Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο υπό μετάλλαξη καπιταλισμός διεισδύει στα σπίτια μας, ελέγχει τις ζωές μας

Ο "υπό μετάλλαξη καπιταλισμός" διεισδύει ακόμα και μέσα στα σπίτια μας, μάς παρακολουθεί και μάς ελέγχει, επισημαίνει σ' ένα βιβλίο το οποίο έχει χαιρετιστεί ως ένα από τα σημαντικότερα του είδους η αμερικανίδα Σοσάνα Ζούμποφ

Ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται, διεισδύει στις κοινωνικές σχέσεις και επιχειρεί να μεταλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, υποστηρίζει η αμερικανίδα πανεπιστημιακός Σοσάνα Ζουμπόφ στο τελευταίο της βιβλίο The Age of Surveillance Capitalism (Η εποχή του ελεγκτικού καπιταλισμού), το οποίο παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Μέσα σε είκοσι χρόνια, και «χωρίς τη συγκατάθεσή μας», οι  γίγαντες του Ίντερνετ (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft), παρατηρεί η Ζουμπόφ, έχουν δημιουργήσει έναν μεταλλασσόμενο καπιταλισμό ο οποίος έχει εισχωρήσει ακόμα και μέσα στα σπίτια μας, μάς παρακολουθεί και μάς ελέγχει.

Στο βιβλίο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες κατέκτησαν τις κοινωνίες. Όπως αναφέρει η Le Monde, ολόκληρος ο αγγλό-σαξονικός Τύπος, από τη νεοφιλελεύθερη Wall Street Journal μέχρι και την αριστερή The Nation κι από την Guardian μέχρι τη New York Review of Books, καθώς και συγγραφείς και αναλυτές όπως η Ναόμι Κλάιν ή ο Τζόζεφ Τάροου έχουν χαιρετίσει το συγκεκριμένο βιβλίο ως μια από τις σημαντικότερες μελέτες της εξέλιξης του καπιταλισμού. 

Ε.Κ. 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις