Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τέσσερις αιώνες γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη

Souvenirs de Salonique

Θεσσαλονίκη: Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση, υπό τον γενικό τίτλο "Souvenirs de Salonique, γαλλικές ιστορίες από το χθες στο σήμερα", εγκαινιάζεται αύριο στις 8 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτυπώνει την ιστορικά πολυπρόσωπη γαλλική παρουσία στην πόλη.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η έκθεση «Souvenirs de Salonique» είναι επιλογή γαλλικών ιστοριών και αποτελείται από έξι ενότητες που είναι: Οι απαρχές της γαλλικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και η δημιουργία Γαλλικού Προξενείου, η γαλλική ταυτότητα στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και το λιμάνι, η εβραϊκή κοινότητα και η εδραίωση της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στη Θεσσαλονίκη (Alliance Israélite Universelle), το έργο των γαλλικών θρησκευτικών αποστολών στη πόλη (σχολεία των Λαζαριστών, των Αδελφών του Ελέους, των Φρέρηδων, η Στρατιά της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη και η πυρκαγιά του 1917 και Γάλλοι αρχιτέκτονες και τέλος η ίδρυση, η λειτουργία και η παρουσία του "Λυσέ".

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, συνοδεύεται από διαλέξεις και εκδηλώσεις στην πόλη και φιλοδοξεί να αναδείξει και να αποκαταστήσει τους στενούς δεσμούς της Θεσσαλονίκης με τη Γαλλία κατά τους τέσσερις τελευταίους αιώνες.

Δείτε όλα τα σχόλια