Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΑΡΣΙΣ: Άμεση άρση του αποκλεισμού προσφύγων από το δημόσιο σύστημα υγείας

«Αποτελεί ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας να ανακαλέσει προηγούμενη εγκύκλιο»

Να προχωρήσει άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σε πολίτες τρίτων χωρών, ζητά από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Η οργάνωση, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι η έκδοση ΑΜΚΑ διασφαλίζει πως όλοι οι αιτούντες άσυλο που ζουν στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας της χώρας, τονίζει ότι η πρόσβαση στις δομές υγείας αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ανακαλέσει σχετική προηγούμενη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία, όπως σημειώνει, απλούστευε τις διαδικασίες χορήγησης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.

«Η ανάκληση, σε συνδυασμό με την μη έκδοση νέων οδηγιών, συνεπάγονται πως χιλιάδες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες δεν μπορούν να λάβουν ΑΜΚΑ, κάτι που τους στερεί την πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα υγείας. Επιπροσθέτως, οι αιτούντες άσυλο που δε θα μπορούν να εκδώσουν ΑΜΚΑ δε θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ και έκδοσης κάρτας ανεργίας, γεγονός που τους στερεί και το δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση ως ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το μίσος τούς τραβάει στον πάτο

Αν η Ν.Δ. δεν είχε επενδύσει, ως αντιπολίτευση, τόσο μίσος στο προσφυγικό, αν δεν είχε αγκαλιάσει όλα τα έξαλλα ακροδεξιά στοιχεία, αν δεν είχε βγει στα κεραμίδια για τα ξέφραγα αμπέλια, δεν θα είχε προσαράξει τόσο δραματικά στο προσφυγικό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις