Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκτός σχολικών δομών 5.000 προσφυγόπουλα

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Παιδείας - Ν. Φίλης: Ανικανότητα ή πολιτική σκοπιμότητα λόγω της ρητορικής ξενοφοβίας που εκπέμπει η κυβέρνηση;

Τουλάχιστον 5.000 λιγότερα προσφυγόπουλα πηγαίνουν στο σχολείο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Σοφία Ζαχαράκη απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στην υφυπουργό Παιδείας ότι πέρυσι φοιτούσαν στο σχολείο 12.867 προσφυγόπουλα, τη στιγμή που φέτος καταγράφονται πολύ υψηλότερες προσφυγικές ροές.

Η Σ. Ζαχαράκη υποστήριξε ότι ο αριθμός των 8.000 προσφυγόπουλων που φοιτούν στο σχολείο θα αυξηθεί όσο αυξάνεται ο αριθμός των μονάδων, ενώ απέφυγε να απαντήσει καθαρά γιατί η κυβέρνηση κατήργησε τις ΔΥΕΠ των νησιών.

Ο Ν. Φίλης αναρωτήθηκε αν η αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στη διεθνή υποχρέωση να παράσχει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα οφείλεται σε ανικανότητα ή σε πολιτική σκοπιμότητα δεδομένης της «ρητορικής ξενοφοβίας που εκπέμπει η κυβέρνηση». Υπογράμμισε ότι χιλιάδες προσφυγόπουλα στα νησιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς κανένα από τα 4.755 προσφυγόπουλα της Μόριας ή τα 1.600 της Σάμου δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ στο Καρά Τεπέ πηγαίνουν μόνο 45 από τα 400. Τόνισε δε ότι «ορθώς» οι γιατροί παρανομούν επιλέγοντας να εμβολιάσουν τα χωρίς ΑΜΚΑ προσφυγόπουλα.

Η Σ. Ζαχαράκη περιορίστηκε να ισχυριστεί ότι επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι τα προσφυγόπουλα της Σάμου πήγαν σχολείο τον Φεβρουάριο και της Μόριας καθόλου. Παράλληλα υποστήριξε ότι «σε αυτήν την κυβέρνηση δεν θα βρείτε ακραίες φωνές» απαντώντας στα όσα είπε ο Ν. Φίλης για την ξενοφοβική ρητορική της κυβέρνησης, ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ίδια και η Νίκη Κεραμέως δεν έχουν κάνει ρατσιστικές δηλώσεις, αλλά και να αποδώσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τις σημερινές αντιστάσεις τοπικών κοινωνιών στην εγκατάσταση προσφύγων.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις