Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρ. Λιακόπουλος: Οι πρόσφυγες της Μόριας ζουν μέσα στη λάσπη και στην αβεβαιότητα (Ηχητικό)

«Η κατάσταση είναι τραγική τους τελευταίους μήνες» δηλώνει ένας από τους εργαζόμενους του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ένας από τους εργαζόμενους του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, Χρήστος Λιακόπουλος επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση είναι τραγική τους τελευταίους μήνες. Αυξήθηκαν οι ροές και η κατάσταση έχει ξεφύγει. Για τους εξωτερικούς χώρους τον ανατολικό και τον δυτικό ελαιώνα εκεί στοιβάζονται πάνω από 13.000 άνθρωποι σε αντίσκηνα, σε πρόχειρες κατασκευές, ούτε παραγκούπολη δεν μπορούμε να την πούμε».

Ο Χρήστος Λιακόπουλος έλκει την καταγωγή του από την Ηλεία, αλλά τα τελευταία χρόνια παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΚΥΤ Μόριας φροντίζοντας, κυρίως τα ανήλικα προσφυγόπουλα. Όπως ο ίδιος εξομολογείται είναι πολλές οι στιγμές, που έχουν χαραχθεί στη μνήμη του από τα όσα έχει ζήσει με τις ιστορίες των προσφύγων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την χώρα, ελπίζοντας ότι στην Ευρώπη θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως για τα παιδιά τους. «Όταν περπατώ στην προκυμαία της Μυτιλήνης, επειδή είχα να κάνω με ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, καθημερινά με αγκαλιάζουν, με χαιρετούν και μου λένε ότι θέλουμε να μας φροντίσεις και να μας βοηθήσεις. Αυτό είναι απόλυτα συγκινητικό».

Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» περιέγραψε τις συνθήκες, που επικρατούν αυτή την στιγμή στο Κέντρο και τη Δομή φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, όπου η καθημερινότητα των προσφύγων και μεταναστών είναι δύσκολη. Ο αριθμός τους αυτή την στιγμή ξεπερνά τους 22.000-23.000, ενώ μέρα με την ημέρα φθάνουν στο νησί νέες βάρκες με ανθρώπινες ψυχές. Περισσότερα από 1.200 υπολογίζονται τα ασυνόδευτα παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ συναντά στους χώρους του ΚΥΤ, αλλά στις παράγκες, που έχουν αναπτυχθεί στον ελαιώνα. Το φαγητό τους είναι εξασφαλισμένο, όμως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν δεν συνάδουν με τον 21ο αιώνα. «Όλοι έχουν αυτό το λιγοστό φαγητό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι συνθήκες, που ζουν είναι άθλιες. Πλέον οι άνθρωποι, επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν μπορούσαν να πάνε σε γιατρούς να εξεταστούν ή να γράψουν φάρμακα. Μέσα στο κλειστό ΚΥΤ υπάρχει γιατρός, νοσηλευτές, αλλά απέξω είναι πολύ δύσκολα. Ευτυχώς, που υπάρχουν κάποιοι εθελοντές και κάποιες ΜΚΟ, που πηγαίνουν και συνδράμουν σε όλο αυτό, αλλά δεν φτάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Λιακόπουλος ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν ήταν ιδανικές οι συνθήκες στους εξωτερικούς χώρους του ΚΥΤ, αλλά ήταν σημαντική η δράση των ΜΚΟ σε συνεργασία με το κράτος, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «εγώ αυτό, που βλέπω είναι, ότι η ΜΚΟ βοηθούν και χρειάζονται». Για τις πρόσφατες αντιδράσεις των μεταναστών-προσφύγων στη Μόρια και για τις υπόνοιες κυβερνητικών στελεχών ότι αυτές υποκινήθηκαν από κάποιες ΜΚΟ και από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επισκεφθεί την περιοχή, σχολίασε ότι πρόκειται για γελοιότητες. «Να κινητοποιήθηκαν όλοι αυτοί από το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γελοίο, διότι το κλιμάκιο επισκέφθηκε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΚΥΤ, κατέγραψε ανάγκες, μίλησε με εργαζόμενους. Αυτό έκανε. Δεν υποκίνησε, δεν ξεσήκωσε κανέναν. Οι άνθρωποι έχουν δίκιο, που διαμαρτύρονται, ζουν μέσα στη λάσπη, ζουν στην αβεβαιότητα, έφυγαν για την πολιτισμένη Ευρώπη και ξαφνικά, έχουν ένα αβέβαιο μέλλον, δεν τους λέει κανείς αν θα φύγουν, πότε και πως θα ζουν την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει αυτό το σχέδιο της αποσυμφόρησης, που λένε, δεν ξέρω αν θα προχωρήσει κανένα σχέδιο» ξεκαθάρισε.

Για κατοίκους της Λέσβου σημείωσε ότι «η ζωή τους έχει διαταραχθεί. Έχει ουσιαστικά φτιαχτεί μια δεύτερη πόλη στα 5-6 χλμ, που ξεπερνά τον πληθυσμό, των 23.000. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν μπορεί να το αντέξει το νησί και ιδιαίτερα η Μυτιλήνη, δεν μπορεί να συνεχιστεί και με αυτό τον ρυθμό, γιατί καθημερινά έρχονται βάρκες. Αν δεν υπάρξει αποσυμφόρηση του νησιού, σίγουρα θα έχουμε και άλλες διαμαρτυρίες».

Για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό επισήμανε ότι «αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε από κάποια δίχτυα, φράγματα, που θα φτιαχτούν, να σταματήσουν τις βάρκες, είναι γελοία πράγματα αυτά. Αν θα αποσυμφορηθεί το νησί με αυτούς τους ρυθμούς, σίγουρα όχι, διότι μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους, με τη γραφειοκρατία και την έλλειψη προσωπικού». Μάλιστα ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες 280 εργαζόμενοι του Κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ δεν εργάζονταν μέσα στο κλειστό ΚΥΤ, διότι είχαν λήξει οι συμβάσεις τους. «Πριν μήνες ο υπουργός είχε πει ότι θα παραταθούν οι συμβάσεις, πέρασε ένα κενό 3 μηνών απραξίας, εμείς σαν εργαζόμενοι παραμείναμε στο νησί. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψαν μια 4μηνη παράταση οι υπουργοί Μετανάστευσης και Εργασίας, και περιμένουμε να υλοποιηθεί, μέχρι να γίνει όμως αυτό, πάλι ένας νεκρός χρόνος, πάλι άνθρωποι χρειάζονται την βοήθειά μας, πάλι η αποσυμφόρηση δεν μπορεί να προχωρήσει».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις