Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στ.Κοντονής: Εξορθολογισμός ποινών στην επικείμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Eurokinissi

«Το πλαίσιο ποινών που έχουμε αυτή την ώρα στην Ελλάδα και με βάση αυτό το πλαίσιο, επιβάλλουν ποινές οι δικαστές, είναι ιδιαίτερα υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη τι ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των ποινών θα κινηθεί η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

«Το πλαίσιο ποινών που έχουμε αυτή την ώρα στην Ελλάδα και με βάση αυτό το πλαίσιο, επιβάλλουν ποινές οι δικαστές, είναι ιδιαίτερα υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη τι ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο νομοθέτης προέβλεψε, εδώ και πολλά χρόνια, με το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα, ότι αν έχουν εκτίσει συγκεκριμένο ποσοστό ποινής, τότε θα αφήνονται ελεύθεροι.

«Έκανε αυτήν την πρόβλεψη ο νομοθέτης, διότι αντιλήφθηκε ότι αυτό το πλαίσιο ποινών είναι υψηλό και δεν έχει να κάνει ούτε με το φρονηματισμό, ούτε με την τιμωρία» τόνισε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Με τον νέο Ποινικό Κώδικα έρχεται εξορθολογισμός του πλαισίου ποινών και είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα επωφεληθούν αυτού του εξορθολογισμού».

Η αναφορά στις επικείμενες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα έγινε με αφορμή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή τροπολογίας για την παράταση του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, γνωστού και ως νόμου Παρασκευόπουλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι άλλη είναι η πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση, με την κατάθεση της τροπολογίας, για την αποσυμφόρηση των φυλακών και άλλη θα είναι η πρωτοβουλία με την επικείμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.

«Πρέπει να συνεννοηθούμε στα απλά. Το πρώτο είναι πως όσο ανθρωπινότερες είναι οι συνθήκες κράτησης τόσο περιορίζεται το ποσοστό των επανεμπλεκομένων σε αξιόποινες πράξεις. Το πρώτο, λοιπόν, είναι να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Και μέσον για να εξασφαλίσουμε αυτές τις ανθρώπινες συνθήκες είναι ο αριθμός των κρατουμένων. Βεβαίως, ο αριθμός των κρατουμένων συνδυάζεται και με το επίπεδο των ποινών που διαλαμβάνονται είτε στον ΠΚ, είτε στους ειδικούς ποινικούς νόμους» επισήμανε ο κ. Κοντονής.

«Τα νομοθετήματα της αποσυμφόρησης των φυλακών δεν είναι εφεύρεση της σημερινής κυβέρνησης. Είναι διαχρονικό μέτρο. Είχε και η δικιά σας κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση και είδατε το αποτέλεσμα» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ και συμπλήρωσε πως η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε έναν αριθμό κρατουμένων που άγγιζε τους 12.000. «Με αυτόν τον αριθμό κρατουμένων έχουμε τον ορισμό ότι οι φυλακές δεν είναι σωφρονιστικά καταστήματα, είναι κολαστήρια. Ενώ είχατε, λοιπόν, την πρόθεση της αποσυμφόρησης, ενδίδοντας είτε σε ιδεοληψίες, είτε σε λαϊκισμούς, αποσυμφόρηση δεν έγινε» υπογράμμισε ο κ. Κοντονής και υπερασπίστηκε τον νόμο Παρασκευόπουλου:

«Ποια ήταν τα αποτελέσματα του νόμου που είχε εισηγηθεί ο κ. Παρασκευόπουλος; Πλέον, μπορεί να γίνει δουλειά στις φυλακές και μακροπρόθεσμα να μειωθεί το ποσοστό αυτών που αποφυλακίζονται και επανεμπλέκονται σε αδικήματα. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίζετε. Το δεύτερο είναι ότι γίνεται μία ουσιαστική δουλειά στις φυλακές, με δομές που άρχισαν να λειτουργούν, είναι αποτελεσματικές και ανθρώπινες. Το να λειτουργείς σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, να λειτουργήσεις ΙΕΚ επαγγελματικού προσανατολισμού, το να έχεις άλλες δραστηριότητες, αυτά είναι πράγματα που δεν είχαν γίνει, τώρα τα φτιάχνουμε. Ελάχιστα είχαν γίνει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αποτέλεσμα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας ήταν ακόμη πως η Ελλάδα, από εκεί που ήταν χώρα παρίας και καταδικαζόταν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πλέον, είναι παράδειγμα προς μίμηση».

«Το είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Ραϊμόντι, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα, μου το είπε και ο αρμόδιος επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τον επισκέφθηκα, το είπε ακόμη και ο γγ του Συμβουλίου» πρόσθεσε ο υπουργός, ο οποίος, ωστόσο, αναγνώρισε: «Το γεγονός ότι έχουμε τις πλέον εντυπωσιακές επιδόσεις σε σχέση με τα άλλη κράτη-μέλη, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δρόμο ακόμη. Και αυτό διότι η Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλά και η κατάσταση μέχρι το 2015 ήταν απαράδεκτη, όχι για τον νομικό πολιτισμό, αλλά για ένα πολιτισμένο κράτος. Επομένως, έχουμε θετικά αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αλλά έχουμε και δρόμο να κάνουμε».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στον σωφρονισμό, να αναπτυχθούν δομές μέσα στις φυλακές, που θα δίνουν δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να συναισθανθούν τι έκαναν και να μην επαναλάβουν τις πράξεις τους και σε αυτήν την κατεύθυνση θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει καμία έρευνα στη χώρα μας, η οποία να δείχνει αυξομείωση της εγκληματικότητας ανάλογα με τη διάρκεια της κράτησης. Υπάρχουν, όμως, έρευνες σε άλλες χώρες και η γενική εικόνα είναι πως όσο περισσότερος ο χρόνος κράτησης, τόσο περισσότερη η επικινδυνότητα μετά. Και τα ποσοστά τα οποία ξέρουμε από άλλες χώρες είναι θηριώδη» σχολίασε ο πρώην υπουργός, Νίκος Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι στις ΗΠΑ η υποτροπή φτάνει στο 60% και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο 50%.

«Είναι σαφές ότι στα ποσοστά της υποτροπής επιδρούν πολύ και οι συνθήκες κράτησης, και ιδιαίτερα οι δομές και οι δράσεις επανένταξης. Αν αυτά λειτουργούν καλά, έχουμε πτώση των ποσοστών. Η σωστή πολιτική είναι η αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης, διότι ο συνωστισμός στη φυλακή δημιουργεί εκβαρβαρισμό των κρατουμένων, όταν βγουν είναι πιο επιθετικοί» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια