Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Π. Σκουρλέτης: Να αποσυνδεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές

«Η πρότασή μας για το εκλογικό σύστημα, εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι η απλή αναλογική»

«Η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι προσδιορισμένη, στο τέλος της θητείας. Στο σκεπτικό μας είναι η αποσύνδεση από τις ευρωεκλογές και κατά συνέπεια, από τη στιγμή που αυτό θα γίνει νόμος του κράτους, θα μεταφέρουμε λίγους μήνες τις αυτοδιοικητικές». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μετά την συνάντηση που είχε στην Τρίπολη, με δημάρχους της Αρκαδίας.

Όσον φορά στο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «η πρότασή μας για το εκλογικό σύστημα, εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι η απλή αναλογική. Πάντοτε μιλούσαμε, και ως ΣΥΡΙΖΑ και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενός  γνήσια αντιπροσωπευτικού συστήματος που δεν θα αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς».

Σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης με τους δημάρχους, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκαινιάσει μια διαδικασία απευθείας επικοινωνίας με τους δήμους και τις Περιφέρειες. Με αυτό τον τρόπο, μας δίνεται η δυνατότητα να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα και να ανταλλάξουμε εμπειρίες αφενός για τα θέματα της αυτοδιοίκησης, καθώς και για το θεσμικό της πλαίσιο αλλά και ειδικότερα για την περιοχή. Έτσι λοιπόν, στη σημερινή σύσκεψη με όλους τους δημάρχους του Νομού αναφερθήκαμε σε συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους, αλλά και στις δυνατότητες που έχουμε για να κάνουμε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε τα μέσα, τους πόρους και το προσωπικό που θα θέλαμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη:

Για τη σύσκεψη στο δημαρχείο της Τρίπολης

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκαινιάσει μια διαδικασία απευθείας επικοινωνίας με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Με αυτό τον τρόπο, μας δίνεται η δυνατότητα να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα και να ανταλλάξουμε εμπειρίες αφενός για τα θέματα της αυτοδιοίκησης, καθώς και για το θεσμικό της πλαίσιο αλλά και ειδικότερα για την περιοχή. Έτσι λοιπόν, στη σημερινή σύσκεψη με όλους τους δημάρχους του Νομού αναφερθήκαμε σε συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους, αλλά και στις δυνατότητες που έχουμε για να κάνουμε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε τα μέσα, τους πόρους και το προσωπικό που θα θέλαμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.  Γνωρίζουμε αυτά τα θέματα κι έχουμε συνείδηση των προβλημάτων, τόσο οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης όσο και η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Η συνεργασία, λοιπόν, είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε τη καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Συνεργασία, όχι μόνο ανάμεσα στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, αλλά και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.

Συζητήσαμε και για τις κυοφορούμενες θεσμικές αλλαγές, αυτές  που φιλοδοξούμε να γίνουν νόμος του κράτους, μέσα στους επόμενους μήνες, για το εκλογικό σύστημα, για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και τη σχέση της με την κεντρική εξουσία. Όλα αυτά, τα οποία αντιλαμβάνεστε ότι είναι επίκαιρα για την αυτοδιοίκηση.

Ακούσαμε πολλά από τους δημάρχους που αξίζει να μελετήσουμε, κρατήσαμε τις σημειώσεις μας κι εκείνο το οποίο νομίζω ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί, να συνομολογηθεί, είναι ότι υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία. Δεν είναι δηλαδή μόνο η σημερινή ημέρα συνάντησης, γύρω από το ίδιο τραπέζι, υπάρχει μια καθημερινή επικοινωνία των υπηρεσιών του υπουργείου, των συνεργατών μας, με τους δημάρχους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Για το εκλογικό σύστημα και τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι προσδιορισμένη, στο τέλος της θητείας. Στο σκεπτικό μας είναι η αποσύνδεση από τις ευρωεκλογές και κατά συνέπεια, από τη στιγμή που αυτό θα γίνει νόμος του κράτους, θα μεταφέρουμε λίγους μήνες τις αυτοδιοικητικές. Η πρότασή μας για το εκλογικό σύστημα, εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι η απλή αναλογική. Πάντοτε μιλούσαμε, και ως ΣΥΡΙΖΑ και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενός  γνήσια αντιπροσωπευτικού συστήματος που δεν θα αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς.

Για το θέμα των απορριμμάτων και της χρηματοδότηση του έργου

Χωρίς να πω ότι αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης, συζητήσαμε και το θέμα των απορριμμάτων. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα να ενσωματώσει στην επικείμενη υπογραφή της Σύμβασης κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις, έτσι ώστε αυτό το έργο να είναι επ’ ωφελεία των κατοίκων της Πελοποννήσου.

Για το επερχόμενο Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου

Και η σημερινή σύσκεψη συμβάλει στον προβληματισμό, έτσι ώστε όταν θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης. Η αξία αυτών των Περιφερειακών Συνεδρίων είναι ότι δίνουν το λόγο στην τοπική κοινωνία, στις τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις και στις τοπικές επιχειρηματικές δυνάμεις. Νομίζω ότι είναι μια αναγκαία και καινοτόμος διαδικασία, η οποία βοηθά όλους, αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση.

Δείτε όλα τα σχόλια