Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ξεκίνησε η απαγόρευση ανέγερσης πολυώροφων κτηρίων

Αφορά τις περιοχές Μακρυγιάννη και Κουκάκι - Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση Σταθάκη

Από τις 12 Μαρτίου "μετράει" η αναστολή για έναν χρόνο έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών για κτήρια με ύψος που ξεπερνά τα 17,5 μέτρα στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, σύμφωνα με το ΦΕΚ Δ/106/12-3-2018. Αφορά δε δύο τμήματα στου Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων, τα οποία οριοθετούνται επακριβώς στο διάγραμμα που συνοδεύει την υπουργική απόφαση.

Όπως ορίζει η εν λόγω απόφαση, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στις 4 Μαρτίου αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων.

Με την αναστολή παγώνει κάθε διαδικασία και για τα δύο πολυώροφα κτίσματα. Το πρώτο, υπό αποπεράτωση, στην οδό Φαλήρου, με δέκα ορόφους, συνολικού ύψους 36,5 μέτρων μαζί με το κλιμακοστάσιο, τρία υπόγεια γκαράζ, φυτεμένο δώμα και ασκεπή πισίνα, που προορίζεται για ξενοδοχείο. Το δεύτερο, επί της οδού Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου, έχει λάβει προέγκριση για την ανέγερση εννεαώροφης οικοδομής με πέργκολα και ασκεπή πισίνα στο δώμα και ύψος 31,70 μέτρων, το οποίο προορίζεται επίσης για ξενοδοχειακή χρήση. Τα 17,5 -21 μέτρα ύψος ίσχυαν από τους όρους δόμησης που προβλέπονταν το 1955. Εν συνεχεία, με την πάροδο του χρόνου έφτασαν τα 27 μέτρα ύψος, με τη βοήθεια διαφόρων ερμηνειών του ΓΟΚ του 1985, και σήμερα υπερδιπλασιάστηκαν, στα 36,5 μέτρα, με τις σκανδαλώδεις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του 2012...

Το ΥΠΕΝ, ως γνωστόν, έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη και, όπως έχει ανακοινώσει, "στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012".

Λ.ΣΤ.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Έχει και τα θετικά του ο κορωνοϊός

Ανεξάρτητα από την έκταση που μπορεί να πάρει -και μακάρι να είναι περαστικός όσο πιο ανώδυνα γίνεται ο κορωνοϊός- αποδεικνύεται τελικά πολλαπλά χρήσιμος για την κυβέρνηση. Μερικά παραδείγματα μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί:

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις