Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο"

Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ το Σάββατο

Η κάμερα της ΕΡΤ ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, αυτής των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: περισσότεροι από 30.000 νησιώτες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριώτες.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, στις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλων. Ακόμη, μιλούν για τη σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, καθώς και για τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Το συνεργείο της ΕΡΤ προσέγγισε διά θαλάσσης και κατέγραψε τα δυσπρόσιτα σημεία της διαφυγής, που επιλέγονταν για να μην εντοπιστούν οι πρόσφυγες από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, ενώ παρουσιάζονται έγγραφα και φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν: Ο Χριστόδουλος Σταυρινάδης (το προσφυγόπουλο που έγινε δήμαρχος Ικαρίας 2010-2014), ο Μάκης Καβουριάρης (πρόσφυγας πολέμου, πανεπιστημιακός), η Πάτρα Σιμάκη - Σπέη (πρόσφυγας πολέμου), η Μαρία Σπανού - Πατεράκη (πρόσφυγας πολέμου), η Μαρία Τσαντέ (απόγονος προσφυγικής οικογένειας), η Αντιγόνη Ρωμυλίου (πρόσφυγας πολέμου και στρατιωτική νοσοκόμα στη Μέση Ανατολή), η Κούλα Καβουριάρη και η Πολυξένη Τριπόδη (παρέμειναν και περιγράφουν τις συνθήκες ζωής που οδήγησαν στην προσφυγιά) και ο Στέλιος Σταμούλος (δήμαρχος Ικαρίας 2014-2019). Η Δημοσιογραφική έρευνα και παρoυσίαση είναι του Νάσου Μπράτσου.

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019, μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 το ερχόμενο Σάββατο, στις 18:35.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Το μίσος τούς τραβάει στον πάτο

Αν η Ν.Δ. δεν είχε επενδύσει, ως αντιπολίτευση, τόσο μίσος στο προσφυγικό, αν δεν είχε αγκαλιάσει όλα τα έξαλλα ακροδεξιά στοιχεία, αν δεν είχε βγει στα κεραμίδια για τα ξέφραγα αμπέλια, δεν θα είχε προσαράξει τόσο δραματικά στο προσφυγικό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις