες δηλώσεις της: «H πυρκαγιά άφησε τη λιγότερη δυνατή ζημία», «δεν είναι και τόσο τρομερό να βλέπει και λίγο ο επισκέπτης το καμένο»! Με άλλα λόγια, «φτηνά τη γλιτώσαμε». Περισσότερο ως παράθεση ελαφρυντικών περιστατικών μού ακούγονται!

Επειδή μάλιστα για τη Λ. Μενδώνη και το υπουργείο εκείνο που μετράει είναι η επικοινωνία, προσπάθησε απελπισμένα να εξωραΐσει την κατάσταση αναρτώντας φωτογραφίες με πράσινο παντού, ενώ στο Διαδίκτυο και στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου φαινόταν η φωτιά που έκαιγε τις Μυκήνες και το μαύρο που «έβαψε» μια μεγάλη έκταση του αρχαιολογικού χώρου.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, αρχαιολόγος Λιώνης Δέδες, σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο, έκανε γνωστό ότι ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος που διαθέτει σύγχρονη εγκατάσταση πυρασφάλειας βρίσκεται στους Δελφούς.

Αυτή είναι μια θλιβερή διαπίστωση, που, αν συνδυαστεί, μάλιστα, με τις ασαφείς και συγκεχυμένες ανακοινώσεις για τη δυνατότητα πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, θα μπορέσει να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα για τον λόγο που δεν λειτούργησε η όποια πυρασφάλεια του χώρου και ανέμεναν την έλευση της Πυροσβεστικής.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι το νερό ύδρευσης, που φθάνει μέχρι το τελευταίο σπίτι του χωριού των Μυκηνών σε απόσταση ορισμένων εκατοντάδων μέτρων, δεν έχει μεταφερθεί με αγωγό στον αρχαιολογικό χώρο. Υπάρχουν μόνο ορισμένες δεξαμενές εντός αυτού. Κατά δήλωση της Λ. Μενδώνη δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν, διότι έφτασε γρήγορα η Πυροσβεστική. Διαψεύδοντάς την, τα στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν, όπως αυτό προκύπτει από δημοσίευμα του τοπικού ηλεκτρονικού Τύπου, ότι: «Yπολογίζεται ότι η φωτιά βρισκόταν εντός του αρχαιολογικού χώρου 45 λεπτά μετά την εκδήλωσή της». Το ερώτημα που εκ των πραγμάτων προκύπτει: αν το ανεπαρκές, όπως αποδεικνύεται, σύστημα πυρόσβεσης λειτουργούσε άμεσα, προ της επέλασης της φωτιάς, θα είχε δημιουργηθεί ασπίδα ασφαλείας και φραγμός εντέλει της φωτιάς, ναι ή όχι; Ο χρόνος των 45 λεπτών που αναφέρθηκε ήταν, νομίζω, υπεραρκετός. Δούλευε όμως το υπάρχον σύστημα και πώς; Bάσει ποιου σχεδίου και με ποια μέσα;

Επ’ αυτού, η Λ. Μενδώνη παραδέχτηκε ότι είχαν καεί και κάποια... «λάστιχα μεταφοράς νερού», υπογραμμίζοντας όμως ότι στον χώρο υπήρχαν πυροσβεστήρες. Αντίθετα, πυροσβεστικοί κρουνοί δεν υπήρχαν.

Μετά τη στάθμιση αυτών των δεδομένων, νομίζω πως βάσει της ορθής συλλογιστικής τεκμαίρεται ότι σύστημα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης αποτελεσματικό ούτε υπήρχε, ούτε λειτούργησε στον αρχαιολογικό χώρο.

Είχε εκπονηθεί μελέτη από το 2006

Για την ιστορία, πληροφορηθήκαμε αυτές τις ημέρες ότι τον Απρίλιο του 2006 είχε εκπονηθεί μελέτη πυρασφαλείας για τον ίδιο χώρο, που προέβλεπε δεξαμενή και τέσσερις κρουνούς. Είχε, μάλιστα, εγκριθεί και από το ΚΑΣ, αλλά δεν εκτελέστηκε. Δεν θα έπρεπε να είχε από τότε φτιαχτεί, ειδικά μετά και την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία που επακολούθησε το επόμενο έτος (2007) και απέδειξε την αναγκαιότητα εκτέλεσής του και εκεί, και σε αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια;

Μετά από τόσα αναπάντητα ερωτήματα, είναι μάλλον ευτελής και άνευ ιδιαίτερης σημασίας η προσπάθεια της Λ. Μενδώνη να αποσείσει τις ίδιες ευθύνες επιρρίπτοντας την ευθύνη της μη ύπαρξης δικτύου ύδρευσης από την όμορη και φερώνυμη Τ.Κ. Μυκηνών στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Μυκηνών, διαχρονικά στους δημάρχους της περιοχής. Ο καβγάς, μάλιστα, που στήθηκε μεταξύ της υπουργού και του επί δεκαετία περίπου δημάρχου  Άργους - Μυκηνών Δ. Καμπόσου μοιάζει φαιδρός και προσχηματικός, αφού έφτασαν, στη σύσκεψη της Δευτέρας 31.8, ορισμένα λεπτά της ώρας για να καταλήξουν στην απόφαση να κατασκευαστεί αγωγός από το δίκτυο ύδρευσης στον χώρο με έξοδα του ΥΠΠΟΑ.

Βάσει των πρόσφατων δημοσιογραφικών ερευνών, αναδείχθηκαν και άλλες παράμετροι που χρήζουν διερεύνησης για την εξιχνίαση των αιτιών πρόκλησης και των συνθηκών επέκτασης της φωτιάς. Από ποιο σημείο και πότε ακριβώς ξεκίνησε η φωτιά.

Αναπάντητα ερωτήματα

Τοπική εφημερίδα είχε την Τετάρτη 2.9 ρεπορτάζ με φωτογραφικό υλικό που εμφανίζει καλώδιο γυμνό (ίσως με καμένο το πλαστικό περίβλημα από τη φωτιά) να κείται επί του εδάφους στον αρχαιολογικό χώρο, που ξεκινούσε από κοντινή γεώτρηση και κατευθυνόταν προς το φυλάκιο του θολωτού τάφου του Ατρέα. Ο δημοσιογράφος επιγράφει το δημοσίευμα με τον τίτλο «Μυστήριο στις Μυκήνες. Γυμνά καλώδια από παράνομη ρευματοδότηση έβαλαν τη φωτιά;». Περιέχει δε και άλλες επιμέρους ερωτήσεις όπως: γιατί και από πότε υπήρχε απλωμένο στο έδαφος επιφανειακά; Τo υπουργείο Πολιτισμού γνώριζε την ύπαρξή και τον σκοπό του;

Αυτά, και οπωσδήποτε ο ακριβής χρόνος γνωστοποίησης του περιστατικού τής φωτιάς στην Πυροσβεστική, το πότε επιλήφθηκαν οι πεζοπόρες και οι εναέριες δυνάμεις και, κυρίως, το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε, καθώς και το αίτιο αυτής, είναι αναγκαίο να διαλευκανθούν σύντομα ώστε να έχουμε ακριβείς και ασφαλείς απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που εύλογα μας απασχολούν.

Το αιτούμενο: η άμεση κατάρτιση μελέτης σύγχρονου συστήματος πυροπροστασίας και πυρασφάλειας και η εκτέλεση το έργου. Αυτό είχαν ανάγκη οι Μυκήνες και πολλοί άλλοι αρχαιολογικοί χώροι τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας για τη χώρα.

Το επικοινωνιακό σόου και την εμφάνιση του μαύρου ως άσπρο τα αφήνουμε στην ερασιτεχνική σκηνοθετική υπερεργασία της υπουργού Πολιτισμού και της κυβέρνησης της Ν.Δ.!

 

* Ο Γιάννης Γκιόλας είναι βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ακατάλληλη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, από τη μία έχει ως ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη, μια σύνοψη των πιο ακραία αντικοινωνικών συνταγών του ΔΝΤ, πάνω στις οποίες θα βασιστεί και το εθνικό σχέδιο για τα χρήματα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις