Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καταγγελία για ανεπαρκείς υπηρεσίας υγείας στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Μόριας

Σε καταγγελία για τις ανεπαρκείς υπηρεσίας υγείας στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Μόριας προχώρησε η οργάνωση ΗΙΑS Eλλάδας.

Αναλυτικά η καταγγελία έχει ως εξής: «Στις 30 Οκτωβρίου 2019, κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες αρχές από το Συνήγορο του Πολίτη,αναφορά της HIAS Ελλάδας για αιτούντα άσυλο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο οποίος τέθηκε σε διοικητική κράτηση παρότι νεφροπαθής τελικού σταδίου.

Ο αιτών άσυλο παρέμεινε σε κράτηση χωρίς να γίνει καμία ενέργεια από την αρμόδια Α.Ε.Μ.Υ.(Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας)για το ζήτημα της υγείας του, μολονότι ο κρατούμενος προσπάθησε επανειλημμένα να εξηγήσει την κατάσταση του στο προσωπικό της Α.Ε.Μ.Υ..

Αφού δεν αναγνωρίστηκε το πρόβλημα υγείας και μη λαμβάνοντας την απαραίτητη αιμοκάθαρση για 9 συνεχόμενες ημέρες,ο κρατούμενος κατέρρευσε στο Προ.Κε.Κ.Α (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) Μόριας Λέσβου και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη για τη ζωή του κατάσταση, όπου διαγνώσθηκε με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίουμε ανάγκη αιμοκάθαρσηςτουλάχιστον μια φορά ανά τρεις ημέρες.

Το ανωτέρω περιστατικό καταδεικνύει τις σοβαρότατες ελλείψεις στον ιατρικό έλεγχο των νεοεισερχομένων από το αρμόδιο Ε.Ο.Δ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), το οποίο περιοδικά λειτουργεί χωρίς κανένα γιατρό ούτε ψυχολόγο, για διαστήματα μέχρι και τεσσάρων μηνών, αλλά και την απόλυτη ανεπάρκεια τηςΑ.Ε.Μ.Υ, του αρμόδιου φορέα που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας για να παρέχει φροντίδες υγείας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη σε κρατούμενους στα Προ.Κε.Κ.Α με το προσωπικό του.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στο Προ.Κε.Κ.Α. είναι άκρωςανεπαρκείς.Κατά συνέπεια, οι συνθήκες κράτησης για τους διοικητικά κρατούμενους στην Ελλάδα παραμένουν ίδιες με αυτές που επικρατούσαν από το 2005, ειδικά όσον αφορά την προστασία της υγείας των κρατουμένων και το σεβασμό και την προστασία ατόμων με αναπηρία, και αυτό παρότι ο ανωτέρω φορέας (Α.Ε.Μ.Υ.) έχει λάβει χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτών των χρόνιων κενών, διατηρώντας dejure το μονοπώλιο στην παροχή φροντίδας υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική διάγνωση και στήριξη των προσώπων που διαβιούν στα εν λόγω κέντρα.

Επιπλέον,είναι εν γνώσει των αρμοδίων Υπουργείων ότι η Α.Ε.Μ.Υ. αυτή τη στιγμήδιαθέτει μόνο ένα άτομο προσωπικό στο Προ.Κε.Κ.Α. Μόριας, αλλά και ότι από την αρχή της λειτουργίας της δεν διέθετε προσωπικό για διερμηνεία».

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο εξευτελισμός του Χρυσοχοϊδη και της Ν.Δ.

Τα χθεσινά γεγονότα στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, είναι εικόνες και από το παρελθόν και από το μέλλον. Είχαν όμως και ένα παράπλευρο αποτέλεσμα: προκάλεσαν τον απόλυτο διασυρμό της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις