Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οργανώσεις και νομικοί ζητούν να καταψηφιστούν διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο

«Διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για το άσυλο θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία και τις εγγυήσεις της διαδικασίας ασύλου»

Αυτό τονίζουν σε συνέχεια κοινού υπομνήματος που έστειλαν στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και στη Βουλή στις 5 Μαίου, είκοσι οργανώσει της κοινωνίας των πολιτών και νομικοί.

Όπως σημειώνουν οι συνεχείς αλλαγές στους νόμους μέσα σε σύντομα χρονικά διαστήματα - και μάλιστα χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν τα πολλαπλά ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας στον τομέα του ασύλου- δημιουργούν περαιτέρω καθυστερήσεις, ενώ υπάρχουν διατάξεις που δε λαμβάνουν υπόψιν την πραγματικότητα στο πεδίο, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου.

Μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα:

-Διατηρούν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου των ασυνόδευτων παιδιών με ταχύρρυθμες διαδικασίες (νόμος 4636/2019), οι οποίες δε συνάδουν με το βέλτιστο συμφέρον τους, πρόβλεψη που πρέπει να τροποποιηθεί,

-Καταργούν την προτεραιοποίηση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των ευάλωτων αιτούντων άσυλο (ασυνόδευτα παιδιά, θύματα βασανιστηρίων, βίας κ.λπ), με διακύβευμα τον αποκλεισμό τους από την ευνοϊκότερη μεταχείριση που το ενωσιακό δίκαιο προβλέπει για την προστασία τους,

-Συρρικνώνουν περαιτέρω τις προθεσμίες, ιδίως της προσφυγής,

-Καταργούν τη δυνατότητα των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών να παραπέμπουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την έκδοση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, θέτοντας σε κίνδυνο αποκλεισμού από θεμελιώδη δικαιώματά τους ανθρώπους που, αν και μη δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ελληνική επικράτεια, όπως ενδεικτικά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας,

-Γενικεύουν περαιτέρω την επιβολή της διοικητικής κράτησης, καθιστώντας το εν λόγω μέτρο τον κανόνα, έναντι της εξαίρεσης που προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο.

-Πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα έχουν σοβαρές συνέπειες στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, στερώντας τους την πρόσβαση σε θεμελιώδη δικαιώματα, θίγοντας εκ νέου το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα του ασύλου, ενώ στην πραγματικότητα δε διασφαλίζουν ούτε τη βελτίωση, αλλά ούτε καν την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Για τους λόγους αυτούς οι οργανώσεις καλούν τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην ψήφιση των επίμαχων διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Το δελτίο Τύπου συνυπογράφουν:

ActionAid Hellas,

ΑΙΤΗΜΑ,

ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων,

ASB,

Γιατροί του Κόσμου,

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού,

Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC Greece),

Defence for Children International Greece (DCI Greece),

ΔΙΟΤΙΜΑ,

Equal Rights Beyond Borders,

International Rescue Committee (IRC),

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), 

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων,

HIAS Ελλάδας,

Human Rights 360,

Legal Center Lesvos,

Μητρώο Δικηγόρων Νομικής Συνδρομής Υπηρεσίας Ασύλου, 

Refugee Support Aegean- RSA, 

Solidarity Now,

Terre des Hommes Hellas,

The HΟΜΕ Project.

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δοξάστε τον!

Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, το επόμενο διάστημα θα το φάμε με την αναμονή του χρηματικού πακέτου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τα ΜΜΕ να δοξάζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη, που αποκατέστησε το διεθνές κύρος της χώρας και της οικονομίας, που μας έσωσε από τον λαϊκισμό

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις