Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καλό ταξίδι, Σπύρο

Του Κώστα Δρακονταειδή*

 

Αποχαιρετούμε σήμερα τον κορυφαίο ιστορικό, τον μαχόμενο πολίτη, τον σπουδαίο δάσκαλο, τον Λευκαδίτη, τον συμπατριώτη μας Σπύρο Ασδραχά.

Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο της οικονομικής και κοινωνικής Ιστορίας, μεταπολεμικό απόγονο και πνευματικό τέκνο του άλλου μεγάλου Λευκαδίτη Νίκου Σβορώνου, όντες σίγουροι ότι οι γενιές των ιστορικών που ακολουθούν θα τον τοποθετήσουν εκεί που ακριβώς του ταιριάζει.

Τον σεμνό αλλά μάχιμο διανοητή, τον υπερασπιστή των θεσμών και της κοινωνικής έρευνας, τον ιστορικό των πολλών και των άφωνων, τον φάρο της συνολικής θεώρησης της σύγχρονης πορείας της πατρίδας μας.

Τον μαρξιστή διανοούμενο, τον αγωνιστή, τον απλό άνθρωπο περιμένει στη Λευκάδα ο Νίκος Σβορώνος. Να περπατήσουν ξανά μαζί στα καντούνια της παλιάς πόλης, να αφουγκραστούν τις αγωνίες των απλών ανθρώπων και, αφού ανταμώσουν με τον Σπυρίδωνα Ζαμπέλιο, να συναντήσουν τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Άγγελο Σικελιανό και τόσους άλλους γνωστούς που βρίσκονται στα σκιερά μέρη.

Τον Σπύρο Ασδραχά είναι έτοιμη να δεχθεί η λευκαδίτικη Γη, η Γη του Φωτεινού και του αλαφροΐσκιωτου. Και τι καλύτερο για όλους μας, να θυμηθούμε τούτη την ώρα και να επαναλάβουμε τα λόγια αυτού που με την προσωπική του στάση δημιούργησε σχολή:

"Αυτοί οι οποίοι έχουν την τόλμη να εκφράζονται σ' ένα υπερκείμενο επίπεδο δεν ξεχνούν την ταυτότητά τους...

Εγώ είμαι ένας απλός άνθρωπος, ζω στη Νέα Σμύρνη, πηγαίνω στη Λευκάδα όπου μ' αγαπάνε οι πατριώτες μου. Και αυτό μου αρκεί".

Καλό ταξίδι, Σπύρο Ασδραχά.

 

* Ο Κ. Δρακονταειδής είναι δήμαρχος Λευκάδας

Δείτε όλα τα σχόλια