Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΕΣΠ: Υπαναχώρηση του δικαιώματος στο άσυλο η ψήφιση του νέου νόμου

«Η Ελλάδα και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να δράσουν τώρα προκειμένου να αποτρέψουν μια εκτεταμένη υγειονομική κρίση στους καταυλισμούς και αλλού» προσθέτει ο πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

«Η ελληνική Βουλή ψήφισε σήμερα την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Θα ισχύσει για όλους όσοι έφτασαν στη χώρα μεταξύ 1-31 Μαρτίου και είναι πιθανό να παραταθεί» τονίζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και η OXFAM με κοινή ανακοίνωση, καταδικάζοντας αυτή την εξέλιξη.

«Αντί να προστατεύσει ευάλωτους ανθρώπους από την εξάπλωση του κορωνοϊού, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κρίση για να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου», σχολιάζει ο σύμβουλος ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής της Oxfam, Raphael Shilhav.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΠ, Βασίλης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζει ότι «υπό το πρίσμα της παγκόσμιας έκτακτης συνθήκης της πανδημίας του COVID-19, η Ελλάδα και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να δράσουν τώρα προκειμένου να αποτρέψουν μια εκτεταμένη υγειονομική κρίση στους καταυλισμούς και αλλού».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «ως ένα πρώτο βήμα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει άμεσα τους πιο ευάλωτους, μεταφέροντάς τους σε ασφαλείς και κατάλληλες συνθήκες διαμονής».

«Έφτασε η ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους για μετεγκατάσταση 1.600 παιδιών από τα ελληνικά camps σε άλλα ασφαλή μέρη στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΠ.

Τέλος, σημεώισε ότι «η Ελλάδα, μαζί με τους θεσμούς και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, πρέπει να αποκαταστήσει την πρόσβαση σε δίκαιες διαδικασίες ασύλου. Oι ελληνικές αρχές επίσης να απέχουν από την αδιάκριτη κράτηση αιτούντων άσυλο».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις