Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα βήμα ακόμη για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας

Από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας - Δημιουργείται ομάδα που θα αξιολογεί την πορεία εφαρμογής του νόμου που προέκυψε μετά την κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

Ένα βήμα παραπέρα κάνει η γενική γραμματέας Ισότητας Φύλων (ΓΓΙΦ) Φ. Κούβελα δίνοντας χαρακτηριστικά συνέχειας στην κύρωση της σύμβασης Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αφού σύστησε ομάδα διοίκησης έργου, η οποία θα συλλέγει στοιχεία και θα αξιολογεί την πορεία εφαρμογής του νόμου σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, μόνιμα χαρακτηριστικά παίρνουν οι δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών με εξασφάλιση χρηματοδότησης έως το 2020.

Την πρωτοβουλία της γενικής γραμματέως χαιρέτισαν χθες, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, οι φεμινιστικές οργανώσεις, τονίζοντας ότι η κύρωση της σύμβασης Κωνσταντινούπολης από το ελληνικό Κοινοβούλιο συνιστά “μεγάλη νίκη” του εικοσαετούς αγώνα τους. Στη συζήτηση τέθηκε ψηλά στην ατζέντα η ενημέρωση τόσο των αστυνομικών που καλούνται να χειριστούν υποθέσεις έμφυλης βίας όσο και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, έντονος προβληματισμός εκφράστηκε για τον τρόπο που οι δικαστές χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, όταν πια αυτές φτάνουν στο ακροατήριο. Το ζήτημα απασχόλησε την πρόσφατη συνάντηση της υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη και με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα και της γενικής γραμματέως Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μ. Γιαννακάκη με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Πέππα και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημητρίου - Βασιλοπούλου προτάσσοντας την ανάγκη επιμόρφωσης των δικαστών για τη νομοθεσία και την εγχώρια και κοινοτική νομολογία για θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο παρακολούθησης της εφαρμογής του νόμου για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, οι φεμινιστικές οργανώσεις έθεσαν ως προτεραιότητα και τη μάχη κατά του σεξισμού. “Αυτό που πρέπει να χτυπήσουμε είναι η αναπαραγωγή στερεοτύπων που παραβιάζουν την αξιοπρέπεια των γυναικών”, τόνισαν εκπρόσωποι των φεμινιστικών οργανώσεων. Σε αυτό το πνεύμα η Φ. Κούβελα χαρακτήρισε επιτυχία την προχθεσινή απόσυρση διαφήμισης με σεξιστικό περιεχόμενο. Πρόκειται για διαφήμιση εταιρείας πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου.

“Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την προάσπιση θεμάτων της έμφυλης ισότητας συνολικά, η ανάγκη εξάλειψης της έμφυλης βίας και αποκατάστασης των ανισόρροπων σχέσεων φύλων εν γένει δεν παύουν να αποτελούν ένα καίριο και διαρκώς ζητούμενο αίτημα υψίστης σημασίας”, υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η Φ. Κούβελα τονίζοντας ότι “πρέπει να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία”.

Δείτε όλα τα σχόλια