Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Γ. Κουμουτσάκος προανήγγειλε νέο σύστημα χορήγησης ασύλου

Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων - Ζήτησε οριστικοποίηση του "Δουβλίνο 4" και κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών

Στην πρώτη του παρουσία στην Ευρώπη ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος έδωσε το στίγμα της νέας κυβέρνησης προαναγγέλλοντας αλλαγή στο σύστημα εξέτασης ασύλου με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας μέχρι τις αρχές του 2020 αλλά και ένταση των επιστροφών, της φύλαξης των συνόρων και της τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στην πραγματικότητα του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα με την αύξηση των αφίξεων, σημειώνοντας ότι "μόνον στο νησί της Λέσβου το 2018 είχαμε περισσότερες αιτήσεις για άσυλο απ’ ό,τι στην Αυστρία. Στη Σάμο είχαμε περισσότερες αιτήσεις για άσυλο απ’ ό,τι στη Φινλανδία. Τη στιγμή αυτήν που μιλάμε και εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες υπάρχει ήδη αυξητική τάση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, δηλαδή προς την Ευρώπη. Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι με δεδομένες τις παρούσες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν θα έχουμε νέα αύξηση των ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας".

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Ελσίνκι, ζήτησε "να αποτραπεί η δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών όπως αυτή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης" αλλά και "ταχεία οριστικοποίηση του νέου νομικού πλαισίου 'Δουβλίνο 4' και του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου", προσθέτοντας ότι "χρειαζόμαστε επειγόντως έναν μηχανισμό ουσιαστικής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης. Είναι επίσης απαραίτητος ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, ώστε οι τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται να γνωρίζουν ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις τους συνολικά με την Ε.Ε.".

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το μίσος τούς τραβάει στον πάτο

Αν η Ν.Δ. δεν είχε επενδύσει, ως αντιπολίτευση, τόσο μίσος στο προσφυγικό, αν δεν είχε αγκαλιάσει όλα τα έξαλλα ακροδεξιά στοιχεία, αν δεν είχε βγει στα κεραμίδια για τα ξέφραγα αμπέλια, δεν θα είχε προσαράξει τόσο δραματικά στο προσφυγικό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις