Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Φόβοι για επιστροφή στις "παλιές κακές ημέρες του 'Ξένιου Δία'"

Από την οργάνωση Ηuman Rights Watch

Την ανησυχία της για την επιστροφή των "παλιών κακών ημερών" στο κέντρο της Αθήνας μέσω του αστυνομικού σχεδίου της νέας κυβέρνησης εξέφρασε χθες με ανακοίνωσή της η Human Rights Watch (HRW) καλώντας τη νέα κυβέρνηση "να αποφύγει να επικαλεστεί προβληματικούς νόμους και πρακτικές σχετικά με τους αστυνομικούς ελέγχους και επιχειρήσεις, οι οποίες πιθανόν να κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις ζωές τις ήδη δύσκολες ζωές ευάλωτων ομάδων στους δρόμους της Αθήνας" και ζητώντας ασφάλεια για όλους χωρίς διακρίσεις.

Η οργάνωση αναφέρεται στην επιχείρηση "Δίκτυ" και τους "Μαύρους Πάνθηρες" της αστυνομίας και μιλώντας για τις κακοποιητικές επιχειρήσεις - σκούπα της αστυνομίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου "σχετικά με πιθανό νέο κύμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία στην πρωτεύουσα".

"Μια επιθετική επιχείρηση του 2012 στην Αθήνα, γνωστή ως Επιχείρηση "Ξένιος Δίας", οδήγησε την αστυνομία να κρατάει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θεωρούνταν παράνομοι μετανάστες μόνο με βάση την εμφάνισή τους, παραβιάζοντας το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι που έμοιαζαν να είναι αλλοδαποί υπόκεινται σε επανειλημμένες στάσεις, αδικαιολόγητες έρευνες στα υπάρχοντά τους, προσβολές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σωματική κακοποίηση" υπενθυμίζει η HRW, τονίζοντας παράλληλα πως σε έρευνά της το 2014 και 2015 διαπιστώθηκε ότι:

"Η αστυνομία χρησιμοποιούσε τους ελέγχους ταυτότητας ως εργαλείο για την παρενόχληση ανθρώπων που θεωρούσαν ανεπιθύμητους, όπως ανθρώπους που χρησιμοποιούν ναρκωτικά, πωλούν σεξ ή ανθρώπους που είναι άστεγοι. Σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία κράτησε τους ανθρώπους σε αστυνομικά λεωφορεία και στα αστυνομικά τμήματα για ώρες, παρ' όλο που δεν υπήρχε εύλογη υποψία για ποινικό αδίκημα και στη συνέχεια μεταφέρονταν μερικές φορές αλλού και απελευθερώνονταν μακριά από το κέντρο της Αθήνας".

Καθήκον

"Η Ελλάδα έχει καθήκον να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους για όλους" επισημαίνει η οργάνωση, "αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταχραστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων κατά τη διαδικασία αυτή. Αυτό απαιτεί επαρκώς περιγραφείσες εξουσίες με σαφείς και δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τους αστυνομικούς σχετικά με τους ελέγχους στον δρόμο, ώστε να μπορούν να λογοδοτούν για τη χρήση τους. Οι οδηγίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τους επιτρεπόμενους λόγους διεξαγωγής ελέγχου και την παραλαβή ενός ατόμου σε αστυνομικό τμήμα για περαιτέρω επαλήθευση των εγγράφων του".

"Οι αστυνομικοί που διεξάγουν αυτούς τους ελέγχους χρειάζονται επίσης κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό. Και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την επιμελή διερεύνηση των ισχυρισμών σχετικά με την κακομεταχείριση από την αστυνομία και οποιοσδήποτε κριθεί υπεύθυνος κακομεταχείρισης να λογοδοτήσει" καταλήγει η HRW.

Συνάντηση Γ. Κουμουτσάκου με βουλευτές νησιών της Ν.Δ. για το προσφυγικό

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά συζήτησαν χθες ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος και οι νεοδημοκράτες βουλευτές των αντίστοιχων περιοχών, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κονσόλας και οι βουλευτές Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, "συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της σημερινής κατάστασης του προσφυγικού - μεταναστευτικού στην καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών, αλλά και πολιτικές αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών", ενώ "επισημάνθηκε το ζήτημα της ασφυκτικής κατάστασης λόγω του υπερπληθυσμού στις εγκαταστάσεις, της ανάγκης αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων και εκφράστηκε ο προβληματισμός για ενδεχόμενες αυξημένες ροές το επόμενο διάστημα". Κατά τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν τα ζητήματα που η νέα πολιτική ηγεσία έχει ως προτεραιότητες, δηλαδή επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, αποτελεσματικότερη διαδικασία επιστροφών αφενός προς την Τουρκία και προς τρίτες χώρες, ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών σε υποδομές και προσωπικό και αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τέθηκε "ως προτεραιότητα η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων στις εγκαταστάσεις", ωστόσο δεν ανακοινώθηκε κάποιο πιο συγκεκριμένο μέτρο πέραν της διαβεβαίωσης του Γ. Κουμουτσάκου περί ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις