Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Spiegel: «Εξέγερση στη Λέσβο»

MANOLIS LAGOUTARIS/ AFP

Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά κινδυνεύει να εκτροχιαστεί. Οι πρόσφυγες στη Λέσβο διαδήλωσαν κατά της ελληνικής πολιτικής ασύλου για δύο συνεχόμενες ημέρες. Οι σκληρές νέες πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν δυσαρέσκεια σε πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και ντόπιους, γράφει το Spiegel Online.

«"Συγνώμη, άνθρωποι της Λέσβου" και "Ελευθερία, ελευθερία" φώναζαν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο της Μυτιλήνης, σημειώνει το Spiegel Online με τίτλο "Εξέγερση στη Λέσβο".

"Σταματήστε τις απελάσεις", αναγραφόταν, μεταξύ άλλων, στα πανό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελληνική πολιτική ασύλου, η οποία τους έχει καθηλώσει εδώ και μήνες ή ακόμα και χρόνια στο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Λίγο αργότερα ξέσπασαν επεισόδια με την αστυνομία. Οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε 40 συλλήψεις. 

Οι σκηνές αυτές δείχνουν ότι η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο κινδυνεύει με εκτροχιασμό. Εδώ και χρόνια δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο ζουν εκεί υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Ποτέ στο παρελθόν δεν ζούσαν τόσοι άνθρωποι στα κέντρα υποδοχής σε Σάμο, Λέρο, Χίο, Κω και Λέσβο. Περισσότεροι από 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά. Ποτέ η απελπισία τους δεν ήταν μεγαλύτερη.

Πολιτική ασύλου δύο επιπέδων

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πλέον μια σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο κλίμα οργής στα νησιά. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι απελάσεις ατόμων χωρίς δικαίωμα ασύλου. Βάσει νέου νόμου οι νεοαφιχθέντες θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα κράτησης και εντός 25 ημερών η αίτησή τους θα εξετάζεται. Στην ουσία δημιουργείται ένα σύστημα δύο επιπέδων.

Όσοι έφθασαν στα νησιά τέλη Ιανουαρίου καταγράφονται και η αίτησή τους εξετάζεται άμεσα. Σε περίπτωση που χρίζουν ασύλου μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα. Διαφορετικά απελαύνονται στην Τουρκία ή την χώρα προέλευσης. Σε αντίθεση με αυτούς, οι περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα νωρίτερα θα πρέπει να περιμένουν μήνες ή ακόμα και χρόνια. Το γεγονός αυτό εντείνει τη δυσαρέσκεια στους καταυλισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online οι αρχές της Κω πήραν εντολή να εξετάσουν κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις 55 Παλαιστινίων και Σύρων που έφθασαν στο νησί στις 26 Ιανουαρίου. Συγκριτικά, πρόσφυγες που έφθασαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Κω θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για την ακρόασή τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Αθήνα η κυβέρνηση προτίθεται να απελαύνει 200 άτομα κάθε εβδομάδα. Τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη αυτού του στόχου ωστόσο στενεύουν. Οι πιέσεις της ελληνικής κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση είναι τεράστιες. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει αρνητικά την νέα μεταναστευτική πολιτική, επειδή η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε στον προεκλογικό αγώνα μια "επιστροφή στην τάξη"».

πηγή DW

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις