Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι Ελβετοί, το μαύρο χρήμα και οι μετοχές της Τaxibeat

Κύκλωμα με εικονικές εταιρείες μεταξύ Λουγκάνο και Λατίνα - Τα εταιρικά μερίδια, η Εθνική Τράπεζα και ένας πλαστός ΑΦΜ

Δύο Ελβετοί επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο εδώλιο της ιταλικής Δικαιοσύνης για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας, εμφανίζονται ως μέτοχοι της κυπριακής off shore ADSI New Ideas LTD, μίας εκ των τριών βασικών μετόχων της Taxibeat (νυν Beat). Την ίδια στιγμή, σε συνέχεια της έρευνας της "Αυγής" για τον πλαστό ΑΦΜ που εμφανίζει η κυπριακή εταιρεία στο μετοχολόγιο της Blueground, αποκαλύπτουμε την αγοραπωλησία μετοχών με την Εθνική Τράπεζα το 2016 υπ'π τον τότε βασικό μέτοχο της ADSI Ιωάννη Αποστολάκη, αδελφό του Απόστολου Αποστολάκη, ο οποίος ήταν διευθυντής έως τον Φεβρουάριο του 2017 μαζί με τον Νικόλαο Δανδράκη της Taxibeat Limited.

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα στα αρχεία του Μητρώου του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακαλύψαμε ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες της ADSI είναι το fund με την επωνυμία ΝΙΟ Global Fund Limited, το οποίο εγγράφεται στο κυπριακό μητρώο εταιρειών στις 7 Ιανουαρίου 2014 και εμφανίζει ως μετόχους τέσσερις Ελβετούς επιχειρηματίες, τους Max Pietro Maria Spiess, Augusto Bizzini, Guglielmo Garbonero και Luca Moretti. Οι 4 επιχειρηματίες, όπως αυτοπροσδιορίζονται στο καταστατικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία έχει στη διάθεσή της η "Αυγή", κατέχουν έκαστος από 500 διοικητικές μετοχές και, σύμφωνα με την έρευνά μας, οι ίδιοι είναι εταίροι της εταιρείας SMC Trust Company SA με έδρα το Λουγκάνο της Ελβετίας.

Η επιχείρηση "Arpalo", η ποδοσφαιρική ομάδα της Λατίνα και ο "λογιστής" της μαφίας της Ρώμης

Η SMC, η οποία είναι διεθνής εταιρεία νομικών, οικονομικών συμβουλών και διαχείρισης κεφαλαίων για λογαριασμό άλλων επωφελούμενων (trust company), βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στη γείτονα χώρα μετά την επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας και της οικονομικής αστυνομίας της επαρχίας Λατίνα με το κωδικό όνομα "Arpalo" τον Απρίλιο 2017 για την εξάρθρωση κυκλώματος, το οποίο με εικονικές εταιρείες (sreen companies) στο Λουγκάνο και την πόλη της Λατίνα, 60 χιλιόμετρα από τη Ρώμη, διακινούσε και ξέπλενε μαύρο χρήμα διαφεύγοντας παράλληλα κάθε φορολογικό έλεγχο.

Ως επικεφαλής του κυκλώματος -η δίκη για το οποίο ξεκίνησε μόλις πριν λίγες μέρες, στις 6 Νοεμβρίου 2018 στην πόλη Λατίνα- κατηγορείται ο Pasquale Maietta, λογιστής στο επάγγελμα, πρώην βουλευτής το 2013 με το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας (Fratteli d'Italia), πρώην πρόεδρος της χρεοκοπημένης ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Λατίνα (Latina Calcio) και γνωστός με το προσωνύμιο "λογιστής των τσιγγάνων", εξαιτίας της σχέσης που αποκαλύφθηκε ότι είχε το 2015 με τον αρχηγό της οικογενείας της μαφίας της Ρώμης γνωστής ως "Casamonica" (τα μέλη της έλκουν την καταγωγή τους από τσιγγάνικη φυλή).

Μεταξύ, λοιπόν, των δεκατριών κατηγορούμενων για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα που ξεπλενε χρήμα, βρίσκονται και οι Ελβετοί Spiess και Bizzini, στους οποίους αποδίδεται κομβικός ρόλος ως διαχειριστές των εταιρειών στη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Εξ ου και, όπως περιγράφει η ιστορική εφημερίδα της Ρώμης "Il Messaggero", οι Ιταλοί δημόσιοι κατήγοροι ζήτησαν και έλαβαν τη δικαστική συνδρομή των ελβετικών αρχών.

Υπό αυτό το φόντο, αμείλικτα ερωτήματα ανακύπτουν για την προέλευση των κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι τέσσερις Ελβετοί επιχειρηματίες στη NIO Global Fund Limited, η οποία, σύμφωνα με αρχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη της Κύπρου, αγόρασε τις μετοχές της ADSI στις 9 Δεκεμβρίου του 2016 από τους ιδιοκτήτες - μετόχους αυτής Ιωάννη Αποστολάκη και δύο συγγενικά του πρόσωπα, καθιστώντας τη ΝΙΟ από τους μεγαλύτερους μετόχους της Taxibeat λίγους μήνες πριν την εξαγορά της από την Daimler.

 

Η Εθνική, οι μετοχές και ο ΑΦΜ

Για την ύπαρξη δε του πλαστού ΑΦΜ το οποίο, να θυμίσουμε, ανήκει σε άλλη πραγματική εταιρεία, με το όνομα Ευφυή Συστήματα Λογισμικού ΙΚΕ με έδρα την Πάτρα, ο Ιωάννης Αποστολάκης είχε απαντήσει στην "Αυγή" (βλ. δημοσίευμα 11.11) ότι "δεν με είχε οχλήσει κάποια δημόσια υπηρεσία την περίοδο εκείνη για το ΑΦΜ".

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αρχεία στο ΓΕΜΗ της εταιρείας εκμίσθωσης ακινήτων Blueground, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με το από 15.06.2016 συμφωνητικό μεταβίβασης μετοχών πούλησε 310 προνομιούχα εταιρικά μερίδια στην ADSI, τα οποία κατείχε η Εθνική λόγω χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Απορίας άξιο λοιπόν αποτελεί το γεγονός υπό ποιο ΑΦΜ υλοποιήθηκε η μεταβίβαση των χρημάτων για την αγοραπωλησία και αν η Εθνική Τράπεζα υπό την τότε διοίκηση Φραγκιαδάκη έλεγξε την ορθότητα του ΑΦΜ της ADSI.

Με βάση την έρευνα στα κυπριακά αρχεία, ακόμη ένα αξιοπρόσεκτο εύρημα προκύπτει που συνδέεται με τις επάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ADSI στις 2, τις 10 και τις 19 Νοεμβρίου του 2015, με το συνολικό ποσό της παραχώρησης των εκδοθεισών μετοχών να αγγίζει τα 1,5 εκατ. ευρώ. Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 20 Νοεμβρίου του 2015, υλοποιείται η μεταβίβαση στην ADSI όλων των μετοχών της off shore Campania Holdings, μετόχου έως τότε της Taxibeat.

"Μπορώ να μιλήσω μόνο σε όσους έχουν έννομο συμφέρον ή οποιαδήποτε αρχή"

Για όλα τα παραπάνω η εφημερίδα επικοινώνησε για να ζητήσει το σχόλιο του σημερινού διευθυντή της ΑDSI Γεώργιου Χατζηδημητρίου, ο οποίος εμφανίζεται στο σάιτ της SMC ως σύνδεσμός της στην Ελλάδα. "Μπορώ να μιλήσω μόνο με αυτούς που έχουν έννομο συμφέρον για αυτές τις εταιρείες ή με οποιαδήποτε αρχή. Με κανέναν άλλον δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτά βάσει νόμου. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη γι' αυτά τα πράγματα και εγώ ακολουθώ τον νόμο πλήρως" μας απάντησε. Στο αίτημά μας, τέλος, για ένα σχόλιο εκ μέρους της SMC σχετικά με τη δίωξη των Spiess και Βizzini, ο Γ. Χατζηδημητρίου αποκρίθηκε πως "δεν μπορώ να σας απαντήσω σε σχέση με τη SMC, γιατί δεν έχω κάποιο ρόλο στη SMC ο οποίος θεσμικά να μου επιτρέπει να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο εκ μέρους της εταιρείας".

Διαβάστε επίσης:

Η Beat, η κυπριακή off shore και το πλαστό ΑΦΜ

Δείτε όλα τα σχόλια