Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Υπαναχώρηση του δικαιώματος στο άσυλο» χαρακτηρίζουν το νέο νόμο οργανώσεις

Για «υπαναχώρηση του δικαιώματος στο άσυλο» κάνουν λόγο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Oxfam σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά την κύρωση στη Βουλή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για όσους φτάνουν στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, ζητάει υπό το πρίσμα της παγκόσμιας έκτακτης συνθήκης της πανδημίας του κορονοϊού η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα, «προκειμένου να αποτρέψουν μια εκτεταμένη υγειονομική κρίση στους καταυλισμούς και αλλού».

Ως ένα πρώτο βήμα, σημειώνει, «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει άμεσα τους πιο ευάλωτους μεταφέροντάς τους σε ασφαλείς και κατάλληλες συνθήκες διαμονής». Υπενθυμίζει εξάλλου τη δέσμευση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μετεγκαταστήσουν 1.600 ασυνόδευτα παιδιά από τους ελληνικούς καταυλισμούς σε ασφαλέστερα σημεία στην Ευρώπη και ζητάει η δέσμευση αυτή να γίνει πράξη

Ο Ραφαέλ Σάιλχαβ, σύμβουλος ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής της Oxfam, σημειώνει ότι ο νόμος αυτός αποτελεί «ξεκάθαρη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες» και καταγγέλλει ότι «οικογένειες με παιδιά κρατούνται σε ανεπαρκείς συνθήκες, περιμένοντας να επιστραφούν πίσω σε καταστάσεις όπου βιώνουν απειλή για τη ζωή και την ελευθερία τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις