Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μακαρονάδα με σάλτσα από το αγρόκτημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

Το «σάλτσα πάρτι» τελείωσε με ένα μεγάλο τραπέζι με βιολογικά μακαρόνια παραγωγής του ΚΕΘΕΑ και ψωμί από το βιολογικό αλεύρι του αγροκτήματος

Σάλτσα βιολογικής ντομάτας ... μοσχοβόλησε το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη, όπου μέλη τής επανένταξης έφεραν, από το αγρόκτημα της κοινότητας, τις ντομάτες που καλλιεργούν και συγγενείς και φίλοι έφτιαξαν σε μια μεγάλη γιορτή, τα πρώτα 200 βάζα με σάλτσα για τις ανάγκες του χειμώνα. Μάλιστα, το «σάλτσα πάρτι» τελείωσε με ένα μεγάλο τραπέζι με βιολογικά μακαρόνια παραγωγής του ΚΕΘΕΑ και ψωμί από το βιολογικό αλεύρι του αγροκτήματος.

«Η συνολική παραγωγή ντομάτας ρόμα, έφτασε τον ένα τόνο και η σάλτσα που θα φτιάξουμε σε εργαστήριο, θα διατεθεί σε επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, όπως το πρατήριο του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης "Βίος Coop"» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του αγροκτήματος, Θανάσης Τσιούμπας.

Για πρώτη δε φορά φέτος, από το πιστοποιημένο βιολογικό αλεύρι από τα σιτηρά του αγροκτήματος, παρήχθησαν και δύο τόνοι ζυμαρικών, με στόχο το σύνθημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, «να παράγουμε το φαγητό που τρώμε».

«Από το αλεύρι μας φτιάχτηκαν ζυμαρικά, τα οποία επίσης θα πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα, ενώ περίπου ενάμιση τόνος αλεύρι ολικής άλεσης και λευκό, θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού στην Κοινότητα για τις ανάγκες των μελών της» λέει ο κ. Τσιούμπας.

Το αγρόκτημα, μία από τις Παραγωγικές Μονάδες της ΙΘΑΚΗΣ, αξιοποιώντας την εμπειρία της περσινής καλλιεργητικής περιόδου, έδωσε φέτος προτεραιότητα σε είδη για τα οποία υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται αρτιότερα οι επισιτιστικές ανάγκες του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, ενώ παράλληλα τα εκπαιδευόμενα μέλη έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία συνδυασμού πρωτογενούς και δευτερογενούς, επεξεργασμένης παραγωγής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την αγροτική δραστηριότητα γενικότερα.

«Στόχος μας πάντως για του χρόνου, είναι να φτιάξουμε τη δική μας οικοτεχνία παραγωγής ζυμαρικών» καταλήγει ο κ. Τσιούμπας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Μέτωπο στην Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις ευθύνες της για το προσφυγικό. Ευθύνες στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε, όχι λόγω του μεγέθους των προσφυγικών ροών ή των δυσκολιών στη διαχείρισή τους, αλλά...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο