Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καμπάνια για το άσυλο: Θεσμική οπισθοδρόμηση η υπαγωγή της μετανάστευσης και του ασύλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η σύσταση του ξεχωριστού χαρτοφυλακίου μετανάστευσης και ασύλου χαιρετίστηκε από διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα ως ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλειμμάτων και διαρθρωτικών δυσλειτουργιών που είχε δημιουργήσει η προβληματική διαχείριση, κυρίως του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, και μάλιστα προ της «προσφυγικής κρίσης»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπαγωγή του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης και του ασύλου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σειρά έχουν οι οργανώσεις που απαρτίζουν την Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο, οι οποίες με χθεσινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για "θεσμική οπισθοδρόμηση".

Η Καμπάνια για το Άσυλο θυμίζει ότι η σύσταση του ξεχωριστού χαρτοφυλακίου μετανάστευσης και ασύλου χαιρετίστηκε από διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα ως ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλειμμάτων και διαρθρωτικών δυσλειτουργιών που είχε δημιουργήσει η προβληματική διαχείριση, κυρίως του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, και μάλιστα προ της «προσφυγικής κρίσης», με καταγραφή σοβαρών παραβιάσεων που είχαν οδηγήσει και καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Οι οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την υπαγωγή του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης και του ασύλου στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να διασφαλίσει ότι οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι θα διατεθούν πραγματικά για τους σκοπούς της ορθής και δίκαιης διαχείρισης του ασύλου και της ένταξης και όχι για ενίσχυση στρατιωτικών και αστυνομικών σωμάτων με αποστολή την αποτροπή.

Επισημαίνουν ότι "συνιστά προτεραιότητα η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στο άσυλο και των εγγυήσεων για δίκαιη και ποιοτική διαδικασία ασύλου -χωρίς λογικές σύντμησης της διάρκειάς της- και γρήγορη επανένωση των οικογενειών. Η εφαρμογή 'ταχύρρυθμων' διαδικασιών ασύλου δυναμιτίζουν μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων, ιδίως με την εφαρμογή της έννοιας της 'ασφαλούς τρίτης χώρας'", τονίζοντας ότι η κοινή δήλωση αρχηγών κρατών Ε.Ε. - Τουρκίας είναι η αιτία σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, ενώ υπογραμμίζουν ότι "πολιτικές περί 'προσωρινών δικαιωμάτων των προσφύγων' αντιβαίνουν στα αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα, διεθνώς αλλά και σε εθνικό επίπεδο, δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών (Υγεία, εκπαίδευση, εργασία) και επιπλέον δυναμιτίζουν και τις διαδικασίες ένταξης ανθρώπων που δικαιούνται προστασία από τη χώρα μας".

Τονίζουν επίσης ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των δομών υποδοχής και προστασίας, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, και η διασφάλιση συνθηκών υποδοχής καθώς και η εξασφάλιση ομαλής ροής χρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς πόρους, η οποία καταγράφει συνεχείς καθυστερήσεις που έχουν δραματικές συνέπειες στη συνέχιση λειτουργίας δομών και υπηρεσιών λόγω και των συνεχών αλλαγών των αρμόδιων δημόσιων φορέων.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι πολιτικές επιλογές κλειστών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο είναι αντίθετες με το διεθνές και ενωσιακό πλαίσιο και εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων με σύγχρονα τεχνικά μέσα και ένταση των περιπολιών, χωρίς οιαδήποτε αναφορά στις διεθνείς και εθνικές υποχρεώσεις διάσωσης και ιδίως στην τήρηση της αρχής της μη επαναπροώθησης προσφύγων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο έχει εκφράσει επανειλημμένα την εντονότατη ανησυχία των οργανώσεων σχετικά με την ως άνω διαμορφωθείσα κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς αυτή οδηγεί σε ανατροπή του νομικού κεκτημένου σε σχέση με την προστασία του πρόσφυγα και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το μίσος τούς τραβάει στον πάτο

Αν η Ν.Δ. δεν είχε επενδύσει, ως αντιπολίτευση, τόσο μίσος στο προσφυγικό, αν δεν είχε αγκαλιάσει όλα τα έξαλλα ακροδεξιά στοιχεία, αν δεν είχε βγει στα κεραμίδια για τα ξέφραγα αμπέλια, δεν θα είχε προσαράξει τόσο δραματικά στο προσφυγικό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις