Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανθρώπινα

Της Λήδας Καζαντζάκη   «Τι είναι ο άνθρωπος;» Το ερώτημα αυτό προσπάθησαν να το απαντήσουν με ποικίλους τρόπους από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας φιλόσοφοι, βιολόγοι και γιατροί, ανθρωπολόγοι...

Της Λήδας Καζαντζάκη

 

«Τι είναι ο άνθρωπος;» Το ερώτημα αυτό προσπάθησαν να το απαντήσουν με ποικίλους τρόπους από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας φιλόσοφοι, βιολόγοι και γιατροί, ανθρωπολόγοι και κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές και φυσικά οι κάθε λογής εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκειών. Διατυπώνοντας, ανάλογα με την ιδιότητά τους, συμπεράσματα που αφορούν τη θέση του και την εξέλιξη του ανθρώπου σε σχέση με τα άλλα είδη στη φύση, την εξάρτησή του από ένα ή περισσότερα υπέρτατα όντα που καθορίζουν την πορεία του ακόμα και μετά τον θάνατό του ή την απόλυτη ελευθερία του, που σημαίνει τη δυνατότητά του να μετατραπεί από το μηδέν, από το οποίο προέρχεται και στο οποίο καταλήγει, σε μια οντότητα απόλυτα υπεύθυνη για τις πράξεις της.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μπάμπης Παπαγιάννης επιχειρεί στην τέταρτη ατομική του έκθεση με τον χαρακτηριστικό γερμανικό τίτλο «Menschsein», που σημαίνει το «ανθρώπινο είναι», στην Γκαλερί Έκφραση, να διερευνήσει με τα μέσα της τέχνης αυτό το βαθιά υπαρξιακό ζήτημα. Φτιάχνει με σπασμένα κομμάτια ξύλου, που θα μπορούσαν να είναι ίσως και απορρίμματα κάποιου μαραγκού, επιτοίχιες κατασκευές που θυμίζουν πλάσματα της θάλασσας.

Συνθέτει με επικολλημένα κυκλικά, τετράγωνα, παραλληλόγραμμα κομμάτια υφάσματος, ξυλάκια, ζωγραφισμένες γραμμές ή καμπύλες καθώς και επιλεκτικές, χρωματικές κηλίδες, μορφές επιμήκεις και αρχέγονες. Όπου τα σημεία αλλά και οι αναλογίες που επιλέγει για το κολάζ του ή οι κλίσεις και οι εξοχές του επινοημένου σώματος που δημιουργεί καθώς και τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιεί μεταδίδουν στον θεατή την αίσθηση ενός επιβλητικού τοτέμ.

Γράφει με τον αφελή τρόπο των μικρών παιδιών χαμογελαστά προσωπάκια πάνω σε αστεράκια ή εφαπτόμενα δίπτυχα. Βάφει με παχιά στρώματα χρώματος αφηρημένες προσωπογραφίες, εγκλεισμένες μέσα στο παραδοσιακό μαύρο πλαίσιο. Μας οδηγεί μέσα από τον αναστοχασμό διαφόρων τεχνοτροπιών κινημάτων του μοντερνισμού στην απλή, κινούμενη από τη φαντασία και την κεκτημένη στη διάρκεια των αιώνων ικανότητα του Homo Sapiens να μεταπλάθει με τα χέρια του ευτελή υλικά. Που εντέλει αποτελεί τη μαγική συνθήκη χειραφέτησης του ανθρώπινου είναι που έχουμε σήμερα σχεδόν ξεχάσει.

 

Info: Μπάμπης Παπαγιάννης, «Menschsein»

Αίθουσα Τέχνης Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9α, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης: 31 Ιανουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου

Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ.: 11.00-20.00, Τετ.: 11.00-18.00, Σαβ.: 11.00-15.00

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο