Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Διαψεύδει τις ξενοφοβικές κινδυνολογίες του Λ. Κυρίζογλου

"Κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού του δυτικού Νείλου από άνθρωπο σε άνθρωπο" ξεκαθαρίζει η αν. αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Μ. Γαβάνα με αφορμή ρατσιστικά υπονοούμενα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού του δυτικού Νείλου από άνθρωπο σε άνθρωπο» δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο η αναπληρώτρια αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Μάγδα Γαβανά. Με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή της στον ρ/σ Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, αποδόμησε τον κινδυνολογικό και εν πολλοίς ξενοφοβικό λόγο του «γαλάζιου» προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, που «φωτογράφισε» τους πρόσφυγες ως εστία για επιδημίες και για την εξάπλωση του ιού του Νείλου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΠΕΔΚΜ σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, ο Λ. Κυρίζογλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «βλέπουμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα τις συνέπειες να τις υφίστανται οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι και ταυτόχρονα, με βάση και την ενημέρωση των υγειονομικών αρχών, να υπάρχει μετάδοση νοσημάτων και του ιού του δυτικού Νείλου σε ακόμη περισσότερους πολίτες».

Κανένας κίνδυνος

Ερωτηθείσα για τα παραπάνω, η Μ. Γαβανά ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού του δυτικού Νείλου από άνθρωπο σε άνθρωπο», καθώς «δεν έχει αναφερθεί ποτέ στη βιβλιογραφία γιατί δεν φαίνεται η ποσότητα του ιού που έχει βρεθεί στο αίμα ενός μολυσμένου ανθρώπου, όχι μόνο δεν μπορεί να μεταφερθεί γιατί χρειάζεται το κουνούπι ως ενδιάμεσο από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί ούτε καν να μολύνει ένα άλλο υγιές κουνούπι ώστε αυτό με τη σειρά του να πάει να μολύνει έναν άλλον άνθρωπο». Επισήμανε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπάρχει κανένα θέμα» και «αν η ΠΕΔΚΜ ξέρει κάτι παραπάνω, καλό θα ήταν να μας το πει, αλλά εμείς έχουμε εγκατεστημένα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλα τα σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων». Συμπλήρωσε ότι «προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του ιού του δυτικού Νείλου γίνεται μέσω του εθνικού κέντρου αναφοράς, διότι πρόκειται για πολύ ακριβές εξετάσεις, που σπανίως μπορούν να γίνουν σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια», ενώ «οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό θα ερχόταν στο κέντρο αναφοράς που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ή στο αντίστοιχο της Αθήνας». Τέλος, με κατηγορηματικό τρόπο αναφορικά με τον ιό του Νείλου, η αναπληρώτρια αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία αναφορά που να συνδέεται με το προσφυγικό ζήτημα και με τους πρόσφυγες».

 

Δείτε όλα τα σχόλια